Ushqimet më të mira të pasura me kalcium për njerëzit me diabet

Kur keni diabet, është e rëndësishme të modifikoni dietën tuaj për të siguruar që sheqeri në gjak dhe pesha juaj të qëndrojnë të kontrolluara. Kjo do të thotë të ushqeheni me ushqime si proteina pa dhjamë, drithëra, perime pa niseshtedhe disa fruta. Por ka një lloj tjetër ushqimi të dobishëm që mund të mos e keni menduar ta shtoni në ushqimin tuaj dietë për diabetin: ha që janë të pasura me kalcium. Hulumtimet sugjerojnë se minerali jo vetëm që mund të ndihmojë në kompensimin e rrezikut për osteoporozën, me të cilën është i lidhur diabeti, por gjithashtu mund të ndihmojë në ndalimin e përparimit të sëmundjes tek ata që janë diagnostikuar.

“Suplementimi i kalciumit dhe vitaminë D janë treguar të jenë të dobishme në optimizimin e metabolizmit të glukozës”, thotë Melissa Joy Dobbins, RDN, CDE, i cili është i vendosur në Çikago. Kjo është thelbësore kur keni diabet, i cili karakterizohet nga rezistenca ndaj insulinës – një gjendje që pengon glukozën të arrijë në qeliza për energji ose të ruhet për përdorim të mëvonshëm, duke rezultuar në një akumulim të asaj glukoze në qarkullimin e gjakut. A studim i publikuar në tetor 2014 në PLOS Një mbështet këtë ide, duke sugjeruar se plotësimi ditor me kalcium dhe vitaminë D gjatë një periudhe gjashtëmujore mund të ndihmojë në përmirësimin e ndjeshmërisë ndaj insulinës tek ata me paradiabetit.

Përfitimet e mundshme të ushqimit të pasur me kalcium për diabetin nuk mbarojnë këtu. Nga minerali mund të përfitojnë gjithashtu individët me prediabet, pararendës i formës së plotë të sëmundjes, si dhe njerëzit që janë në rrezik për prediabet bazuar në historinë e tyre familjare, dietën dhe mënyrën e jetesës ose përkatësinë etnike.

“Studimet vëzhguese kanë treguar një lidhje midis vitaminë e ulët D statusi, marrja e kalciumit dhe prevalenca e diabetit të tipit 2 dhe sindromës metabolike, “thotë Angela Ginn-Meadow, RD, CDEnjë koordinator i lartë arsimor për Qendrën e Universitetit të Maryland për Diabetin dhe Endokrinologjinë dhe pronar i firmës konsulente Real Talk Real Food në Baltimore.

Përfitimet e kalciumit në shëndetin e kockave për njerëzit me diabet nuk duhet të anashkalohen as. Të paturit e diabetit të tipit 1 ose tipit 2 është lidhur me një rritje rrezikun e osteoporozës, një gjendje e karakterizuar nga densitet i ulët kockor, si dhe fraktura të kockave. A rishikimi i publikuar në korrik 2011 në Studime dhe rishikime për diabetin/metabolizmin zbuloi se njerëzit me diabet kishin më shumë gjasa të vuanin nga fraktura të ijeve, këmbës dhe shtyllës kurrizore sesa individët pa diabet. Ky rrezik i shtuar është edhe më shumë arsye për t’u siguruar që jeni duke u ngarkuar me ushqime të pasura me kalcium kur keni diabet.

Pra, sa kalcium ju nevojitet? Për gratë dhe burrat midis moshës 19 dhe 51 vjeç, sasia e rekomanduar dietike (RDA) për kalcium është 1000 miligramë (mg) në ditë. Sipas Instituti Kombëtar i Shëndetësisë (NIH).

Megjithatë, disa ushqime të pasura me kalcium janë më të mira se të tjerat për individët me diabet. Këtu janë një grusht.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,582FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles