Lodhja: Një simptomë e endometriozës | Shëndeti i përditshëm

spot_img

Më shumë lodhje, pagjumësi dhe depresion të parë me endometriozë

Bazuar në përgjigjet, studiuesit zbuluan se pak më shumë se gjysma e grave me endometriozë kishin lodhje të shpeshtë krahasuar me 22.4 përqind të grave që nuk e kishin këtë gjendje. Dhe gratë që përjetuan endometriozë dhe lodhje kishin gjithashtu më shumë se shtatë herë më shumë gjasa të kishin pagjumësi, më shumë se katër herë më shumë të ngjarë të ishin në depresion, më shumë se dy herë më shumë të ngjarë të kishin dhimbje dhe më shumë se një herë e gjysmë më shumë kanë stresi në punë.

Lidhja midis lodhjes, indit endometrial dhe inflamacionit

Lodhja që ndjejnë femrat është [likely] për shkak të inflamacionit të shkaktuar nga indi i tepërt endometrial, i cili “shfaqet një sërë përgjigjesh imune”, thotë Karli P. Goldstein, DO, ndihmësdrejtoresha mjekësore e Fondacionit të Endometriozës, e cila vetë është trajtuar për endometriozë. “Lëshimi i citokinës dhe përpjekjet e shtuara për shërimin dhe riparimin e plagëve mund të shkaktojnë lodhje të konsiderueshme,” thotë Dr. Goldstein. “Imagjinoni se po kaloni një infeksion viral, infeksion bakterial apo edhe kancer; në përgjithësi ndiheni të rraskapitur. Trupi juaj po lufton sëmundjen duke dërguar shumë qeliza të bardha të gjakut dhe qeliza rregullatore të imunitetit për të provuar të largojnë sëmundjen dhe ta eliminojnë atë. Kjo kërkon një sasi të madhe energjie dhe ju bën të ndiheni të lodhur. I njëjti proces mund të jetë në lojë me endometriozën dhe inflamacionin kronik”, thotë Goldstein.

LIDHUR: 10 fakte thelbësore rreth inflamacionit dhe artritit reumatoid

Çfarë mund të bëjnë mjekët për të ndihmuar në lehtësimin e simptomave të endometriozës

Opsionet e trajtimit për endometriozën duke përfshirë qetësuesit e dhimbjes, terapinë hormonale dhe, në disa raste, kirurgjinë për të hequr indin e tepërt endometrial.

Kevin Audlin, MD, bashkëdrejtori i qendrës së endometriozës në Mercy Medical Center në Baltimore, thotë se vendimet e trajtimit do të ndryshojnë nga pacienti. “Shpesh, kursi i parë janë medikamentet hormonale dhe për sa kohë që kjo funksionon në përmbajtjen e pacientit, nuk ka nevojë për vazhdimin e operacionit.” Por pacientët që janë të lodhur janë më pak të gatshëm të presin për rezultate më pak të menjëhershme, thotë Dr. Audlin. “Ata shpesh hidhen në kirurgji në mënyrë që ata të fillojnë të ndihen më mirë më shpejt.”

LIDHUR: A janë diagnoza pa kirurgji në horizont për endometriozën?

Nevojitet shumë më tepër komunikim dhe trajtim për lodhjen

Profesoresha Brigitte Leeners, autori kryesor i studimit dhe zëvendësdrejtuesi i departamentit të endokrinologjisë riprodhuese në Spitalin Universitar të Cyrihut në Zvicër, shpreson se gjetjet do të nxisin më shumë biseda rreth lodhjes midis grave me endometriozë dhe mjekëve të tyre. “[I]Hetimi dhe trajtimi i lodhjes duhet të bëhet një pjesë rutinë e kujdesit mjekësor [for endometriosis],” ajo tha.

Mjekët gjithashtu duhet të punojnë me pacientët e tyre me endometriozë për të trajtuar pagjumësinë, dhimbjen, depresionin dhe stresin e lidhur me punën.

LIDHUR: Dëshironi të lehtësoni dhimbjen e endometriozës dhe simptomat e tjera? Mos harroni të adresoni nivelin tuaj të stresit

A është endometrioza e lidhur me traumën fizike dhe emocionale të së kaluarës?

Një studim i dytë i endometriozës nga Leeners, botuar në të njëjtin numër të së njëjtës revistë, shikoi lidhjen midis endometriozës dhe fizike dhe emocionale të hershme trauma. Ekipi hulumtues shqyrtoi pyetësorët nga 421 gra me endometriozë dhe 421 pa. Pyetjet përfshinin pyetje rreth llojeve të ndryshme të abuzimit.

Gratë me endometriozë kishin dukshëm më shumë gjasa se gratë pa gjendje për të raportuar një histori abuzimi seksual, abuzim emocional dhe neglizhencë.

Audlin thotë se përpara se të mësonte studimin, ai kurrë nuk kishte menduar nëse abuzimi i fëmijëve mund të shkaktojë endometriozë, apo mund të pasqyrojë simptomat e endometriozës, pasi që të dyja mund të shkaktojnë kontraktime të dyshemesë së legenit, dhimbje kronike të legenit, dispareunia, ankth dhe depresion. “Nëse supozojmë se shtypja e imunitetit është një nga faktorët e përfshirë në endometriozën,” thotë Audlin, “mund të shihni se si mund të përfshihet abuzimi i fëmijëve. Tradicionalisht, disa gra që ishin viktima të abuzimit të fëmijëve kanë shqetësime të rëndësishme psikologjike dhe fizike, dhe disa prej tyre mund të dëmtojnë sistemin imunitar, që ne mendojmë se është një faktor i përfshirë në lejimin e përhapjes së endometriozës.

LIDHUR: Çrregullime të lidhura me stresin të lidhura me sëmundjet autoimune

Lidhjet ndërmjet traumës së hershme të jetës dhe sëmundjes së të rriturve kanë nevojë për më shumë studim

Leeners thotë se nevojiten studime më të mëdha për të konfirmuar një lidhje midis abuzimit dhe endometriozës. “Ky është një nga studimet më të mëdha për të hetuar lidhjet midis përvojave të fëmijërisë dhe zhvillimit të endometriozës,” tha Leeners. “Megjithatë, madhësitë e efekteve janë relativisht të vogla dhe ne u habitëm që nuk dukej të kishte një lidhje me abuzimin fizik ose neglizhencën. Ne nuk kemi shpjegim të qartë për këtë dhe studimet më të mëdha duhet të hetojnë më tej për të konfirmuar gjetjet tona.”

Leeners tha se ajo u nxit për të kryer studimin për shkak të hulumtimeve të saj të mëparshme mbi abuzimin seksual dhe për shkak se një numër në rritje i sëmundjeve po fillonin të lidheshin me mjedisin në të cilin rritet një fëmijë, si diabeti, obeziteti, astma dhe sëmundje të zemrës.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles