Të moshuarit mund të kenë më shumë frikë nga një periudhë e herpesit sesa thjesht një skuqje që kruhet.

Pacientët që përjetojnë shenjat e para të herpesit mund të kenë një rrezik më të lartë për goditje në tru. Megjithatë, ky rrezik mund të reduktohet nëse ata trajtohen me barna orale antivirale, sipas një studimi të ri të publikuar në internet në. Sëmundjet Klinike Infektive.

Sipas studimit, të kryer nga studiues në Shkollën e Higjienës dhe Mjekësisë Tropikale në Londër, pacientët kishin një rrezik veçanërisht të lartë të goditjes në tru gjatë gjashtë muajve të parë pas shfaqjes së simptomave të herpesit. Ata kishin një rrezik edhe më të madh nëse simptomat e tyre përfshinin një skuqje rreth syve, sipas sfondit të studimit.

Herpes zoster, ose herpes zoster, është një skuqje e dhimbshme e lëkurës e shkaktuar nga i njëjti virus që shkakton linë e dhenve. Sipas Qendra Kombëtare për Informacionin Bioteknologjik (NCBI). Simptoma të tjera përfshijnë flluska dhe plagë në disa pjesë të trupit, ethe dhe të dridhura, dhimbje kyçesh dhe gjëndra të fryra.

Zbuloni se si duket herpesi »

Mjekët nuk e dinë pse virusi riaktivizohet te disa njerëz, por herpesi mund të prekë këdo, veçanërisht ata të moshës 60 vjeç e lart, ata që kishin lisë së dhenve para moshës 1 vjeç dhe ata me një sistem imunitar të dobësuar, sipas NCBI.

“[Shingles] është një problem i rëndësishëm i shëndetit publik në popullsinë e plakur, duke prekur 1 milion amerikanë” dhe rreth 90,000 njerëz të moshës 60 vjeç e lart në MB çdo vit, shkruajnë autorët e studimit.

Rezultatet e studimit demonstrojnë nevojën për programe të vaksinimit kundër herpesit dhe rëndësinë e përshkrimit të barnave antivirale në përpjekje për të reduktuar rrezikun e goditjes në tru tek pacientët me herpes, përfunduan studiuesit.

Studiuesit ekzaminuan 6,584 pacientë në 600 praktika mjekësore në MB, të cilët kishin përjetuar simptomat fillestare të herpesit dhe kishin pësuar një goditje për herë të parë. Studiuesit shikuan gjithashtu përdorimin e trajtimit antiviral midis këtyre pacientëve për të kuptuar se si mund të ndikojë në rrezikun e goditjes në tru.

Mësoni rreth simptomave të hershme të herpesit »

“Studimet e mëparshme kanë sugjeruar se rreziku i goditjes në tru është rritur pas herpesit akute. Megjithatë, rezultatet e këtyre studimeve mund të ndikohen nga ndryshimet midis njerëzve që zhvillojnë herpesin dhe atyre që nuk e zhvillojnë atë,” tha autori kryesor i studimit Sinéad Langan, Ph.D., në një intervistë për Healthline. “Ne hoqëm efektin e këtyre dallimeve duke krahasuar rrezikun e goditjes në tru në periudhën kohore pasi pacienti kishte herpes zoster me periudhat kohore kur pacienti nuk kishte herpesin e fundit.”

Studiuesit zbuluan se pacientët kishin një rrezik 63 për qind më të lartë për goditje në tru në katër javët e para pas një episodi herpes, krahasuar me rrezikun fillestar të pacientit. Rreziku i rritur i një pacienti u zvogëlua ngadalë gjatë gjashtë muajve në vijim.

Antiviralët oralë iu dhanë 55 për qind të pjesëmarrësve në studim. Vlerësimet e goditjes në tru brenda katër javëve të para “ishin pothuajse dyfish në ata që nuk merrnin terapi antivirale krahasuar me ata që merrnin trajtim”, shkruajnë autorët e studimit. “Midis individëve të trajtuar me antiviralë oralë, e vetmja periudhë me rritje të shkallës së goditjes në tru krahasuar me bazën ishte pesë deri në 12 javë pas [shingles].”

Studiuesit zbuluan gjithashtu se rreziku i goditjes në tru ishte deri në tre herë më i lartë pesë deri në 12 javë pas shfaqjes së herpes tek pacientët me një skuqje që prek lëkurën rreth syve të tyre (zoster ophthalmicus), krahasuar me rrezikun e tyre fillestar.

Zbuloni 5 trajtime natyrale për herpesin »

Ilaçet antivirale mund të ndihmojnë në uljen e dhimbjes, parandalimin e komplikimeve dhe shkurtimin e rrjedhës së sëmundjes. Këto ilaçe zakonisht merren nga goja, por disa njerëz kanë nevojë që ilaçi të administrohet në mënyrë intravenoze, sipas NCBI. Ilaçe të tjera të përdorura për trajtimin e herpesit përfshijnë antihistaminet, ilaçet kundër dhimbjeve dhe disa kremra që përmbajnë kapsaicinë për të reduktuar dhimbjen.

“Përqindjet relativisht të ulëta të përshkrimit të terapisë antivirale në praktikën e përgjithshme në Mbretërinë e Bashkuar pas zhvillimit të herpesit duhet të përmirësohen,” tha Langan.

“Është e rëndësishme të studiohet lidhja midis herpesit dhe rrezikut të goditjes në tru, pasi tani është në dispozicion një vaksinë efektive që mund të zvogëlojë rrezikun e herpesit dhe kështu mund të zvogëlojë rrezikun e goditjes në tru,” tha Langan.

Sipas Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC).

Mësoni më shumë rreth vaksinës së herpesit »

Fatkeqësisht, shumë pak njerëz përfitojnë nga ky vaksinim, tha Langan.

“E jona hulumtimet e mëparshme tregoi se marrja e vaksinave është shumë e ulët (3.9 për qind) në popullatën e moshuar të SHBA dhe është veçanërisht e ulët në nëngrupe të veçanta pacientësh, “tha Langan. “Meqenëse vaksina është efektive në përdorimin rutinë, nevojiten përpjekje për të rritur përdorimin e vaksinës.”

Ndërsa CDC nuk ka ndonjë rekomandim për përdorim rutinë tek njerëzit e moshës 50 deri në 59 vjeç, vaksina është miratuar nga FDA për njerëzit në këtë grupmoshë. Ata që kanë pasur herpesin mund të marrin ende vaksinën kundër herpesit, por CDC rekomandon të prisni derisa skuqja e herpesit të zhduket përpara se të vaksinohen.

Sipas CDC-së, nuk duhet të merrni vaksinën e herpes zoster nëse mendoni se mund të jeni shtatzënë; kanë një sistem imunitar të dobësuar për shkak të barnave të caktuara, siç janë steroidet; janë duke iu nënshtruar trajtimit të kancerit; ose keni një gjendje ose sëmundje, si HIV/AIDS, që ndikon në sistemin imunitar.

Nëse keni alergji të rënda ndaj xhelatinës ose antibiotikut neomicinë, CDC rekomandon që të flisni me mjekun tuaj përpara se të vaksinoheni.