Përdorimi i shpeshtë i antibiotikëve i lidhur me sëmundjen inflamatore të zorrëve tek të rriturit e moshuar

Personat e moshuar që marrin shpesh antibiotikët janë në rrezik më të madh të zhvillimit Sëmundja inflamatore e zorrëve (IBD)sipas hulumtimit të paraqitur në Java e sëmundjeve të tretjes (DDW) 2022. Studimi nuk është rishikuar apo publikuar nga kolegët.

Hulumtimi i mëparshëmbotuar në vitin 2020, gjeti një lidhje midis antibiotik përdorimi dhe fillimi i IBD në të rriturit e rinj. Hulumtimi i udhëhequr nga Adam Faye, MD, një asistent profesor i mjekësisë dhe shëndetit të popullatës në Shkollën e Mjekësisë NYU Grossman në qytetin e Nju Jorkut, shikoi nëse e njëjta lidhje mund të gjendej te të rriturit e moshuar. Duke përdorur Regjistrin Kombëtar Danez të Recetave, studiuesit identifikuan 2.3 milionë njerëz të moshës 60 vjeç e lart nga 2000 deri në 2018 dhe vlerësuan numrin e antibiotikëve të përshkruar, kohën e antibiotikëve dhe ndikimin e klasave specifike të antibiotikëve në zhvillimin e IBD në pacientët e moshuar.

Gjatë periudhës 18-vjeçare të studimit, studiuesit gjetën 10,773 raste të reja të koliti ulceroz dhe 3,825 raste të reja të Crohn-it, dhe ekspozimi ndaj antibiotikëve e rriti këtë rrezik, duke sugjeruar që faktorët mjedisorë luajnë një rol të rëndësishëm në zhvillimin e sëmundjes inflamatore të zorrëve në këtë popullatë.

“Kur mendojmë për fillimin e IBD, ne mendojmë se faktorët mjedisorë dhe faktorët gjenetikë luajnë një rol. Pra, në thelb, gjithçka që nuk është e koduar gjenetikisht konsiderohet një faktor rreziku mjedisor ose ekspozim [including antibiotic use],” shpjegon Dr. Faye. “Tek pacientët më të rinj, duket se ka një rrezik gjenetik më të lartë dhe kështu më shumë një histori familjare të IBD. Në IBD me fillim të vjetër, historia familjare e IBD nuk është aq e fortë, duke sugjeruar më pak rrezik gjenetik dhe ai mjedis po luan më shumë një rol për të shkaktuar IBD.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,582FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles