Si të bindni një person me shenja të demencës për të marrë ndihmë profesionale

spot_img

Një vit pasi babai im vdiq, mamaja u transferua në shtëpinë e saj të fëmijërisë në një shtet tjetër, ku motra ime, Sharoni, dhe unë e vizitonim herë pas here. Ne do të krahasonim shënimet pas çdo vizite në lidhje me ndryshimet që kishim vërejtur. Për shumë vite, nëna jonë dukej mirë, megjithëse jo tamam e lulëzuar. Ajo nuk shkoi më në kishë dhe pushoi së ecuri. Ajo kishte probleme me lundrimin në internet – por më pas, edhe ne.

Duke vërejtur shenjat

Megjithatë, më në fund, unë dhe Sharoni ramë dakord që nëna jonë po ekspozonte shenjat e demencës, jo vetëm ndryshimet tipike të lidhura me moshën. Një herë, mami u bind se makina e saj ishte vjedhur dhe u habit kur e zbuloi atë në garazh. Në të kaluarën, ajo kishte mbajtur shënime të përpikta, por tani ajo linte postë në qese plastike ushqimore në dyshemenë e dollapit të saj. Një herë tjetër, Sharon zbuloi se nëna jonë kishte blerë “produkte financiare” nga një kompani që mbante më shumë se gjysmën e depozitave pasi ajo ndryshoi mendje për to.

Ne shqetësoheshim se mamaja po shkonte drejt një krize: një aksident me makinë, duke humbur të gjitha paratë e saj në një mashtrim, duke rënë dhe nuk ishte në gjendje të thërriste ndihmë (asaj nuk i kujtohej të vishte një buton alarmi emergjence).

Duke njohur rëndësinë e tyre

Ne e mësuam atë rënie njohëse është më shumë se humbje kujtese. Ajo shkakton një zvogëlim të funksionit ekzekutiv: aftësinë për të planifikuar, zgjidhur problemet, për të marrë vendime të përshtatshme dhe për të marrë parasysh pasojat. Nëna jonë ishte e hutuar dhe e pavendosur dhe kishte një gjykim të dobët. Ishte një krizë që priste të ndodhte.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles