Ka pika të mira dhe të këqija për të ndarë hapësirën tuaj të gjumit me shokun tuaj të maces. Ekspertët e shëndetit mendojnë se çfarë duhet të keni parasysh.

Ata thonë se qentë janë miku më i mirë i njeriut, por ata që e thonë këtë është e qartë se kurrë nuk kanë pasur shoqëri solide me mace.

Ndërsa çdo mace është e ndryshme, ato kanë disa tipare të përbashkëta. Përveç aftësisë për të shkallëzuar çdo objekt me aftësi super-kotele, macet mund të futen fshehurazi në zemrat tona, duke sjellë rehati dhe gëzim për këdo që ata zgjedhin të adoptojnë.

Kjo mund të përfshijë përqafimin në shtrat gjatë natës. Ndërsa disa mace mund të mos jenë të interesuara, të tjera duan të jenë sa më afër homologëve të tyre njerëzorë. Dhe shumë njerëz duket se e preferojnë atë në këtë mënyrë.

Në fakt, Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) vlerëson se rreth 50 për qind e pronarëve të kafshëve shtëpiake në Shtetet e Bashkuara lejojnë kafshën e tyre të flejë në shtrat me ta.

Bill Fish, bashkëthemelues i Tuck.com, thotë, pa diskutim, ka gjëra pozitive për të lejuar macen tuaj në shtratin tuaj çdo natë, duke përfshirë dhënien e të dyve një ndjenjë sigurie, emocionalisht dhe fizikisht.

“Të kesh një mysafir në shtrat me ty gjithashtu redukton stresin, si dhe sjell ngrohtësi dhe rehati,” tha ai. “Ndërsa ndjeni frymëmarrjen ritmike të maces suaj, ajo ju qetëson dhe ju ndihmon të flini më shpejt.”

Por nëse macja juaj fle e qetë gjatë natës është një pyetje tjetër. Ato mund të ndërpresin gjumin tuaj dhe të sjellin një sërë rreziqesh të tjera shëndetësore në shtratin tuaj.

Dr Steve Weinberg, themelues i 911 VETS, tha se mund të ndihet mirë dhe komode të kesh macen tënde të flejë në një shtrat me ty – disa fjalë për fjalë në kokën tënde – duke qetësuar potencialisht ankthin dhe tmerret e natës.

“E keqja është se macet janë kafshë nate,” tha ai. “Njerëzve që flenë mund t’i ndërpritet gjumi në orët e vona të natës ose të zgjohet në një orë shumë të hershme.”

Për shkak të kësaj, thotë Weinberg, gjumi me një mace mund të jetë kundërproduktive ndaj modeleve tipike të gjumit të një personi.

“Shumë mace pëlqejnë të luajnë dhe do të gërvishtin ose madje kafshojnë në këmbët e njeriut duke lëvizur poshtë mbulesave,” tha ai. “[There are] probleme të tjera, të tilla si alergjia ndaj zbokthit të maces ose, nëse pleshtat nuk janë nën kontroll, njeriu mund të ketë pickime nga pleshtat.

Macet gjithashtu mund të dëshirojnë të qetësohen me foshnjat dhe foshnjat – duke marrë rolet e tyre të kujdestarit në shtëpi – por ekspertët thonë se macet nuk duhet ta kalojnë natën me më të vegjlit në shtëpinë tuaj.

Dr. Jennifer Maniet, një veteriner i stafit në Sigurimi i kafshëve shtëpiake Petplan, thotë se nuk është e sigurt për macet të flenë me foshnjat, sepse ekziston rreziku që një mace të mbyt pa dashje një fëmijë duke fjetur në gjoks ose në fytyrë.

“Nëse macja trembet ose trembet, foshnja mund të kafshohet, gërvishtet ose shkelet ndërsa macja përpiqet të vrapojë ose të kërcejë,” tha ajo. “Gërvishtjet dhe kafshimet e maceve janë mënyra të zakonshme që macja mund të transmetojë sëmundje tek një fëmijë.”

Mund të konsultoheni me veterinerin tuaj për mënyrat për t’i mbajtur macet jashtë çerdhes, thotë Maniet.

Pastaj është çështja nëse macja juaj e ndan shtratin me ndonjë kafshë tjetër përveç njerëzve. Disa mace nuk do t’i interesojnë, por të tjerët mund t’i shohin ato si një kërcënim dhe kjo mund të krijojë një kaos të padëshiruar në dhomën e gjumit.

“Të kesh macen në shtrat mund të nxisë gjithashtu dominimin brenda kafshës,” tha Fish. “Ata fillojnë të ndihen sikur është territori i tyre dhe mund të shqetësohen nëse dikush tjetër hyn në shtrat.”

Ndërsa disa mace janë krejtësisht të kënaqura duke mos dalë kurrë jashtë dhe duke mbretëruar suprem mbi mbretëritë e tyre të brendshme, macet e tjera jetojnë jetë në duel brenda-jashtë. Kjo mund të përbëjë kërcënime të ndryshme.

Maniet thotë se macet në natyrë janë të ekspozuara ndaj më shumë bartësve të sëmundjeve. Kjo përfshin macet e tjera në natyrë, macet e egra, gjahun, krimbat, pleshtat, rriqrat, mushkonjat dhe një mori insektesh të tjera.

“Të gjithë këta bartës kanë potencialin për të transmetuar sëmundje të tilla si viruse, baktere, parazitët dhe shumë infeksione të tjera,” tha Maniet. “Gjithashtu e rëndësishme të theksohet është se kutia e mbeturinave të maceve të brendshme mund të paraqesë gjithashtu një rrezik të sëmundjes për njerëzit në familje.”

Çfarë lloj sëmundjesh? Krimbat gastrointestinal, giardiasis, ringworm, toxoplasmosis, murtaja – po, ajo murtaja – dhe infeksion hantavirus, thotë Maniet. Kjo është në krye të alergeneve tipike që mund të krijojë pezmatimi i kafshëve shtëpiake.

Gjatë muajve të verës, kur rriqrat dhe parazitët e tjerë janë më aktivë, profesionistët e kafshëve shtëpiake rekomandojnë të kontrolloni rregullisht leshin dhe lëkurën e maces suaj për mbrojtës të derrkucëve që mund të përhapin sëmundje. Kjo është e mirë si për shëndetin e maces ashtu edhe për shëndetin e njeriut.

Mënyra më e mirë për të reduktuar rreziqet e kontraktimit të këtyre rreziqeve shëndetësore nga macja juaj, rekomandon CDC, është që pronarët e kafshëve shtëpiake t’i çojnë rregullisht macet e tyre te veterineri, në mënyrë që të jenë të përditësuar për imunizimet e tyre.

Ndërsa natyra e pavarur e një maceje mund ta bëjë të duket sikur do të bëjë çfarë të dojë, shumë nga anëtarët e familjes sonë gëzofë i pëlqejnë një përqafim. Maniet thotë se ka disa gjëra që duhen marrë parasysh përpara se ta bëjmë këtë.

E para, përsëri, është rreziku relativisht i ulët i transmetimit të sëmundjes. Një mënyrë për të ndihmuar në zbutjen e kësaj është të flisni me mjekët tuaj njerëzorë, duke përfshirë pediatër.

“Të rriturit dhe fëmijët me një sistem imunitar të komprometuar për shkak të disa sëmundjeve njerëzore mund të jenë në një rrezik më të lartë për t’u prekur nga sëmundjet nga kafshët,” tha Maniet.

Por, pa marrë parasysh gjendjen tuaj shëndetësore, ka disa shenja të sigurta që macja duhet të lihet vetëm sepse mund të ketë problemet e veta shëndetësore.

“Mos u përqafoni me mikun tuaj gëzof nëse ai po shfaq ndonjë shenjë sëmundjeje si rënia e flokëve, skuqje të lëkurës, teshtitje, kollitje, letargji, të vjella ose diarre për të përmendur disa,” tha ajo.

Në raste si këto, çoni macen tuaj te veterineri dhe sigurohuni që ajo të ketë një gjendje të pastër shëndetësore përpara se ta çoni kafshën tuaj në dhomën e gjumit.

“Gjithmonë kontrolloni kafshën tuaj sipas udhëzimeve nga veterineri juaj për të përcaktuar gjendjen e përgjithshme shëndetësore të kafshës suaj dhe për t’u siguruar që ajo të mbetet pa sëmundje,” tha Maniet.

Qofshin mace të brendshme apo të jashtme, ka shumë momente të veçanta që mund të kaloni me anëtarët tanë të mbuluar me gëzof.

Të qenit të vetëdijshëm për rreziqet që mund të vijnë nga ndarja e shtretërve tanë me ta, mund të na ndihmojë të shmangim rreziqet shëndetësore dhe të sigurojmë shumë më tepër momente të denjë për gërhitje me macet tona të preferuara.