FSHATI ÇUKË

FSHATI ÇUKË

Fshati Çukë shtrihet në një zonë arkeologjike mbi rrënojat e vendbanimit të hershëm të Fshati Çukë, në pjesën jugore të Kalasë e fshatit të Lëkurësit dhe në veri të qytetit antik Lagunës të Butrintit.

Fshati Çukë është fshat i zhvilluar kryesisht gjatë gjysmës së dytë të shek. të XX-të dhe me një rritje më të shpejtë demografike veçanërisht, pas viteve 2000.

Popullsia aktualisht është rreth 3085 banorë. Është fshat multi- kulturor e regjional me popullsi të etnive, kulturave e besimeve të ndryshme fetare.

Struktura e popullsisë sipas besimeve fetare është 50 % me 50 %. Dallohet për një bashkëjetesë fetare ekselente.

Ka një diversitet e peisazh natyror mjaft interesant. Zona ligatinore, përmban rreth 120 lloj zogjsh e shpendë të ndryshëm.

Është një fshat multi-kulturor me rritje demografike, me 300 ditë me diell, pjesë e zonës së Ramsarit.

Si të arrish në Cuke

Largësia: 285 km larg Tiranës Koha: 4 orë e 48 minuta
Fshati ndodhet në kryqëzimin e rrugëve të rëndësishme lokale e nacionale. Shtrihet në kryqëzimin e rrugës Sarandë-Qafë Botë-Greqi dhe 1.5 km, në lindje të rrugës nacionale Sarandë-Butrint, 7 km në veri të Ksamilit dhe 12 km nga Butrinti i lashtë.

Ku mund të drekosh

•“Snac Bar” cel: 0695230139
• “Konner” cel: 0692783286
• “Mili Cene” (Fast-Food)

Si të argëtohesh

• vrojtimi i kafshëve, shpendëve dhe zogjve
• të gatuarit e ushqimeve tradicionale lokale dhe degustimi
• praktika tradicionale fermerësh (bujqësi, blegtori dhe agro-përpunim)
• mbledhje bimësh medicinale, kërpudhash ose frutash të egra
• të lëvizurit me kalë, mushkë ose gomar
• kajak, rafting, kalime në kanione

Ku mund të qëndrosh

•“Vila-Moço” cel: 0684041539
• “Kampik-Ekuad” cel: 0695230139
• “Riverside” cel: 0692783286

Evente

•Fshati gjatë vitit organizon dy festa fetare, në 21 Maj dhe në 15 Gusht.
  • Aktivitete që zhvillohen:

Zhvillimi i Çukës është i orientuar në dy linja kryesore, në atë agrar dhe të turizmit.  Popullsia merret kryesisht me bujqësi, blegtori si dhe me veprimtari të ndryshme prodhimi e shërbimesh publike. Ushtrojnë veprimtari rreth 25 subjektet private, kryesisht të shërbimit tregtar, të prodhimit dhe në turizëm. Potencialisht ekzistojnë kapacitete e resurse për një zhvillim specifik të fshatit si, shfrytëzimi i vlerave kurative të baltës së zezë në dalje e përreth hidrovorit të Çukës. Aktualisht mungon rikthimi  në traditën e kultivimit të kërmillit. Cilësia e tokës, karakteri rural i paprekur, hidrografia e pasur dhe burimet e shumta ujore, janë mundësi potenciale për zhvillimin agrar dhe peshkimin, në mbështetje direkt të zhvillimit të agro-turizmit. Zonë me florë të pasur në bimët mjekësore, por me mungesë të traditës në grumbullimin e përpunimin e tyre. Duke patur një distancë të afërt me lumin e Bistricës dhe Kalasës ka potencial për zhvillimin e sporteve të ndryshme të turizmit ujor e të aventurës si: lundrimi me kajak, varka me vela apo rafting. Fshati disponon hapësira e sipërfaqe toke të lirë, jo produktive, veçanërisht, rreth deltës së lumit të Bistricës, ku mund të ndërtohen e zhvillohen kampingje për parkimin e shtëpive lëvizëse të turistëve të huaj.

  • Gatim i zonës

Veçohet gatimi i peshkut, midhjes së freskët të liqenit, ngjalave dhe, për gatimin e lakrorit, birjanit me kungull, kokosho-pita, cigaridha me vezë dhe  për zogjtë e fushës të pjekur në saç apo, në furrë. Veçohet për prodhimin, në kushtet e shtëpisë të rakisë e verës së rrushit.

Previous article
Next article

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,680FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles