Ne përfshijmë produkte që mendojmë se janë të dobishme për lexuesit tanë. Nëse blini përmes lidhjeve në këtë faqe, ne mund të fitojmë një komision të vogël. Këtu është procesi ynë.

Çaji i balerinës, i njohur edhe si çaji i balerinës 3, është një infuzion që kohët e fundit ka fituar popullaritet për shkak të lidhjes së tij me humbjen e peshës dhe përfitime të tjera shëndetësore.

Emri i saj vjen nga ideja se ju ndihmon të arrini një figurë të hollë dhe të shkathët, shumë si ajo e një balerine.

Megjithatë, hulumtimi mbështet vetëm disa nga pretendimet e tij shëndetësore.

Ky artikull shpjegon gjithçka që duhet të dini për çajin e balerinës, duke përfshirë përfitimet e tij shëndetësore dhe anët negative.

Megjithëse disa përzierje të çajit të balerinës përfshijnë një sërë përbërësish për të përmirësuar shijen, si p.sh kanellë ose limoni, përbërësit kryesorë të tij janë dy barishte – senna (Senna Aleksandrina ose Cassia angustifolia) dhe mallow kinez (Malva verticillata).

Të dyja janë përdorur tradicionalisht për efektet e tyre laksative, të cilat ushtrohen nëpërmjet dy mekanizmave (1):

  • Përshpejtimi i tretjes. Kjo arrihet duke nxitur kontraktimet që ndihmojnë në lëvizjen e përmbajtjes së zorrëve tuaja përpara.
  • Krijimi i një efekti osmotik. Kur elektrolitet lëshohen në zorrën e trashë dhe rrisin rrjedhën e ujit, jashtëqitja juaj bëhet më e butë.

Elementët aktivë në senën dhe mallow kinez janë të tretshëm në ujë, prandaj përdoruesit i konsumojnë ato në formën e çajit.

A mund të ndihmojë në humbjen e peshës?

Çaji i balerinës tregtohet si një mënyrë për të promovuar humbje e shpejtë në peshë.

Përbërësit e tij kanë efekt laksativ dhe bëjnë që trupi juaj të nxjerrë shumë lëngje, duke e hequr atë nga pesha e ujit. Disa njerëz pinë çaj balerine për këtë qëllim të veçantë.

Megjithatë, senna dhe mallow kinez nuk veprojnë në metabolizmin e yndyrave. Kështu, pesha e humbur përbëhet kryesisht nga uji dhe rifitohet shpejt pasi të rihidratoheni.

Përmbledhje

Përbërësit kryesorë të çajit të balerinës janë senna dhe mallow kinez. Të dyja kanë efekte laksative, që përkthehet në humbje peshe në formën e ujit – jo yndyrës.

Antioksidantë janë substanca që ndihmojnë në parandalimin ose reduktimin e dëmtimit të qelizave.

Flavonoidet janë një lloj antioksiduesi që gjendet zakonisht në bimë që ndihmon në mbrojtjen kundër dëmtimit qelizor dhe mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjes (2).

Për shembull, një përmbledhje e 22 studimeve që përfshinin 575,174 njerëz vuri re se një konsum më i lartë i flavonoideve reduktonte ndjeshëm rrezikun e vdekjes nga sëmundjet e zemrës (3).

Çaji i balerinës përmban sasi të larta të flavonoideve – si nga senna ashtu edhe nga mallowi kinez – të cilat mund të ofrojnë mbrojtje antioksiduese.4, 5, 6).

Përmbledhje

Për shkak të flavonoideve në dy përbërësit e tij kryesorë, çaji i balerinës ofron veti antioksiduese.

Vetitë laksative të çajit të balerinës, të cilat janë kryesisht për shkak të përmbajtjes së tij të senës, e bëjnë atë një ilaç natyral dhe të përballueshëm për. kapsllëk.

Kapsllëku kronik dëmton cilësinë e jetës dhe mund të shkaktojë komplikime në raste të rënda. Prandaj, trajtimi është thelbësor.

Në një studim 4-javor me 40 njerëz me kapsllëk kronik, ata që merrnin një laksativ që përmban senën çdo ditë të dytë përjetuan një rritje prej 37.5% në frekuencën e defekimit, si dhe më pak vështirësi gjatë jashtëqitjes, krahasuar me grupin e placebo (7).

Megjithatë, hulumtimet tregojnë gjithashtu se përdorimi afatgjatë i senës si laksativ mund të shkaktojë efekte anësore, të tilla si diarre dhe disbalancat e elektroliteve (8).

Gjithashtu, çaji i balerinës përmban më pak sena sesa suplementet e koncentruar, kështu që është e paqartë nëse çaji do të kishte të njëjtin efekt në kapsllëk.

Përmbledhje

Megjithëse studimet kanë konfirmuar se përbërësit në çajin e balerinës lehtësojnë kapsllëkun, është e paqartë nëse çaji është po aq efektiv sa suplementet e koncentruar që përmbajnë të njëjtët përbërës.

Disa njerëz nuk mund ta fillojnë ditën pa ilaçin e tyre me kafeinë, ndërsa të tjerë mund të përpiqen ta shmangin atë për arsye personale ose shëndetësore.

Për konsumatorët më pak tolerantë, marrja e kafeinës mund të shkaktojë pagjumësi, shqetësime shqisore, shqetësim, rrahje të parregullta të zemrës dhe të tjera. Efektet anësore (9).

Ndryshe nga shumë çajra të tjerë – veçanërisht çajrat për humbje peshe – çaji i balerinës është pa kafeinë.

Megjithatë, konsumatorët ende raportojnë se çaji i balerinës ofron një nxitje energjie, të cilën ata ia atribuojnë humbjes së peshës së ujit që shkakton. Megjithatë, nuk duket se asnjë provë e mbështet këtë pretendim.

Përmbledhje

Çaji i balerinës është pa kafeinë, gjë që është një avantazh për ata që duan ose duhet ta shmangin këtë substancë.

Çaji i balerinës mund ulin nivelet e sheqerit në gjak për shkak të përmbajtjes së mallit kinez.

Në një studim 4-javor në minj me diabet të tipit 2, atyre që iu dha ekstrakt mallow kinez pësuan 17% dhe 23% ulje të niveleve të sheqerit në gjak pa agjërim dhe pa agjërim, respektivisht.10).

Këto efekte i atribuohen ekstrakteve bimore dhe bimore që aktivizojnë proteina kinazën e aktivizuar nga AMP (AMPK), e cila luan një rol qendror në kontrollin e sheqerit në gjak.10, 11).

Për më tepër, studimet në epruvetë dhe kafshët tregojnë se vetitë antioksiduese të flavonoideve në mallow kinez mund të kenë gjithashtu potencial antidiabetik duke nxitur sekretimin e insulinës.12, 13).

Megjithatë, kërkimet mbi çajin e balerinës mungojnë, kështu që është e paqartë nëse kjo pije ndihmon në kontrollin e sheqerit në gjak.

Përmbledhje

Megjithëse provat sugjerojnë se ekstraktet kineze të mallow mund të ndihmojnë në kontrollin e sheqerit në gjak, është e paqartë nëse çaji i balerinës që përmban mallow kinez ofron të njëjtin efekt.

Pirja e çajit të balerinës mund të shkaktojë efekte anësore të padëshiruara, të tilla si dhimbje barku, dehidratim dhe diarre të lehta deri në të rënda.14).

Për më tepër, një studim përcaktoi se përdorimi i zgjatur i produkteve të senës shkakton diarre tek minjtë dhe rritje të toksicitetit në indet e veshkave dhe të mëlçisë. Prandaj, shkencëtarët këshilluan që njerëzit me sëmundje të veshkave dhe mëlçisë të mos i përdorin këto produkte (15).

Hulumtimet tregojnë gjithashtu se efektet laksative të senës në çajin e balerinës varen nga doza. Për sa i përket sigurisë, doza e saktë do të ishte sasia më e ulët e nevojshme për të prodhuar rezultatet e dëshiruara (1).

Megjithëse mund të përjetoni humbje peshe kur pini çaj balerina, kjo ka të ngjarë t’i atribuohet humbje uji – jo humbje yndyre.

Nëse jeni duke u përpjekur për të humbur peshë, duke zhvilluar zakone të shëndetshme të të ushqyerit dhe duke rritur nivelet e aktivitetit tuaj janë mënyra shumë më të sigurta dhe të bazuara në dëshmi për të promovuar humbje të qëndrueshme në peshë.

Përmbledhje

Çaji i balerinës ka të ngjarë të jetë i sigurt në moderim. Megjithatë, doza të larta mund të shkaktojnë dhimbje barku, dehidrim, diarre dhe efekte të tjera të padëshiruara. Plus, nuk është një mënyrë efektive për të humbur yndyrën e tepërt të trupit.

Përbërësit kryesorë në çajin e balerinës janë senna dhe mallow kinez.

Ky çaj pa kafeinë është i pasur me antioksidantë dhe mund të lehtësojë kapsllëkun dhe të ulë nivelet e sheqerit në gjak.

Megjithatë, nuk është një opsion i mirë për humbje peshe, pasi është efekte laksative përkthehet në humbje peshe në formën e ujit dhe jashtëqitjes – jo yndyrë.

Nëse dëshironi të provoni çajin e balerinës, mund ta gjeni online, por sigurohuni që së pari të konsultoheni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor për të shmangur çdo efekt anësor potencialisht të dëmshëm.