Një studim i ri zbulon se shumë amerikanë diagnostikohen gabimisht në klinikat ambulatore, por studiuesit besojnë se nëse pacientët dhe mjekët punojnë së bashku, shkalla e lartë e diagnozës së gabuar do të ulet.

Një e re studim, publikuar ne Cilësia dhe siguria e BMJ, zbulon se një në çdo 20 të rritur në SHBA – që përkthehet në rreth 12 milionë të rritur – diagnostikohet gabimisht në klinikat ambulatore çdo vit. Për më tepër, shumë nga këto diagnoza të gabuara kanë potencialin të shkaktojnë dëm serioz.

Sipas Shoqatës për Përmirësimin e Diagnozës në Mjekësi, gabimi diagnostik është shkaku kryesor i pretendimeve për neglizhencë mjekësore në SHBA dhe vlerësohet të shkaktojë 40,000 deri në 80,000 vdekje në vit.

Lajme të ngjashme: Pse njerëzit me çrregullim bipolar diagnostikohen gabimisht »

Burimet e të dhënave në studimin e ri përfshinin dy studime të mëparshme që përdorën nxitës elektronikë, ose algoritme, për të zbuluar modele të pazakonta të rivizitave pas një vizite fillestare të kujdesit parësor, ose mungesës së ndjekjes pas gjetjeve klinike anormale që lidhen me kancerin kolorektal – të dyja sugjeruese e gabimeve diagnostike. Një studim i tretë shqyrtoi raste të njëpasnjëshme të kancerit të mushkërive.

Në të tre studimet, gabimet diagnostike u konfirmuan përmes rishikimit të grafikut dhe u përcaktuan si mundësi të humbura për të bërë një diagnozë në kohë ose të saktë bazuar në provat e disponueshme.

Në një studim të mëparshëm, studiuesit shikuan mundësinë që këto diagnoza të gabuara të shqetësonin pacientët ose të çonin në paaftësi të rëndë dhe zbuluan se pothuajse gjysma e diagnozave të gabuara do të ishin të dëmshme për pacientin.

Gjeni se si të flisni për të shmangur një diagnozë të keqe »

Autori kryesor i studimit Dr. Hardeep Singh, studiues i sigurisë së pacientëve në Qendrën e Çështjeve të Veteranëve për Inovacione në Cilësi, Efektivitet dhe Siguri, në Qendrën Mjekësore Michael E. DeBakey VA në Hjuston dhe një profesor i asociuar në Kolegjin e Mjekësisë Baylor, tha për Healthline se atje janë disa arsye pse përqindjet e keqdiagnostikimeve janë të larta. “Për mjekët, ka disa çështje, të tilla si mënyra se si ata marrin vendime dhe si trajtojnë pasigurinë. Kur një pacient vjen me shumë simptoma të padiferencuara, në kujdesin parësor diagnoza evoluon me kalimin e kohës dhe mund të filloni me një përpunim të caktuar, por kjo ndryshon”, tha Singh.

Singh vazhdoi duke thënë se mjekët duhet t’i bëjnë pacientët më të vetëdijshëm se si do të evoluojnë gjërat dhe çfarë duhet të bëjnë pacientët. “Disa nga çështjet vijuese janë gjithashtu të rëndësishme. Kur njerëzit kanë gjetje jonormale, duhet të pyesim, si t’i gjurmojmë më mirë me kalimin e kohës? Nëse ata kishin një test jonormal, pacientët duhet të pyesin: Si të informohem? Kur është planifikuar testi im i radhës?” tha Singh.

Cilat sëmundje përfaqësojnë numrin më të madh të diagnozave të gabuara? Përveç kancerit, Singh tha se simptomat e zakonshme shpesh mungojnë në sëmundjet e zakonshme, të tilla si dështimi i dekompensuar i zemrës tek pacientët, pneumonia, anemia, ngjeshja e palcës kurrizore dhe dështimi i veshkave.

Zbuloni pse pacientët me COPD nuk diagnostikohen herët »

Çfarë mund të bëjë një pacient për të parandaluar një diagnozë të gabuar? Singh këshilloi pacientët që të jenë proaktivë duke u ofruar mjekëve një listë të simptomave dhe problemeve të tyre mjekësore. Pacientët gjithashtu duhet të kenë akses në të gjithë informacionin.

“Ne do të duhet të kemi më shumë angazhim dhe fuqizim te pacientët në mënyrë që ta çojmë këtë çështje përpara. Ne nuk mund ta bëjmë këtë pa patur më shumë pjesëmarrje të pacientit në këtë proces. Nëse shpreh pasiguri se diagnoza jote është bronkit, dhe mund të kesh edhe insuficiencë kardiake, atëherë nëse ke ënjtje në këmbë ose rëndohet frymëmarrja, dua që të kthehesh e të më shohësh nesër ose pasnesër. Ne duam që mjekët të shprehin pasiguri, por duam gjithashtu që pacientët të kthehen dhe të na shohin, “tha Singh.

Më në fund, Singh tha për Healthline, “Kjo duhet të jetë një përpjekje e shumëanshme që përfshin mjekët, ekipet e tyre të kujdesit, pacientët dhe sistemin e kujdesit shëndetësor ku ne praktikojmë. Të gjithë luajnë një rol. Jo të gjitha diagnozat e gabuara do të çojnë në probleme. Ju keni probleme kur ka një vonesë në trajtimin e nevojshëm dhe kur bëni analiza të panevojshme, por padyshim që nuk është mirë të diagnostikoheni gabimisht për çfarëdo arsye.”

Shenjat e hershme të kancerit të mushkërive »