Studiuesit e Harvardit gjejnë një mënyrë për të zgjatur kohëzgjatjen e insulinës në kafshët laboratorike, duke sugjeruar që një qasje e re trajtimi për diabetin mund të jetë përpara.

Hulumtuesit e Harvardit mund të kenë gjetur një përbërës që do të zgjasë veprimin e insulinës natyrale të trupit, sipas një raporti të botuar në Natyra. David Liu, profesor i kimisë dhe biologjisë kimike, dhe Alan Saghatelian, profesor i asociuar i kimisë dhe biologjisë kimike, udhëhoqën grupin e tyre kërkimor për të zbuluar një përbërje të re që bllokon enzimën që zbërthen insulinën tek minjtë. IDE (enzima e degradimit të insulinës) u zbulua gjashtëdhjetë vjet më parë, por gjetja e një metode për të zgjatur veprimin e saj ishte vetëm një teori deri tani.

Komponimi i ri u testua te minjtë që ishin bërë obezë për shkak të dietës së tyre; kur përbërja u dha para ngrënies, minjtë kishin përmirësuar tolerancën ndaj glukozës. Toleranca ndaj glukozës është një masë që tregon se sa mirë një organizëm e merr dhe përdor glukozën. Në diabet, trupi ka një aftësi të reduktuar për të marrë glukozën në qelizat ku ajo fuqizon rritjen, aktivitetin dhe shumë procese. Glukoza e tepërt në gjak që nuk hyn në qeliza shkakton komplikime serioze të diabetit, duke përfshirë dëmtimin e nervave, sëmundjet e veshkave dhe syve, lodhjen, lodhjen dhe sëmundjet e zemrës. Frenuesi IDE gjithashtu ka ndikim në amilin (që vonon zbrazjen e stomakut) dhe glukagon (i cili stimulon çlirimin e glukozës së ruajtur në mëlçi).

Lexoni për diabetin dhe fitnesin »

Ekipi i Harvardit rafinoi metodën e tij të sintezës së ADN-së gjatë një dekade dhe prodhoi një bibliotekë prej 14,000 molekulash të vogla kimike. Segmente të shkurtra të ADN-së janë të lidhura me blloqet ndërtuese të molekulave. Vetitë e ADN-së bashkojnë kimikisht blloqet ndërtuese dhe studiuesit më pas përcaktojnë përbërjen e molekulave që krijohen, duke gjetur sekuencën e vargjeve të tyre të ADN-së të bashkangjitur.

Molekulat e reja prodhohen shpejt nga kjo metodë, e cila i lejoi ata të testonin shumë më tepër komponime në një periudhë të caktuar kohore sesa me metodat e mëparshme.

“Krijimi i teknologjive të reja dhe aplikimi i teknologjive të reja, është ajo që më nxjerr nga shtrati çdo ditë,” tha Liu. Zbulimi i grupit u mundësua nga metoda e tyre e sintezës së modelit të ADN-së. Liu e krahasoi atë me procesin e seleksionimit natyror, ku natyra e kthen një popullatë në organizmat më të fortë dhe më të përshtatur me kalimin e kohës. Metoda e shabllonit të ADN-së përshpejton procesin, duke ngjeshur kohën e nevojshme për të përfunduar kërkimin.

Gjeni aplikacionet më të mira të diabetit të vitit 2014 »

Çfarë mund të nënkuptojë kjo qasje e re për trajtimin e diabetit në praktikën klinike? Alan Carter, Pharm.D., kryetar i Aleancës së Sëmundjeve Kronike në Kansas (i cili u rrit nga ish Këshilli i Veprimit për Diabetin në Kansas), sugjeron që një ilaç që ka potencialin të zgjasë veprimin e insulinës mund të jetë më i dobishëm në trajtimin e tipit Diabeti II (fillimi i të rriturve). “Meqenëse insulina rrit oreksin, pacientët me rezistencë ndaj insulinës ose diabeti i tipit II mund ta kenë shumë më të vështirë të kontrollojnë dietën e tyre.” Carter thotë se nuk është e mundur të parashikohen efektet anësore të një trajtimi të tillë të synuar dhe shton, “Një efekt stimulues i oreksit mund të jetë një efekt anësor i këtij lloj trajtimi me ilaçe”.

Shikoni blogjet më të mira të diabetit 2014 »

Sipas Shoqatës Amerikane të Diabetit (ADA), më shumë se 8 për qind e të rriturve dhe fëmijëve në SHBA, ose 25 milionë njerëz, kanë diabet. Ndonëse janë diagnostikuar 18.8 milionë, 7 milionë diabetikë të mbetur në këtë vend vuajnë nga diabeti por nuk janë ende të diagnostikuar. 79 milionë amerikanë kanë para-diabet, që është më e lartë se niveli normal i glukozës në gjak që nuk ka arritur nivelin e diabetit.

ADA ka zbuluar se diabeti rrit rrezikun e shumë sëmundjeve të tjera; është shkaktari kryesor i dështimit të veshkave dhe rasteve të reja të verbërisë. Gjatë viteve 2005 deri në 2008, në mesin e të rriturve të moshës 20 vjeç e lart me diabet të vetë-raportuar, 67 për qind kishin presion të gjakut më të madh ose të barabartë me 140/90 mmHg, ose përdornin medikamente me recetë për hipertensionin, dhe në 2004, sëmundjet e zemrës u vunë re në 68 përqindja e çertifikatave të vdekjes të lidhura me diabetin midis njerëzve të moshës 65 vjeç ose më të vjetër.

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), tregojnë grafikisht se deri në vitin 1990, 2.5 përqind e amerikanëve u diagnostikuan me diabet; deri në vitin 2010, kjo përqindje ishte rritur në 6.95 për qind.

Ky studim fillestar vërteton se është e mundur të krijohet një përbërës që bllokon ndarjen e insulinës dhe sugjeron një qasje të re për zhvillimin e ilaçeve për diabetin. Zhvillimi i drogës mund të marrë vite dhe shumë faza studimi, përpara se një ilaç të jetë gati për testim te qeniet njerëzore.

Lajme të ngjashme: Shenjat e plakjes që mund të jenë diabeti »