Ka pasur raporte të shumta se kanabisi është përdorur me sukses për të trajtuar epilepsinë dhe gjendje të tjera, por a është ai i sigurt dhe me të vërtetë efektiv?

Një seri artikujsh të botuar në revistë Epilepsia po nxisin debatin rreth përdorimit të marihuanës mjekësore dhe kanabidiolit të pastër (CBD), një substancë aktive në bimën e kanabisit, për trajtimin e kushteve neurologjike.

Disa mjekë thonë se është i sigurt, ndërsa të tjerë pretendojnë se nevojiten më shumë testime – dhe pastaj, natyrisht, është fakti që jo të gjitha shtetet e kanë legalizuar përdorimin e tij. Aktualisht, marihuana mjekësore është e ligjshme në 21 shtete së bashku me Uashington, DC.

Mësoni më shumë: Merrni faktet rreth marihuanës mjekësore »

Në një artikull, Dr. Edward Maa, shefi i Programit Gjithëpërfshirës të Epilepsisë në Denver Health në Denver, Kolo., diskuton dhënien e marihuanës mjekësore një fëmije me sindromën Dravet, një formë e rëndë epilepsie. Pacienti mori Charlotte’s Web, i cili përbëhet nga një lloj kanabisi i lartë në CBD dhe i ulët në tetrahydrocannabinol (THC), së bashku me regjimin e rregullt të barnave antiepileptike. Frekuenca e konvulsioneve të fëmijës u ul nga 50 konvulsione në ditë në dy ose tre konvulsione gjatë natës në muaj.

“Kolorado është ‘toka zero’ e debatit të marihuanës mjekësore,” thotë Maa. “Si profesionistë mjekësorë, është e rëndësishme që ne të vazhdojmë provat nëse CBD në kanabis është një terapi efektive antiepileptike.”

Dr. Carl W. Bazil, një profesor i neurologjisë klinike dhe drejtor i Divizionit të Qendrës Gjithëpërfshirëse të Epilepsisë dhe Qendrës së Gjumit në Universitetin e Kolumbias në Nju Jork, e di se ka shumë raporte anekdotike që kanabisi ndihmon njerëzit me epilepsi, por thotë se studimet nuk të provojë atë.

“Individët që mendojnë se kanabisi përmirësoi ose shëroi konfiskimet e tyre mund të ishin përmirësuar për arsye të tjera,” thotë ai.

Sipas Institutit Kombëtar për Abuzimin me Barnat (NIDA), Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) ka miratuar dronabinol (Marinol), i cili përmban THC dhe përdoret për të trajtuar të përzierat e shkaktuara nga kimioterapia, si dhe sëmundjet e dëmshme të shkaktuara nga SIDA. Ajo ka miratuar gjithashtu nabilone (Cesamet), i cili është bërë nga një kanabinoid sintetik i ngjashëm me THC dhe përdoret për të trajtuar të njëjtat kushte. Një ilaç tjetër, Sativex, po përdoret në Mbretërinë e Bashkuar për të trajtuar sklerozën e shumëfishtë dhe tani është në provat klinike të Fazës III në SHBA për dhimbjen e kancerit.

Lajme të ngjashme: A mundet një pilulë të zvogëlojë ‘mjegullin’ e përdorimit të marihuanës mjekësore »

Një artikull tjetër i revistës diskuton provat shkencore të CBD që përdoret për të trajtuar epilepsinë dhe çrregullime të tjera neurologjike ose psikiatrike si ankthi, skizofrenia dhe varësia. Studimet e mëparshme zbuluan se THC, substanca kryesore psikoaktive në kanabis, dhe CBD, përbërësi kryesor jo psikoaktiv, shfaqin veti antikonvulsive te kafshët. Por të dhënat e paraqitura në hulumtim janë të kufizuara për episodet kronike – dhe mungojnë tërësisht për rastet njerëzore. Studime të tjera thonë se marihuana mjekësore me raporte të larta të CBD dhe THC është më e dobishme në kontrollin e konfiskimeve, por këto të dhëna nuk ishin të kontrolluara mirë, sipas disave.

“Ndërsa kanabisi është përdorur për të trajtuar epilepsinë për shekuj me radhë, mungojnë të dhënat nga provat e randomizuara, dyfish të verbëra, të kontrolluara të CBD ose THC në epilepsi,” thotë Dr. Orrin Devinsky, drejtor i Qendrës Gjithëpërfshirëse të Epilepsisë në Qendrën Mjekësore NYU Langone në New. Qendra Mjekësore York dhe Saint Barnabas në Nju Xhersi. “Studimet e kontrolluara të rastësishme të CBD në grupet e synuara të epilepsisë, të tilla si pacientët me sindromat Dravet ose Lennox-Gastaut, janë në fazat e planifikimit.”

Dr. Maria Roberta Cilio, e cila drejton kërkimin në epilepsinë pediatrike në Qendrën e Epilepsisë në Universitetin e Kalifornisë, San Francisko (UCSF), thotë se është shumë herët për të arritur në përfundimin nëse përdorimi i marihuanës mjekësore për këto kushte është i sigurt apo efektiv. Ajo dëshiron të shohë më shumë studime.

“Ekziston një nevojë kritike për terapi të reja, veçanërisht për epilepsitë rezistente ndaj trajtimit të fillimit të fëmijërisë që dëmtojnë cilësinë e jetës dhe kontribuojnë në çrregullime të të mësuarit dhe të sjelljes,” thotë ajo.

Mësoni më shumë: Çfarë i shkakton konvulsionet? »

Dr. Gary Mathern, një profesor i neurokirurgjisë në Universitetin e Kalifornisë, Los Anxhelos (UCLA) dhe një bashkëredaktor për epilepsinë, thotë se artikujt tregojnë se provat për përdorimin e marijuanës mjekësore janë “rrethanore dhe joshkencore”.

“Ka të dhëna të pamjaftueshme cilësore që tregojnë sigurinë, veçanërisht te fëmijët dhe për përdorim afatgjatë, dhe nëse funksionon,” thotë Mathern. “Marrja e të dhënave të interpretueshme pengohet sepse nuk ka komponime të klasës farmakologjike të THC ose CBD të pastër për t’u përdorur te pacientët për testim dytësor ndaj kufizimeve ligjore në nivel federal në SHBA. Prandaj, nuk ka të dhëna të vërteta për të krijuar një opinion mbi përdorimin kjo për fëmijët.”

Ai shton se ka pak të dhëna të klasës I për përdorimin e shumicës së medikamenteve kundër konvulsioneve të përdorura te fëmijët nën moshën 12 vjeç; se të dhënat nuk ishin të nevojshme që kompanitë farmaceutike të merrnin miratimin e FDA.

Sipas Bazil, studimi i kanabisit është i vështirë sepse shumë përbërës aktivë mund të ndihmojnë ose dëmtojnë pacientët dhe nuk ka asnjë mënyrë për të matur dozën. Ai pajtohet se klasifikimi i FDA i orarit I (pa përdorim mjekësor të pranuar) e bën jashtëzakonisht të vështirë marrjen e tij për prova të mira klinike.

Mathern po kërkon që pacientët, profesionistët mjekësorë dhe klinicistët të ofrojnë reagime për këtë çështje nëpërmjet një sondazhi.

Lajme të ngjashme: Studiuesit e Berkeley-t zhvillojnë ilaçe urgjente për dëmtimet e trurit »