FSHATI ZVËRNEC

spot_img

FSHATI ZVËRNEC

Fshati Zvërnec ndodhet në pjesën veri-perëndimore të qytetit të Vlorës, vetëm 8 Km larg tij.

Fshati Zvërnec ndahet në dy pjesë; Zvërneci i vjetër, që shtrihet në pjesën lindore të kodrinës; dhe Zvërneci i ri, në pjesën perëndimore, që mund të quhet dhe pjesa turistike e Zvërnecit, sepse kryesisht ndërtesat përdoren për qëllime turistike.

Është pothuajse i rrethuar plotësisht nga ujërat e lagunës së Nartës dhe ujërat e detit Adriatik, me një vijë bregdetare prej 10.5 km.

Relievi kodrinor i ndërthurrur me lagunën, formojnë peisazhe të veçanta, që e bëjnë Zvërnecin një vend jashtëzakonisht të bukur, me një perspektive të lartë turistike. Ka një popullsi prej rreth 1250 banorësh, shumica prej të cilëve aktualisht janë në emigracion.

Si të arrish në Zvërnec

Largësia: 158 km larg Tiranës Koha: 3 orë

Çfarë të shohësh

• Manastiri i Zvërnecit (ndodhet në Zvërnec)
• Kisha e Shën Mërisë (ndodhet tek Manastiri i Zvërnecit)

Ku mund të drekosh

• Oazi (bar-restorant)
• Restorant Natyra (bar-restorant) cel: 0692465508
• Zvwrneci (hotel-bar-restorant) cel: 069470200
• Karafili Resort cel: 0676044100

Ku mund të qëndrosh

• Hotel Zvërneci cel: 355 (33) 404 301
• Villamaria Hotel cel : 0672666777

Evente

• Ditëlindja e Shën Mërisë Mjalt’Fest (15 Gusht/Zvërnec)

• Ngjala e Nartës (05-08 Gusht/Zvërnec)

• Putarka e qefullit (24-26 Gusht/Zvërnec)

  • Aktivitete që zhvillohen:

Toka pjellore mundëson zhvillimin e agrikulturës, vreshtarisë dhe të kulturave të tjera bujqësore. Gjithashtu, laguna ka ofruar historikisht zhvillimin e peshkimit çka është dhe karakteristikë e veçantë e zonës, e cila ka shërbyer si bazë jetese për një numër të madh banorësh.

  • Infrastruktura turistike:

Fshati ka  gjithsej 9.7 km rrugë prej të cilave 2.4 km janë të asfaltuara. Rruga që të çon drejt  manastiri është e asfaltuar. Pjesa tjetër ndodhet krejtësisht në gjendje të amortizuar.

  • Një kuriozitet rreth Zvërnecit:

Gjatë kohës së komunizmit, ishulli i Zvërnecit shërbeu si vend internimi për kundërshtarët e sistemit dhe manastiri si strehëz e tyre. Pas vitit 1990, manastiri iu rikthye përsëri funksionit të tij fetar. Murgu i fundit nga manastiri është larguar në vitin 1967, kur në Shqipëri u mbyllën objektet fetare. Për shumë kohë manastiri qëndroi i mbyllur, u plaçkit dhe u dëmtua.

Previous article
Next article

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles