Duke vënë një vështrim të ri në financimin e projektit që është po aq i avancuar sa kërkimi i tij, Tisch MSRCNY po fuqizon publikun që të vendosë pretendimin e tij në historinë e kërkimit të qelizave staminale.

Kur shkenca, media sociale dhe shtrirja globale e internetit bashkohen, rezultati është fuqizues. Ekipi në Qendrën Kërkimore të Sklerozës së Shumëfishtë Tisch të Nju Jorkut (Tisch MSRCNY) mund të ketë zbuluar një qasje që ndryshon lojën për financimin e kërkimit. Ka nisur një fushatë në faqen e njohur të financimit të njerëzve Indiegogo.com me synimin për të mbledhur 300,000 dollarë.

Paratë do të mbështesin studimin e tyre të qelizave staminale që përfshin 20 pacientë me sklerozë të shumëfishtë (MS). Indiegogo vepron si një kanal grumbullimi midis ideve të shkëlqyera dhe njerëzve që duan t’i financojnë ato—diçka që ekipi në Tisch MSRCNY po mbështet.

Fushata, e nisur më 14 mars 2014, tashmë ka mbledhur më shumë se 231,000 dollarë. Pastrimi i pengesës së mbledhjes së fondeve do t’i lejojë studiuesit të përqendrohen në hapin tjetër: vërtetimin se qelizat staminale analoge mund të riparojnë dëmtimin nervor të shkaktuar nga MS, diçka që pacientët kanë pritur me vite për ta dëgjuar.

Mësoni se si trajtimi i ri rinis sistemin imunitar të pacientëve me MS »

Instituti Kombëtar i Shëndetësisë (NIH) dhe organizata të tilla si Shoqëria Kombëtare e MS tradicionalisht kanë qenë burimet për financimin e kërkimeve në trajtimet më të avancuara të MS, siç është terapia me qeliza staminale. Megjithatë, grantet ndahen midis terapive të reja premtuese.

Qasja e crowdfunding është po aq e re dhe premtuese sa edhe kërkimi që financojnë këto organizata. Crowdfunding fuqizon ata që janë të apasionuar pas terapisë me qeliza staminale që t’i vënë paratë e tyre drejtpërdrejt në duart e studiuesve.

Duke ndërprerë “ndërmjetësit”, filantropët mund të vendosin se si do të shpenzohen donacionet e tyre. Dhënia e drejtpërdrejtë e studiuesve përshpejton një studim që përndryshe mund të kishte dështuar pa grante.

Në varësi të nivelit të dhurimit, ata që kontribuojnë marrin “përfitime” që variojnë nga një kartë falënderimi personale deri te një turne në objektin kërkimor të dhënë nga hetuesi kryesor i studimit.

Sipas fushatës, për një kontribut prej 25,000 dollarë ose më shumë, “Dr. Saud A. Sadiq, një shkencëtar dhe mjek me famë botërore, i cili pjesën më të madhe të karrierës së tij mjekësore ia ka kushtuar trajtimit të pacientëve me MS dhe gjetjes së shkakut dhe kurës për sëmundjen, do t’ju bëjë një vizitë në laborator së bashku me Dr. Violaine. Harris, shkencëtar i lartë i kërkimit. Dreka do të ofrohet.”

Deri më tani, askush nuk e ka marrë këtë xhevahir të kurorës, por shumë prej tyre kanë dhënë 25 ose 100 dollarë, dhe të tjerë kanë dhënë mijëra dollarë. Komentet zbulojnë se donacionet shpesh jepen për nder të dikujt që nuk jetoi për të parë që terapia me qeliza staminale të bëhej realitet.

Ju mund të bëni një ndryshim: Shikoni Iniciativat e Shpenzimeve Mjekësore të Crowdfunding të Healthline »

Duke u mbështetur në metodat tradicionale të financimit, studimet e kaluara të qelizave staminale kanë hasur në telashe kur paratë janë tharë. Një studim i tillë ishte Halt-MS, e cila u përpoq të rekrutonte vullnetarë të rinj pasi NIH pësoi shkurtime buxhetore.

Dave Bexfield, themeluesi i ActiveMSers.com, ishte një pacient në atë studim.

“NIH nuk po financonte më pjesën më të madhe të provës klinike,” shpjegoi Bexfield në një intervistë me Healthline. “Vetëm MRI dhe gjaku funksionojnë për qëllime kërkimore. Për të përballuar transplantin prej 200,000 dollarësh, u detyrova të marr shumë hua nga prindërit e mi dhe kursime personale të destinuara për pension.”

Studimet shpesh dështojnë thjesht sepse paratë mbarojnë. Për njerëzit që vuajnë nga një sëmundje kronike, progresive dhe shpesh dobësuese si MS, pritja që qeveria ose grupet e tjera të mbështesin përparimin drejt një kure nuk është një opsion.

Mësoni se si barnat e kolesterolit tregojnë premtimin për trajtimin e MS Progresive »

Bexfield, i cili ishte pothuajse shumë me aftësi të kufizuara për të hyrë në testin Halt-MS, arriti të kualifikohej vetëm pasi terapia intensive fizike e lejoi atë të ecte 100 metrat e nevojshme për të përmbushur kriteret e studimit. Halt-MS filloi në shkurt të vitit 2006, dhe arritja e qëllimit të tij për 24 pacientë mori plot katër vjet.

Bexfield tha se trajtimi “ndoshta më shpëtoi jetën dhe sigurisht më shpëtoi cilësinë e jetës. Unë dhe gruaja ime jemi kthyer për të udhëtuar nëpër botë, për të ecur në fundjavë, duke gatuar për miqtë. Vitin e kaluar madje kam bërë sërish snowboard.” Ai pranoi se nuk ishte e bukur. “Por,” shtoi ai, “ishte goxha e mrekullueshme.”

Ndërsa jo çdo pacient që i nënshtrohet terapisë me qeliza burimore do të korrë përfitime si këto, është një hap gjigant drejt ndalimit të përparimit të sëmundjes dhe kthimit të dëmtimit të shkaktuar në nerva.

Mësoni se si MS u kushton pacientëve amerikanë 6 vite jetë »

Në vitin 2013, Tisch MSRCNY bëri historinë e shkencës së qelizave staminale kur Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA) i dha organizatës statusin Investigational New Drug (IND) për terapinë e saj me qeliza staminale të rritur. “Ky moment historik emocionues mori më shumë se dhjetë vjet për t’u arritur,” thotë fushata Indiegogo, “dhe sjell shpresë të papërshkrueshme për pacientët me MS dhe të dashurit e tyre në të gjithë botën.”

Ju mund të bëheni pjesë e historisë duke bërë donacionin tuaj për këtë projekt. Vizitoni: Prova e Fazës I të Qelizës Staminale e Miratuar nga FDA e Qendrës Tisch MS për sklerozën e shumëfishtë për të mësuar më shumë. Jo vetëm që do të ndihmoni që trajtimi i qelizave staminale për MS të bëhet realitet; do të jeni gjithashtu pjesë e një lëvizjeje për financimin e shumtëve që me siguri do të ndryshojë fytyrën e kërkimit përgjithmonë.