FDA miraton një trajtim të ri për kancerin e vezoreve

Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA) ka miratuar një ilaç të ri për të trajtuar disa llojet e kancerit ovarian në pacientët që nuk marrin rezultate optimale nga barnat e tjera.

Ilaçi i ri, mirvetuximab soravtansine-gynx (Elahere), është pastruar për disa pacientë që kanë atë që njihet si kanceri epitelial ovarian (forma më e zakonshme e këtyre sëmundjeve malinje sipas MedlinePlus), si dhe kanceret në tubat fallopiane dhe peritoneum, një membranë delikate që mbulon muret e barkut, mitrën, fshikëzën dhe rektumin.

Elahere është miratuar vetëm për pacientët me një specifik lloj kanceri e njohur si sëmundje rezistente ndaj platinit alfa-pozitiv të receptorit të folatit, të cilët kanë marrë më parë të ashtuquajturat trajtime sistemike si kimioterapia, imunoterapia ose terapia hormonale, tha FDA në një deklaratë. Më vete, FDA miratoi një test diagnostik që mund të identifikojë pacientët me tumore që përshtaten me këtë profil të saktë.

“Kanceri i vezoreve rezistent ndaj platinit është një sëmundje jashtëzakonisht sfiduese për t’u trajtuar,” tha Anna Berkenblit, MD, zëvendëspresidente e lartë dhe shefe mjekësore e prodhuesit të ilaçeve ImmunoGen, zhvilluese e Elahere, në një. deklaratë. “Duke pasur parasysh se nuk ka pasur terapi të reja të miratuara nga FDA për këtë tregues që nga viti 2014, miratimi i përshpejtuar i Elahere është një përparim i jashtëzakonshëm në trajtimi i kancerit ovarian paradigmë.”

Kanceri i vezoreve është shkaku kryesor i vdekjeve nga kanceret gjinekologjike në Shtetet e Bashkuara, sipas Shoqëria Amerikane e Kancerit. Çdo vit, rreth 20,000 pacientë diagnostikohen me këto tumore dhe rreth 13,000 vdesin nga kjo sëmundje. Shumicën e kohës, kapet kur tumoret janë të avancuara dhe shumica e njerëzve kanë një prognozë të dobët edhe pas trajtimit me kirurgji dhe kimioterapi. Shumë njerëz përfundimisht zhvillojnë tumore ovariane që nuk i përgjigjen dy kimioterapive të përdorura zakonisht – cisplatin dhe karboplatin – dhe më pas konsiderohen tumore “rezistente ndaj platinit”, sipas Instituti Kombëtar i Kancerit.

Në një pikë kryesore trajtim klinikalshkencëtarët testuan Elahere në 106 pacientë që morën terapinë e kancerit bevacizumab (Avastin) dhe deri në tre regjime të ndryshme trajtimi me terapi sistemike. Të gjithë pjesëmarrësit e provës kishin një test diagnostik për të konfirmuar se kishin sëmundje rezistente ndaj platinit të receptorit të folatit alfa-pozitiv. Pastaj të gjithë morën infuzione intravenoze të Elahere çdo tre javë derisa tumoret e tyre filluan të rriteshin përsëri ose efektet anësore i shtynë ata të ndalonin.

Në përgjithësi, 31.7 për qind e pacientëve u përgjigj ndaj trajtimit. Shumica e këtyre rasteve përfshinin një përgjigje të pjesshme ndaj trajtimit, që do të thotë se tumoret u tkurrën ose sasia e kancerit në trup u ul. Ky grup përfshinte pesë persona që kishin një përgjigje të plotë, domethënë të gjithë shenjat e kancerit në trup u zhduk gjatë gjykimit.

Kohëzgjatja mesatare e përgjigjes së pacientëve ndaj trajtimit ishte 6.9 muaj, tha FDA.

Të paktën 20 për qind e pacientëve që merrnin Elahere përjetuan efekte anësore të tilla si dëmtim i shikimit, lodhje, vjellje, dhimbje barkundjesi shpimi gjilpërash ose humbje e ndjeshmërisë në duar dhe këmbë, diarre, kapsllëkdhe sy të thatë.

Rregullatorët lëshuan një paralajmërim të rezervuar për efekte anësore serioze – në lidhje me potencialin për çështje që lidhen me sytë, të cilat ndikuan në 61 përqind të pacientëve që morën Elahere. Këto efekte anësore okulare përfshinin dëmtim të shikimit, sëmundje të kornesë, sy të thatë, ndjeshmëri ndaj dritës dhe inflamacion të indeve në murin e syrit. Pacientët që marrin Elahere duhet të bëjnë kontrolle të rregullta të syve gjatë trajtimit.

Shkalla e mbijetesës për kancerin ovarian ndryshon me llojin e tumorit dhe sa shpejt zbulohet, sipas Shoqëria Amerikane e Kancerit. Njerëzit me kancer epitelial të vezoreve kanë norma të mbijetesës pesëvjeçare prej 93 përqind kur tumoret kapen herët, por vetëm 31 përqind kur tumoret tashmë janë përhapur në pjesë të tjera të trupit.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,691FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles