Nga djersitja e tepërt deri te dhimbjet e kokës nga migrena, injeksionet e Botox-it mund të ofrojnë lehtësim nga një sërë gjendjesh mjekësore.

Botox (toksina botulinum e tipit A) njihet më së shumti si një përmirësues kozmetik, duke zbutur ballin e rrudhur dhe duke fshirë këmbët e sorrës.

Më pak të njohura, megjithatë, janë një mori përdorimesh mjekësore të Botox-it nga mjekët në fusha aq të gjera si neurologjia, pediatria dhe madje edhe urologjia.

Këtu janë 8 gjendje që injeksionet e Botox mund të ndihmojnë në trajtimin:

Neurotoksina në Botox shkakton paralizë të përkohshme dhe kështu “bllokon mënyrën se si nervat komunikojnë me muskujt”, shpjegoi Dr. Jenny Yu, asistent profesor i oftalmologjisë në Qendrën Mjekësore të Universitetit të Pitsburgut.

Kjo është e dobishme për mjekët kur muskujt bëjnë diçka që nuk duhet të bëjnë, siç është spazma.

Në fakt, kur Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA) miratoi Botox-in në vitin 1989, një nga përdorimet fillestare të tij ishte për trajtimin e blefarospazma, një çrregullim i lëvizjes së muskujve të qepallave.

Njerëzit me blefarospazma humbasin kontrollin e aftësisë së tyre për të komunikuar me ganglionet bazale, një pjesë e trurit që kontrollon lëvizjet e syve.

“Kur keni një spazëm të pakontrolluar, ato neurone po ndezin me një ritëm të tepruar, dhe kur ata ndezin me një ritëm të tepruar, ata do të shkaktojnë që muskujt të jenë në spazëm të vazhdueshëm,” tha Yu.

Si rezultat, qepallat e një personi mund të bëhen të varura ose të dridhen në mënyrë të pakontrollueshme.

Këto lëvizje jonormale të fytyrës mund të jenë shkatërruese për funksionet e përditshme. “Nëse është e rëndë, [patients] në fakt nuk mund t’i mbajnë qepallat e tyre mjaftueshëm të hapura për të parë, dhe atëherë nuk është e sigurt për ta të ngasin makinën, “tha Yu.

Botox përdoret si “një bllokadë” në kryqëzimin neuromuskular, “ose ku nervat komunikojnë me muskujt e tyre,” shpjegoi ajo. Droga bllokon atë receptor – “atë vend komunikimi” – kështu që ndërpret aksesin në nerva dhe “muskujt paralizohen pak prej tij”.

Sytë e kryqëzuar, i njohur edhe si strabizmi, ishte një tjetër përdorim për të cilin fillimisht u miratua Botox.

Sytë e kryqëzuar mund të jenë një çështje kongjenitale e fëmijërisë ose mund të ndodhë nga trauma, të tilla si trauma e hapur në zonën e syve. Ndërsa sytë e kryqëzuar mund të korrigjohen me operacion, ndonjëherë njerëzit marrin Botox fillimisht për të relaksuar muskujt dhe për të parë se si do të duket syri i pakryqëzuar.

Njerëzit me strabizëm që nuk duan t’i nënshtrohen operacionit të syve mund të përdorin Botox për të relaksuar muskujt e syve si një zgjidhje afatgjatë gjithashtu.

Disfonia spazmatike është një gjendje që bën që tingulli në kordat vokale të tingëllojë i lëkundur, i tendosur ose i ngjirur. Megjithatë, nuk konsiderohet si një çrregullim i të folurit, por një gjendje neurologjike.

Njerëzit me disfoni spazmatike marrin sinjale jonormale nga truri dhe mund të kenë spazma të pakontrolluara që ndikojnë në zërin e tyre.

Dr. Vyvy Young, profesor i asociuar në departamentin e otolaringologjisë në Universitetin e Kalifornisë në San Francisko, shpjegoi se injektimi i botoksit në kordat vokale “dobëson pak muskujt. [which] ndihmon për të qetësuar dhe të qëndrueshme zërin.”

Ndërsa disfonia spazmatike mund të ndërpresë aftësinë e një personi për të komunikuar, Young tha se gjendja “i përgjigjet mirë trajtimeve me Botox” dhe mund të ndryshojë jetën e njerëzve.

Megjithatë, Botox dhe shoqatat e tij të Hollivudit mund të mbajnë një stigmë.

Young tha se shumë njerëz “e refuzojnë menjëherë… këtë lloj trajtimi mjekësor si kozmetik, thjesht sepse keni thënë fjalën ‘Botox'”.

Por ajo – dhe mjekët në shumë fusha të ndryshme – janë entuziastë për atë që mund të bëjë për njerëzit që kërkojnë lehtësim për një sërë çështjesh.

“Që njerëzit nuk e dinë këtë [the injection] është një opsion që është i trishtuar për mua”, tha Young.

Botox, i administruar zakonisht nga një mjek i veshit, hundës dhe fytit, gjithashtu mund të trajtojë hipersalivim me disa injeksione në gjëndrat e pështymës.

Ashtu si ndodh kudo në trup, Botox do të paralizojë nervat dhe do t’i ndalojë ata të prodhojnë tepër pështymë.

Për ata që përjetojnë djersitje e tepruar (hiperhidroza) e sqetullave, duarve, këmbëve, kokës ose fytyrës, injeksionet e Botox-it janë treguar të jenë një trajtim i sigurt dhe efektiv.

Në fakt, Botox-i është treguar se zvogëlon djersitjen në zonat e injektuara me aq sa 87 për qind. Dhe në rastet e djersitjes së tepërt të palmave (duarve), Botox-i është treguar të jetë deri në 90 për qind efektiv.

Ndërsa djersitja është e nevojshme që trupi ynë të mbajë nivele të shëndetshme të temperaturës, trajtimet e përsëritura me Botox për hiperhidrozën janë treguar të jenë të sigurta. Zonat e lokalizuara që preken nga gjendja zakonisht përmbajnë vetëm një përqindje të vogël të gjëndrave të djersës së trupit.

Për shembull, nënsqetullat përmbajnë më pak se dy për qind të gjëndrave të djersës së trupit dhe kanë pak të bëjnë me aftësinë e përgjithshme të trupit për të rregulluar temperaturën tonë.

Shumë njerëz që përjetojnë migrenë u gëzuan kur ishte Botox miratuar për trajtimin e migrena kronike në vitin 2010.

Njerëzit në grahmat e migrenës mund të përjetojnë orë të tëra nauze, ndjeshmëri ndaj dritës dhe dhimbje të forta në kokë. Kjo gjithashtu mund të përfshijë dhimbje në muskujt e kokës.

Mjekët mund të administrojnë Botox në tempujt në pjesën e pasme të qafës dhe në bazën e kokës, për të relaksuar muskujt në zonë dhe për të lehtësuar dhimbjen. Një zonë tjetër trajtimi mund të jetë në zonën glabellar, ose midis vetullave tuaja.

“Njerëzit kanë zbuluar se, pa e ditur, ata janë të vrenjtur dhe kjo kontribuon në një dhimbje koke tensioni migrenë,” shpjegoi Yu.

paraliza e Bell-it është një paralizë e nervit të fytyrës që shkakton rënien e gjysmës së fytyrës.

Shkaktohet kur stimulohet një nerv i caktuar kranial, i cili mund të ndodhë gjatë shtatzënisë, nëse dikush ka diabet ose pas transmetimit të disa viruseve, si p.sh. Sëmundja Lyme.

Megjithëse paraliza e Bell-it është zakonisht e përkohshme, injeksionet e Botox-it mund të relaksojnë muskujt e paralizuar të fytyrës për të ndihmuar në rikuperimin.

Disa njerëz me Sëmundja e Graves ose hipertiroidizmi – një çrregullim autoimun në të cilin trupi ka një tiroide tepër aktive – do të luftojë për të ulur plotësisht qepallat.

Në veçanti, kjo gjendje mund të quhet sëmundja e syrit tiroide ose sëmundja e syrit të Graves.

Tek njerëzit që kanë sëmundje të syrit tiroide, qepallat mund të shtrëngohen, duke dhënë një pamje të tërhequr ose sy të fryrë.

“Qpallat e tyre nuk zbresin aq sa për të mbrojtur sipërfaqen e syrit të tyre,” tha Yu, duke vënë në dukje se sytë më pas thahen në mënyrë të pakëndshme dhe ndërhyjnë në jetën e përditshme.

“Kur kjo të ndodhë, ne mund të injektojmë Botox në qepallë për të dobësuar muskulin që lejon që qepalla të tërhiqet – ose të hapet kundër gravitetit – dhe më pas kjo gjithashtu i bie qepallës.”

Pavarësisht nga këto përdorime – dhe shumë të tjera – Botox nuk është një ilaç mrekulli, tha Yu. “Nuk funksionon për të gjithë.” Duhet të shihet thjesht si një mjet në gjoks.

Njerëzit duhet të dinë gjithashtu se ata mund të kenë nevojë të kalojnë përfundimisht nga Botox në produkte të tjera me toksinë botulinum, si Dysport, Myobloc dhe Xeomin.

“Sepse [Botox] është një toksinë, sistemi ynë imunitar ndërton një tolerancë ndaj tij, “tha Yu. “Nëse keni një dozë kumulative në trupin tuaj me kalimin e kohës, ilaçi fillon të humbasë një pjesë.”

Dozat e botoksit për kushtet mjekësore janë më të mëdha se ato për përmirësime kozmetike, vazhdoi ajo. Prandaj, “të gjitha kompanitë e ndryshme e bëjnë proteinën paksa të ndryshme për të mashtruar sistemin imunitar” dhe u japin njerëzve mundësi të shumta për të parë efektet e toksinës botulinum.

Efektet e Botox-it (dhe barnave të tjera të bëra nga toksina botulinum, si Dysport, Myobloc ose Xeomin) do të ndryshojnë nga personi në person.

Në përgjithësi, ilaçi kalon pas tre deri në katër muaj. Ky është rasti për qëllime mjekësore dhe kozmetike. Prandaj, Botox është vetëm një zgjidhje e përkohshme për përdorimet e tij të ndryshme.

Diskutoni të gjitha opsionet me mjekun ose një specialist përpara se të vendosni nëse injeksionet e Botox janë trajtimi i duhur për ju.