Studimet sugjerojnë se gratë me kushte të caktuara pro-inflamatore – të tilla si artriti reumatoid dhe sëmundja celiac – janë në rrezik më të madh për të pasur fëmijë me autizëm dhe se inflamacioni prek trurin e njerëzve me autizëm pas lindjes.

Autizmi dhe sindromat e lidhura me to – së bashku të quajtura çrregullime të spektrit të autizmit (ASD) – kanë një grup kompleks simptomash: ndjeshmëria shqisore, ankthi social, vështirësitë në komunikim dhe sjelljet e përsëritura janë të zakonshme. Njerëzit me ASD mund të variojnë nga shumë funksionalë deri tek ata me aftësi të kufizuara të rënda.

Numri i diagnozave të ASD është në rritje. Të Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve njoftoi në mars 2014 se një në çdo 68 fëmijë në Shtetet e Bashkuara ka një formë të autizmit. Në vitin 2002, ky numër ishte një në 150.

Shkaqet e ASD-ve nuk janë plotësisht të njohura dhe ka të ngjarë të jenë një përzierje e faktorëve gjenetikë dhe mjedisorë. Disa studime të fundit sugjerojnë se ASD-të mund të jenë rezultat i “Arna çorganizimi” në neokorteks të trurit. Ky ind i ndryshuar mund të formohet vetëm ndërsa truri po zhvillohet në mitër.

Dhe një rrugë tjetër intriguese e hetimit për rritjen e diagnozave të ASD është ndikimi i inflamacionit në shkakun dhe rrjedhën e autizmit.

Merrni faktet: Përmbledhje e Autizmit »

Inflamacioni është mënyra e trupit për të luftuar sulmin. Në mënyrë ideale, kur një substancë “e huaj” – një toksinë, baktere ose një virus – hyn në trup, një kaskadë kimikatesh dhe procesesh inflamatore rriten për të luftuar pushtuesin. Kur beteja përfundon, një proces anti-inflamator fillon dhe e qetëson trupin përsëri.

Në disa njerëz, ky proces i rritjes dhe ftohjes nuk shkon mirë. Këta njerëz mund të ngecin në një gjendje të vazhdueshme inflamacioni – një gjendje beteje, në të cilën trupi prodhon kimikate të tilla si. citokinat. Me kalimin e kohës, këto kimikate inflamatore mund të dëmtojnë trupin.

Vitet e fundit, ashtu si me autizmin, diagnostikimi i sëmundjes inflamatore është bërë kërceu në botën e zhvilluar. Shkaqet për këtë rritje të përgjigjes imune jashtë kontrollit nuk janë ende të qarta, por teoritë përfshijnë ndryshimet e fundit në llojet e baktereve ndaj të cilave njerëzit ekspozohen (të njohura si hipoteza e higjienës). Teori të tjera tregojnë për ekspozimin ndaj disa kimikateve si metalet e rënda ose plastika të ngjashme me estrogjenin. Disa fajësojnë dietën moderne të ushqimeve të përpunuara.

Shumë nga këta faktorë janë hetuar gjithashtu si shkaktarë të mundshëm të autizmit, pa rezultate përfundimtare.

Mësoni më shumë rreth sëmundjes celiac »

Autizmi ka të ngjarë të fillojë në mitër, gjatë formimit të trurit dhe studimet e kafshëve tregojnë se formimi i shtresave në trurin e fetusit mund të dëmtohet nga inflamacioni i nënës. Një studim i publikuar në shkurt 2014 ndoqi 1.2 milionë shtatzëni në Finlandë. Studiuesit matën nivelet e femrave të proteinës C-reaktive (CRP), një masë e mirëpërcaktuar e inflamacionit. Ata zbuluan se rreziku i autizmit tek fëmijët e grave me nivelet më të larta të CRP ishte 43 për qind më i lartë se tek ata të grave me nivelet më të ulëta.

Studime të tjera kanë filluar të tregojnë se nënat që kanë kushte të caktuara pro-inflamatore janë në rrezik më të madh për të pasur fëmijë me autizëm – këto kushte përfshijnë artritin reumatoid, astmën, sëmundjen celiac, diabetin dhe obezitetin. Gratë me sëmundje autoimune kanë më shumë gjasa të prodhojnë “antitrupat kundër trurit”, të cilat mund të sulmojnë indin e trurit të një fetusi. Gratë që kanë një infeksion gjatë shtatzënisë mund të jenë gjithashtu në rrezik të shtuar për të pasur fëmijë me autizëm.

Këto studime sugjerojnë se matja e inflamacionit te gratë shtatzëna mund të ndihmojë në identifikimin e atyre fëmijëve më të rrezikuar për zhvillimin e një ASD dhe t’i ndihmojë ata të marrin ndërhyrjen e hershme.

Lajme të ngjashme: A janë toksinat mjedisore fajtore për rritjen e shkallës së autizmit dhe skizofrenisë? »

Inflamacioni është gjithashtu një lojtar aktiv në trurin autik shumë kohë pas lindjes. Studimet e indeve të trurit të njerëzve me ASD tregojnë shpesh inflamacion i përhapur. Modelet e citokineve të ngritura të trurit janë vërejtur të jenë të ngjashme me ato në sëmundjet autoimune. Citokinat inflamatore në lëngun kurrizor dhe gjakun janë më të larta edhe te njerëzit me ASD.

Sistemet imune tepër aktive reagojnë në mënyrë agresive ndaj stresit – duke e mbushur trupin me lajmëtarë kimikë. Studiuesit në Universitetin Tufts kanë propozuar që te njerëzit me ASD, kjo përmbytje të lëshojë hormone që aktivizojnë qeliza të veçanta në tru – mastocitet dhe mikroglia – që normalisht luftojnë infeksionin. Aktivizimi i tyre rezulton në inflamacion lokal. Me kalimin e kohës, ky inflamacion mund të shkaktojë dëmtim të qelizave përreth.

Deri në një të tretën e njerëzve me autizëm zhvillojnë gjithashtu çrregullime konvulsionesh – shkalla e konvulsione te personat me autizëm është 10 herë më i lartë se në popullatën e përgjithshme. Edhe pse nevojiten më shumë të dhëna, disa kanë sugjeruar studiuesit se krizat te individët autikë mund të kenë origjinën në inflamacion të trurit. Trajtimi i këtij inflamacioni mund të ndihmojë në kontrollin më të mirë të konfiskimeve.

Efektet afatgjata të inflamacionit të lartë tek njerëzit me autizëm nuk dihen. Studimet në modelet e kafshëve të autizmit kanë sugjeruar se inflamacioni gjatë zhvillimit shkakton ndryshime njohëse dhe të sjelljes që imitojnë autizmin.

Studimi i mëtejshëm i lidhjeve midis inflamacionit dhe autizmit mund të çojë në identifikimin e atyre foshnjave më të rrezikuara dhe në shënjestrimin e tyre për ndihmë, si dhe në kuptimin e mënyrave për të reduktuar inflamacionin e trurit tek një person autik – dhe në këtë mënyrë të zvogëlojë ashpërsinë e simptomave. Kuptimi i ndikimit të inflamacionit në autizëm mund të çojë gjithashtu në trajtime të reja për simptomat traumatike dhe të sigurojë një cilësi më të mirë jete për ata me autizëm.

Mësoni se si fillon autizmi në shtatzëni »