96% e destinacioneve globale vendosin kufizime udhëtimi

Organizata Botërore e Turizmit (UNWTO) zbulon shkallën e ndërprerjes së shkaktuar nga COVID-19 në turizmin global me një raport të ri gjithëpërfshirës mbi kufizimet e udhëtimit.

raport historiki publikuar në një kohë ndërprerjesh të paprecedentë për sektorin, tregon se pothuajse të gjitha destinacionet globale kanë vendosur kufizime për udhëtimet që nga janari i vitit 2020, duke përfshirë ndalime të plota për të gjitha udhëtimet pasi ato punojnë për të përmirësuar pandeminë.

Gjatë viteve të fundit, si agjenci e specializuar e Kombeve të Bashkuara për turizmin, UNWTO ka monitoruar rregullisht lehtësimin e udhëtimit dhe ka vëzhguar një tendencë të vazhdueshme drejt më shumë hapjes. COVID-19 e ka ndërprerë në mënyrë dramatike këtë. Sipas hulumtimit të kryer për raportin e ri, që nga 6 prilli, 96% e të gjitha destinacioneve në mbarë botën kanë vendosur kufizime të udhëtimit në përgjigje të pandemisë. Rreth 90 destinacione kanë mbyllur plotësisht ose pjesërisht kufijtë për turistët, ndërsa 44 të tjera janë të mbyllura për turistë të caktuar në varësi të vendit të origjinës.

Efekti në jetë dhe mjete jetese

Sekretari i Përgjithshëm i UNWTO-së, Zurab Pololikashvili tha: “COVID-19 ka ndikuar në udhëtimet dhe turizmin si asnjë ngjarje tjetër më parë në histori. Qeveritë kanë vënë shëndetin publik në vend të parë dhe kanë futur kufizime të plota ose të pjesshme në udhëtime. Me pezullimin e turizmit, përfitimet që sjell sektori janë nën kërcënim: miliona vende pune mund të humbasin dhe përparimi i bërë në fushat e barazisë dhe rritjes së qëndrueshme ekonomike mund të rikthehet. Prandaj, UNWTO u bën thirrje qeverive që të rishikojnë vazhdimisht kufizimet e udhëtimit dhe t’i lehtësojnë ose heqin ato sa më shpejt që të jetë e sigurt për ta bërë këtë.”

Rishikimi global i UNWTO tregon se rajonet globale janë kryesisht të qëndrueshme në përgjigjen e tyre ndaj COVID-19. Në Afrikë, Azi dhe Paqësor dhe Lindjen e Mesme, 100% e destinacioneve kanë miratuar kufizime të lidhura me COVID-19 që nga janari 2020. Në Amerikë, 92% e destinacioneve kanë ndërmarrë hapa të ngjashëm, ndërsa në Evropë, përqindja është 93%. (nga 6 prilli).

Niveli i reagimit në zhvillim

Më konkretisht, analiza identifikon katër lloje kryesore të masave kufizuese, përkatësisht:

  • Mbyllja e plotë ose e pjesshme e kufijve për turistët;
  • Kufizimet specifike të udhëtimit për destinacionin (“Pasagjerët që kanë kaluar tranzit ose kanë qenë në x nuk lejohen të hyjnë në x”);
  • Pezullimi i plotë ose i pjesshëm i fluturimeve;
  • Masa të ndryshme, duke përfshirë kërkesat për karantinë ose vetëizolim, certifikata mjekësore, pavlefshmëri ose pezullim të dhënies së vizave etj.

Rimëkëmbja në kohë dhe e përgjegjshme

Në shumë raste, destinacionet kanë rregulluar tashmë masat e tyre kufizuese ndërsa situata ka evoluar. UNWTO do të vazhdojë të gjurmojë dhe analizojë rregullisht evolucionin e kufizimeve të udhëtimit, në përpjekje për të mbështetur efektivisht rimëkëmbjen e përgjegjshme, por edhe në kohë të sektorit të turizmit.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,586FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles