Ishulli binjak i Trinidad dhe Tobago (T&T) është një ekonomi e naftës dhe gazit, që do të thotë se mbështetet në burimet e tij natyrore dhe një sektor fitimprurës energjetik për zhvillimin ekonomik.

Kjo do të thotë gjithashtu se është e pambrojtur ndaj brishtësisë ekonomike, e cila – së bashku me tokën e punueshme të kufizuar – e ka bërë qeverinë të ndjekë një ekonomi blu, e cila promovon zhvillimin e burimeve detare, mbi një ekonomi të gjelbër miqësore me mjedisin (1).

Këto pengesa të qëndrueshmërisë, së bashku me emetimet e mëdha të dioksidit të karbonit dhe gazeve serrë nga sektori i naftës dhe gazit, e kanë mbajtur T&T të renditet në mes të rrugës ose të dobët në Indeksin e Performancës Mjedisore të Yale (EPI) për ndryshimet klimatike (2, 3).

Qëndrueshmëria në këtë komb të Karaibeve është e pazhvilluar, por po nxitet përmes përpjekjeve bashkëpunuese të sektorit privat dhe publik, me fokus kryesor në bujqësi.

Këtu janë 5 organizata dhe ferma që udhëheqin përpjekjet e qëndrueshmërisë në Trinidad dhe Tobago.

Themelues dhe CEO i grupit jofitimprurës PseFarm, Alpha Sennon është një “agro-sipërmarrës” i vetëquajtur në Trinidad dhe Tobago. Ai është gjithashtu një anëtar i Ashoka dhe një marrës i çmimit CEMEX-TEC.

Ashoka është një organizatë që lidh dhe mbështet sipërmarrësit kryesorë socialë në botë dhe krijuesit e ndryshimeve, ndërsa CEMEX-TEC është një çmim ndërkombëtar shumë konkurrues që ofron grante dhe kapital fillestar për sipërmarrësit kryesorë socialë.

Agro-argëtim dhe edukim

Fraza kryesore e WhyFarm – “Mbill një pemë dhe ha falas” – thotë gjithçka.

Një nga qëllimet e WhyFarm është të angazhojë të rinjtë dhe të mbështesë sektorin e bujqësisë përmes vazhdimësisë së brezave të fermerëve që do të institucionalizojnë praktika të qëndrueshme bujqësore.

“WhyFarm është një katalizator për frymëzim në sektorin bujqësor dhe inkurajon qytetarët të bëjnë ndryshime për të ngrënë dhe për të mbështetur fermerët vendas”, thotë Sennon.

Ekipi i tij krijoi AGRIman, superheroi i parë në botë për sigurinë ushqimore dhe të ushqyerit, dhe fokusohet në fushata edukative dhe “agro-argëtuese”, e cila kombinon etiketa dhe grafika tërheqëse për të angazhuar në mënyrë krijuese të rinjtë dhe politikëbërësit.

WhyFarm përdor një kombinim të teknikave tradicionale të bujqësisë dhe sistemeve hidroponike për disa nga projektet e saj.

Një projekt i tillë është i pari i këtij lloji në T&T. Të Parku i Ushqimit të Mjekësisë Kulinare ndodhet në Spitalin e Përgjithshëm San Fernando dhe rrit ushqimin nëpërmjet një kopshti hidroponik për të plotësuar menunë e spitalit dhe për të reduktuar faturën e ushqimit.

Për më tepër, WhyFarm’s Rritur në Portin Lindor të Spanjës është një kopsht komunitar dhe projekt bashkëpunues i financuar nga Programi i Kombeve të Bashkuara për Zhvillim (UNDP) që u mëson anëtarëve të komunitetit kopshtarinë në shtëpi dhe sipërmarrjen bujqësore.

Krahas “School of AgriCOOLture” të organizatës, ajo ka ndihmuar në fillimin e shumë kopshteve shkollore për të mësuar teknikat bazë të bujqësisë në nivelin e shkollës fillore.

WhyFarm tani është zgjeruar në Haiti, Ruanda dhe Zambia.

Përmbledhje

WhyFarm është një organizatë jofitimprurëse, fituese e çmimeve, e cila fokusohet në edukimin dhe “agro-argëtimin” për të promovuar bujqësi të qëndrueshme dhe një sektor bujqësor të lulëzuar në Trinidad dhe Tobago.

Ferma e krimbave të tokës Boissierre Greens është një praktikë e qëndrueshme bujqësore në Gran Couva, Trinidad dhe Tobago, e drejtuar nga Dexter Ragoonanan.

Eksplorimi i vermikulturës

Vermikultura, e quajtur edhe vermikompostimi, është një praktikë bujqësore dhe teknikë e menaxhimit të mbetjeve organike që përdor krimbat e tokës për të prodhuar plehra me cilësi të lartë (4, 5).

Krimbat e tokës ushqehen me mbeturina organike, të tilla si lëvozhgat e perimeve, veshjet e kopshtit, plehun organik të kafshëve dhe disa lloje letre, dhe prodhojnë kallëpe (japë) që kanë një përmbajtje të lartë mineralesh dhe përdoren për fekondimin e bimëve.

Ragoonanan ka projektuar kosha të përshtatshëm për kompostimi në shtëpi. Kallëpet e krimbave të prodhuara në fermën e tij janë në dispozicion për blerje.

Për më tepër, kompania e tij bashkëpunon në projektet e riciklimit dhe menaxhimit të mbetjeve organike, njëlloj si ajo Iniciativa e Burimeve të Riciklimit të Tobagos, i cili inkurajon njerëzit të përdorin kosha riciklimi të shënuar për plastikë, alumin, kontejnerë ushqimesh dhe karton.

Përmbledhje

Ferma e krimbave të tokës Boissierre Greens përdor vermikulturën për të prodhuar plehra organikë me cilësi të lartë që mbështesin rritjen e bimëve. Kjo fermë gjithashtu promovon përpjekjet e riciklimit në të gjithë Trinidad dhe Tobago.

Themeluar në vitin 1990 nga Ramgopaul dhe Beena Roop, Rocrops Agrotec është një fermë e vogël, në pronësi të familjes, që po udhëheq lëvizjen agroekologjike në Trinidad dhe Tobago.

Çfarë është agroekologjia?

Agroekologjia është një lloj praktike bujqësore që kombinon shkencat e agronomisë – studimin e menaxhimit të tokës dhe prodhimit të bimëve – dhe ekologjinë – marrëdhëniet midis organizmave të gjallë dhe mjedisit të tyre.6).

Ferma u ndërtua në një ish-plantacion me kallam sheqeri dhe pronarët e saj rehabilituan tokat e degraduara dhe acide nëpërmjet sistemeve si plehërimi, i cili shpërndan sasi të sakta uji dhe plehërimi për të shmangur përdorimin e tepërt (7).

Për më tepër, ferma përdor barin aromatik të limonit (Cimbopogon citratus) si frenues për rritjen e barërave të këqija pa përdorimin e herbicideve. Limoni gjithashtu ka shumë përfitime të mundshme shëndetësore (8).

Ky rehabilitim ka lehtësuar rritjen e perimeve, bimëve, frutave tropikale dhe agrumeve si p.sh. gëlqere. Ferma prodhon kultura me cilësi të lartë, pa pesticide gjatë gjithë vitit.

Ky stil i bujqësisë mbështetet në biodiversitetin e ekosistemit natyror për të mbështetur prodhimin bujqësor. Është një model i mundshëm për të përmirësuar shëndetin publik nëpërmjet aksesit të shtuar dhe të besueshëm ndaj ushqimeve me vlera ushqyese, lokale (6, 9).

Si i tillë, Rocrops Agrotec është miqësor me mjedisin dhe një model për agroekologjinë si një praktikë e qëndrueshme që është edhe ekonomikisht e shëndoshë.

Përmbledhje

Rocrops Agrotec është një fermë në pronësi të familjes që përdor teknika agroekologjike për të prodhuar kultura me cilësi të lartë dhe pa pesticide nga ish-fushat e kallam sheqerit të dëmtuara nga vitet e tepërta.

Fermat e Epokës së Gjelbër është një sistem bujqësor hidroponik vertikal i vlerësuar me çmime, i krijuar nga Kevin Singh dhe Faariah Khan-Singh.

Çfarë është bujqësia hidroponike vertikale?

Bujqësia vertikale është një sistem bujqësor i kontrolluar nga klima që promovon qëndrueshmërinë duke përdorur hapësira vertikale – në vend të sipërfaqeve të mëdha – për të rritur të korrat, duke reduktuar kështu tokën e nevojshme për prodhimin e të korrave.10, 11).

Për shembull, këto sisteme hidroponike kanë qenë të vendosura në hapësira të vogla brenda shtëpive, kopshteve të oborrit të shtëpisë, kopshteve të klasave dhe serave.

Green Age Farms përdor një sistem hidroponike me pika – një teknikë e njohur që përdor solucione minerale në vend të tokës – për të dhënë prodhime të larta të korrjes.

Kjo fermë përdor gjithashtu tenxhere të grumbullueshme për bujqësi vertikale, si dhe furnizon dhe instalon sisteme hidroponike vertikale dhe furnizime serë për fermat në shkallë të vogël dhe komerciale, duke i popullarizuar këto metoda të qëndrueshme në të gjithë vendin.

Përmbledhje

Green Age Farms është një kompani hidroponike që po diversifikon sektorin e qëndrueshëm bujqësor të T&T përmes bujqësisë vertikale me efikasitet të burimeve, si për fermat në shkallë të vogël ashtu edhe për fermat komerciale.

Ushqeni TT u themelua nga një grup Trinidadianësh me një vizion të përbashkët për të reduktuar mbetjet ushqimore dhe për të lehtësuar urinë në Trinidad dhe Tobago.

Sipas Bankës Botërore, deri në një e treta e ushqimeve globale të përpunuara për konsum njerëzor harxhohen ose humbasin, dhe raporti i Kombeve të Bashkuara për mbetjet ushqimore të vitit 2021 tregoi se 61% e shpërdorim i ushqimit vjen nga familjet (12, 13).

Në Trinidad dhe Tobago, gati 7.5% e popullsisë është e kequshqyer dhe vlerësohet se mbi 100,000 ton (100 milionë kg) mbeturina ushqimore shtëpiake ndodhin çdo vit.13, 14).

Menaxhimi i mbetjeve ushqimore

Nourish TT mbush boshllëkun midis shkallës së lartë të urisë dhe humbjes së ushqimit duke lidhur kompanitë me ushqim të tepërt me organizatat bamirëse në komunitetet e pashërbyera nëpërmjet aplikacionit të tij. Në këtë mënyrë, ushqimi i mirë që do të ishte hedhur u vihet në dispozicion atyre që kanë më shumë nevojë.

Përveç frutave, perimeve dhe mishit — qofshin të freskëta, të thara ose të konservuara — Nourish TT shpërndan pako me elementë bazë shtëpie, fëmijësh dhe farmaceutike.

Deri më sot, kjo organizatë ka dhuruar mbi 250,000 vakte dhe përpiqet të evoluojë menaxhimin e mbetjeve ushqimore në Trinidad dhe Tobago për të reduktuar urinë.

Përmbledhje

Nourish TT po ripërcakton menaxhimin e mbetjeve ushqimore në Trinidad dhe Tobago duke lidhur komunitetet e pashërbyera me burimet e ushqimit të tepërt, duke reduktuar kështu urinë.

Qëndrueshmëria bujqësore në Trinidad dhe Tobago është në fazat e saj të zhvillimit.

Megjithatë, falë punës së disa organizatave jofitimprurëse dhe kompanive, shumë Trinbagonianë po punojnë për të promovuar bujqësinë vertikale, për të reduktuar mbetjet ushqimore, për të mbështetur rritjen hidroponike dhe për të përdorur metoda të tjera për të lidhur njerëzit me tokën ku jetojnë dhe ushqimin që hanë.

Të gjitha këto përpjekje po e drejtojnë Trinidadin dhe Tobagon drejt një të ardhmeje qëndrueshmërie me fokus në avancimin bujqësor.