Home Shëndeti 5 atletë të NFL që kishin CTE

5 atletë të NFL që kishin CTE

0

Lojtari i futbollit amerikan Mike Webster vdiq nga një atak në zemër në vitin 2002 në moshën 50-vjeçare. Qendra legjendar i Steeler, me nofkën “Iron Mike”, pati një karrierë të suksesshme të shënuar nga katër fitore në Super Bowl. Por vitet e tij pas NFL ishin të ngopura me pengesa. Ai humbi të gjitha paratë e tij, u divorcua, harroi si të hante dhe po flinte në makinën e tij. Sjellja e tij u bë e çrregullt dhe shpërthyese. Çfarë e bëri atë të humbiste mendjen?

Kjo ishte pyetja e neuropatologut Bennet Omalu, MDdonte të përgjigjej kur trupi i Webster u shfaq në zyrën e mjekëve të Allegheny për autopsi.

Dr. Omalu bëri prerjen e tij të parë në gjoksin e Webster-it për të parë zemrën e tij. Po, ishte padyshim një atak në zemër që shkaktoi vdekjen e tij të hershme. Por ky rast duhej të kishte më shumë. Webster ishte një kërcënim në fushë dhe zotëronte një forcë dhe uri të palëkundur për sukses. Por jeta e tij e trazuar pas futbollit e bëri Omalu të gërmonte më thellë.

Omalu kaloi ditë dhe netë duke studiuar trurin e Webster-it për të gjetur një shpjegim. Truri i tij dukej normal – pa tkurrje siç gjendej në trurin me Alzheimer, dhe pa kontuzione të dukshme si në dementia pugilistica, një formë e demencës gjendet te boksierët me goditje të përsëritura traumatike në kokë.

Pastaj e pa: njolla të vogla kafe dhe të kuqe kudo. Gjithashtu i njohur si proteinat tau, këto grumbullime të ngatërresave janë shtytësit kryesorë të demencës, sepse ato përhapen ngadalë dhe vrasin qelizat e trurit. Omalu e dinte se ishte në diçka të madhe dhe i paraqiti gjetjet e tij në një studim të botuar në revistën Neurosurgery, duke e quajtur gjendjen encefalopati kronike traumatike (CTE).

Encefalopatia kronike traumatike (CTE) është një sëmundje degjenerative e trurit e shkaktuar nga goditjet e përsëritura subkonkusive në kokë. Deri më tani është identifikuar në individë me një histori të goditjeve të përsëritura në kokë, me veteranët ushtarakë dhe atletët e sportit të kontaktit që kanë rrezikun më të lartë.

Deri më sot, CTE mund të identifikohet vetëm gjatë një autopsie postmortem. Por simptomat e gjendjes mund të jenë të pranishme vite para vdekjes, siç ishin në rastin e Webster.

“Shpesh herë në CTE, problemet me kujtesën, vështirësitë në kryerjen e shumë detyrave, problemet e sjelljes si agresioni dhe problemet e humorit, duke përfshirë depresionin, përkeqësohen me kalimin e kohës,” thotë. Michael Alosco, PhDnjë bashkëpunëtor postdoktoral me Qendra e Sëmundjeve Alzheimer dhe CTE në Universitetin e Bostonit. “Nëse ata jetojnë në moshë më të madhe, ata me CTE do të zhvillojnë demencë.”

Që nga viti 2009, një ekip studiuesish në Banka e trurit VA-BU-CLFe vendosur në Universitetin e Bostonit, ka studiuar qindra trura me shpresën për të kuptuar mekanizmat e CTE dhe për të gjetur një mënyrë për të diagnostikuar gjendjen para vdekjes.

Deri më tani, studiuesit kanë diagnostikuar CTE në 110 nga 111 ish-lojtarët e NFL që kanë dhuruar trurin e tyre, duke përfshirë pesë nga atletët më legjendar të NFL.

Këtu janë historitë e tyre:

1. Aaron Hernandez

Exit mobile version