Dieta vegjetariane ose vegane mund të jetë duke rritur gjasat e depresionit, sipas një studimi nga Universiteti i Alabama-s në SHBA.

Njerëzit me një dietë të bazuar në bimë kishin dy herë më shumë të ngjarë të merrnin ilaçe pa recetë për sëmundje mendore dhe gati tre herë më shumë të ngjarë të mendonin për vetëvrasje, shkruan Daily Mail.

Raporti, i cili analizoi më shumë se 160,000 njerëz, zbuloi gjithashtu se një në tre vegjetarianë vuan nga depresioni ose ankthi.

Studiuesit amerikanë gjithashtu rishikuan 18 studime që shqyrtojnë lidhjen midis shëndetit mendor dhe ngrënies së mishit, duke përfshirë gjithsej 160.257 pjesëmarrës.

Ata arritën në përfundimin se vegjetarianët dhe vegjetarianët kishin ‘ndjeshëm’ norma më të larta ose rrezik nga depresioni, ankthi dhe vetë dëmtimi.

Studiuesit sugjerojnë që shmangia e mishit mund të jetë një ‘shënues i sjelljes’ që tregon njerëz tashmë me shëndet të dobët mendor.