Ekspertët thonë se koha e tepërt para ekranit po shkakton probleme serioze shëndetësore për fëmijët. Ndër to është edhe obeziteti. Ja disa mënyra se si prindërit mund të kufizojnë pajisjet celulare.

Ndërsa ekranet janë bërë të përhapura në jetën e përditshme, veçanërisht minikompjuterët në xhepat tanë, ekspertët po përpiqen ende të kuptojnë me vendosmëri ndryshimet që mund të kenë në shëndetin tonë.

Por një pamje më e qartë e efekteve të telefonave inteligjentë dhe pajisjeve të tjera të bazuara në ekran ka filluar të shfaqet.

Për sa i përket obezitetit të fëmijërisë, nuk duket bukur.

Koha para ekranit po i bën fëmijët më të ulur dhe se sjellja e ulur është e lidhur me peshën e fëmijës, paralajmëron Shoqata Amerikane e Zemrës (AHA) në rekomandime të reja lëshuar javën e kaluar.

Ekspertët kanë paralajmëruar prej kohësh për rreziqet e kohës së tepërt në televizion dhe inkurajojnë prindërit që të fikin televizorin dhe t’i nxjerrin fëmijët jashtë dhe të lëvizin.

Por vitet e fundit, thjesht fikja e kompletit në dhomën e ndenjes nuk mjafton më.

“Jam e habitur se sa shpejt është bërë normë, që ne kemi këto ekrane të shumta që janë të kudondodhura dhe ne nuk po e vëmë në dyshim dëmin,” tha Tracie Barnett, një epidemiologe e lidhur me Universitetin e Montrealit dhe Universitetin McGill që kryesoi komisioni që shkroi raportin e AHA.

“Është bërë pjesë e peizazhit dhe kaq,” tha ajo për Healthline. “Por është një rritje mjaft domethënëse në krahasim me 10 vjet më parë… Nuk është vetëm se ne kemi zëvendësuar atë që shikojmë përmbajtjen televizive, por në përgjithësi ajo ka shpërthyer vërtet, sepse tani po bombardohesh.”

Raporti i AHA tregon statistikat që thonë se ndërsa koha e kaluar para televizorit duket se është ulur, koha e ekranit në tërësi është rritur dhe ka të ngjarë të vazhdojë të rritet.

A raporti nga Common Sense Media me bazë në San Francisko arriti në përfundimin se 13 deri në 18-vjeçarët shpenzojnë mesatarisht 6 orë e 40 minuta në atë që e quan “media rekreative e bazuar në ekran”.

Kjo përfshin shikimin e përmbajtjes televizive dhe filma dhe video të tjera, shfletimin në internet, kalimin e kohës në mediat sociale dhe luajtjen e videolojërave.

Paraadoleshentët janë mesatarisht më shumë se katër orë në ditë.

Dhe këto shifra nuk përfshijnë kohën e kaluar në ekrane për detyrat e shkollës.

Në total, thotë AHA, fëmijët e moshës shkollore janë të ulur për rreth tetë orë në ditë dhe shumica angazhohen në atë që e konsideron të tepërt të kohës para ekranit.

Kjo rritje e kohës para ekranit mbart rreziqe të shumta, thotë AHA, duke përfshirë uljen e cilësisë së gjumit dhe aftësive sociale, si dhe rritjen e rrezikut të problemeve shëndetësore që lidhen me qëndrimin ulur për periudha të gjata kohore, siç është obeziteti.

Studiuesit gjithashtu tregojnë për një studim që zbuloi se fëmijët që kalonin më shumë se 35 orë në javë para ekranit përballeshin me rrezik më të madh të sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru krahasuar me ata që kalonin më pak se 16 orë në javë.

Grupe të tjera kanë arritur në përfundime të ngjashme.

Në një letër e hapur e publikuar javën e kaluar, 50 psikologë i bënë thirrje Shoqatës Amerikane të Psikologjisë që të mbajë një qëndrim kundër punës që po bëhet nga kompanitë e teknologjisë dhe psikologët që punojnë për to, e cila përdor “teknika të manipulimit të fshehura për të lidhur fëmijët në mediat sociale dhe videolojërat”.

Roli i psikologëve në zhvillimin e “teknologjive bindëse”, shkruajnë ata, “kontribuon në rreziqet shëndetësore që lidhen me përdorimin e tepërt të pajisjeve dixhitale nga fëmijët”.

Akademia Amerikane e Pediatrisë (AAP) thotë koha e ekranit nuk duhet zhvendosni aktivitetin fizik, eksplorimin ose ndërveprimin social.

David Hill, një profesor i pediatrisë në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Karolinës së Veriut dhe drejtor i Këshillit të AAP për Komunikimet dhe Mediat, thotë se përfundimet e reja të AHA pasqyrojnë njohuritë aktuale në këtë fushë.

“Me pak fjalë,” i tha ai Healthline, “lidhja midis kohës para ekranit dhe sëmundjeve të zemrës pothuajse me siguri kalon përmes obezitetit”.

Hill shton se jo të gjitha mediat e ekranit janë domosdoshmërisht të implikuara, duke vënë në dukje se shikimi i TV dhe përmbajtjeve të ngjashme duket se kanë efekte shumë më të këqija sesa, të themi, luajtja e lojërave video.

Nuk ka pasur një lidhje të vendosur midis obezitetit dhe lojërave, tha ai, dhe duket se ngrënia e ushqimit gjatë shikimit dhe ekspozimi ndaj reklamave për ushqime të pashëndetshme mund të jenë faktorët nxitës që e bëjnë shikimin e televizorit veçanërisht të keq.

“Unë mendoj se ka kuptim të supozojmë se ato të dhëna do të ruhen pavarësisht nga madhësia ose forma e ekranit” në të cilin fëmijët po shohin TV, tha ai.

Raporti i AHA-së konkludon gjithashtu se rreziku i obezitetit nga koha e ekranit shpesh vazhdon, pavarësisht rritjes së aktivitetit fizik ose rregullimit të dietave.

Mënyra më e madhe për të shmangur këto efekte është kufizimi i vetë kohës para ekranit.

Në fakt, Barnett thotë se prindërit nuk duhet të përdorin telefonat apo pajisjet e tjera kur janë me fëmijët e tyre.

“Kjo në mënyrë implicite u jep atyre mesazhin se është në rregull dhe se ne mund të ndërveprojmë me telefonat tanë në vend të njëri-tjetrit,” tha ajo.

Barnett rekomandon gjithashtu zero kohë para ekranit gjatë orëve të ngrënies ose në dhomat e gjumit dhe jo ekrane për fëmijët nën 2 vjeç.

Ajo pranon se koha “cilësore” e ekranit kur një kujdestar ndërvepron me një fëmijë të vogël gjatë një shfaqjeje mund të jetë në rregull në sasi të kufizuara. Megjithatë, shton ajo, “pavarësisht nëse koha e ulur kalohet me prindërit apo jo, ajo ende kontribuon në kohën e ulur”.

Hill thotë se ai rekomandon të mos ketë ekrane para moshës 18 muajsh, megjithëse diçka si video thirrjet me gjyshen do të ishte në rregull.

“Unë gjithmonë pyes: “Cili është qëllimi?”, tha ai.

Arsyet si “sepse miqtë e tyre po e bëjnë të gjithë” nuk janë të pranueshme, thotë Hill. Ai vëren se AAP ofron një mjet planifikimi për të ndihmuar prindërit të vendosin sasinë e duhur të kohës para ekranit.

Obeziteti i fëmijërisë ka qenë në rritje vitet e fundit, por studiuesit kanë filluar të shohin se çfarë ata mendojnë se mund të jetë një pllajë, thotë Barnett.

Dhe ajo mendon se është një problem që mund të zgjidhet.

Ndikimi më i madh mund të vijë nga bërja e alternativave ndaj ekraneve më tërheqëse.

Ajo thotë se në radhë të parë kjo mund t’i pengojë fëmijët që të duan të shikojnë sa më shumë në ekranet e tyre.

“Atëherë, ishte shumë më argëtuese të dilje jashtë sesa të ishe brenda. Dhe tani është më argëtuese brenda”, tha Barnett.

Ajo do të donte ta shihte atë ndryshim, ndoshta duke i bërë parqet më argëtuese dhe interesante për fëmijët, duke përfshirë përdorimin e kontributit të fëmijëve në dizajn.

Dhe disa nga përgjigjet mund të vijnë nga vetë ekranet.

Këto përfshijnë aplikacione që inkurajojnë përdoruesit të dalin jashtë dhe përforcojnë “mënyrat pozitive të përdorimit të ekraneve”, tha Barnett.

Ajo thotë se “ekranet janë këtu për të qëndruar” dhe pyetja është se si t’i inkorporojmë ato në mënyra më pozitive.

Por shenja më e madhe e shpresës që ajo sheh është se prindërit po bëhen më të vetëdijshëm se këto gjenerata të reja të ekraneve po kontribuojnë në sjelljen sedentare – ashtu si televizorët më pak celular të dekadave të kaluara.