Frika nga trajtimi, turpi dhe sikleti po pengojnë një numër të madh njerëzish të kërkojnë ndihmën që u nevojitet.

Ekspertët vlerësojnë se një në katër njerëz ka vështirësi mendore ose emocionale të trajtueshme, por deri në 75 për qind e amerikanëve dhe evropianëve nuk kërkojnë ndihmën që u nevojitet.

Një studim i fundit në revistë Mjekësi Psikologjike tregon se stigma e lidhur me sëmundjet mendore është ende një pengesë kryesore për të kërkuar trajtim.

Studiuesit në Institutin e Psikiatrisë (IoP) në King’s College në Londër ekzaminuan të dhënat nga 144 studime, të cilat përfshinin mbi 90,000 pjesëmarrës nga e gjithë bota. Ata zbuluan se stigma e sëmundjes mendore mbetet një nga arsyet kryesore që njerëzit zgjedhin të heqin dorë nga kujdesi.

“Tani kemi prova të qarta se stigma ka një efekt toksik duke parandaluar njerëzit që kërkojnë ndihmë për problemet e shëndetit mendor,” tha në një deklaratë autori i vjetër Prof. Graham Thornicroft. Ngurrimi i thellë për të qenë ‘pacient i shëndetit mendor’ do të thotë që njerëzit do ta shtyjnë vizitën te mjeku për muaj, vite, apo edhe fare, gjë që nga ana tjetër vonon shërimin e tyre.

Sipas statistikave të fundit nga Instituti Kombëtar i Shëndetit Mendor (NIMH), 40 deri në 50 për qind e të gjithë njerëzve me çrregullim bipolar ose skizofreni nuk trajtohen çdo vit. Numri i personave të patrajtuar që vuajnë nga disa çrregullime të tjera, si ankthi apo depresioni, është edhe më i madh.

Shihni fytyrat e famshme të atyre që e mposhtën çrregullimin e tyre bipolar »

Studimi arriti në përfundimin se llojet kryesore të stigmës me të cilat përballen ata me sëmundje mendore përfshinin stigmën e lidhur me përdorimin e shërbimeve të shëndetit mendor dhe turpin ose sikletin. Barriera të tjera përfshinin frikën e zbulimit të gjendjes së tyre mendore, shqetësimet për konfidencialitetin, dëshirën për të trajtuar problemet e tyre vetë dhe mosbesimin se kanë nevojë për ndihmë.

Më të prekurit nga stigma përfshinin të rinj, burra, minoritete, njerëz në ushtri dhe, ndoshta çuditërisht, ata që punojnë në fushën e shëndetësisë.

“Ne zbuluam se frika e zbulimit të një gjendjeje të shëndetit mendor ishte një pengesë veçanërisht e zakonshme,” tha autorja kryesore e studimit Dr. Sarah Clement. “Mbështetja e njerëzve për të folur për problemet e tyre të shëndetit mendor, për shembull përmes fushatave kundër stigmës, mund të nënkuptojë se ata kanë më shumë gjasa të kërkojnë ndihmë.”

Gati për ndihmë? Mësoni llojet e ndryshme të profesionistëve të shëndetit mendor »

Natasha Tracy, një shkrimtare e shëndetit mendor dhe marrëse e 2014 Erasing the Stigma Leadership Award nga Didi Hirsch Mental Health Services, tha se stigma më e vështirë për t’u mposhtur është stigma që “na shikon përsëri në pasqyrë”.

Trejsi ndihmon çrregullimin e saj bipolar duke shkruar për të në blogun e saj jashtëzakonisht të popullarizuar, Burble bipolare.

“Secili prej nesh sheh imazhe dhe ide kundër sëmundjes mendore në shoqëri dhe vetëm marrja e një sëmundjeje mendore i bën ato të largohen,” tha ajo për Healthline. “Ne duhet të jemi të vetëdijshëm për mendimet dhe ndjenjat tona ndaj shëndetit tonë mendor dhe të luftojmë për të siguruar që çdo mendim jo i shëndetshëm të zëvendësohet nga ato më të arsyetuara.”

Duke pranuar se nuk është një detyrë e lehtë, Trejsi tha se mund të duhen vite që dikush të kalojë të ndihet keq për të pasur një sëmundje mendore. Ajo tha se pjesa e rëndësishme është të dish se sëmundja mendore është një sëmundje e trurit, ashtu si pankreatiti apo sëmundja e mëlçisë.

Dhe ashtu si me çdo sëmundje fizike, dhimbja e sëmundjes mendore nuk largohet nëse nuk e trajtoni atë. Por në vend që të shqetësoheni për atë që mendojnë të tjerët që dyshojnë për domosdoshmërinë e trajtimit të shëndetit mendor, përqendrohuni te vetja dhe mirëqenia juaj.

“Mund të jetë e vështirë nëse njerëzit përreth jush nuk mund ta pranojnë trajtimin tuaj të sëmundjes mendore, por para së gjithash, trajtimi ka të bëjë me përmirësimin e jush dhe sjelljen e njerëzve pranë është një shqetësim dytësor,” tha Trejsi. “Unë rekomandoj të kërkoni njerëz që janë mbështetës dhe t’i përdorni ata për t’u mbështetur në fillim.”