Home Shëndeti Të rriturit amerikanë më të rinj dhe me të ardhura të ulëta...

Të rriturit amerikanë më të rinj dhe me të ardhura të ulëta raportojnë nivele më të larta të vetmisë

0

Tre vjet që nga fillimi i Pandemia e covid-19përqindja e amerikanëve që vuajnë nga vetminë duket se po pakësohet pasi distancimi social dhe protokollet e izolimit bëhen më pak të zakonshme, sugjeron një sondazh i ri i Gallup.

Në mars, 17 për qind e të rriturve amerikanë thanë se ndjenin vetminë “shumë të ditës dje”, nga kulmet prej 25 për qind të parë në disa pika gjatë pandemisë, duke përfshirë, së fundmi, në mars 2021. Vaksina u bë gjerësisht i disponueshëm për amerikanët 16 vjeç e lart duke filluar nga prilli 2021, duke u mundësuar shumë më tepër njerëzve të rifillojnë rutinat e tyre para pandemisë me më pak frikë nga infeksioni.

“Rënia e vazhdueshme e vetmisë është e lidhur ngushtë me administrimin e vaksinës COVID-19 dhe përforcuesit pasues, dhe rihapjen e gjerë të jetës së përditshme deri në verën e vitit 2021”, thotë Dan Witters, autor i një raporti në sondazhin e ri të Gallup.

Vetmia mbetet më e lartë për të rriturit më të rinj dhe me të ardhura të ulëta

Rezultatet më të fundit të sondazhit, të mbledhura në fund të shkurtit 2023, bazohen në një anketë në internet me 5,167 të rritur, të cilët janë pjesë e Panelit Gallup prej rreth 100,000 të rriturish në mbarë vendin. Sondazhi pyeti: “A keni përjetuar ndjenjën e vetmisë shumë gjatë ditës dje?”

Krahasuar me të rriturit në përgjithësi, të rinjtë dhe njerëzit me të ardhura më të ulëta ishin shumë më të prirur të përgjigjeshin pozitivisht. Njëzet e katër për qind e të rriturve nën 30 vjeç dhe 27 për qind e të rriturve me të ardhura shtëpiake nën 24,000 dollarë në vit thanë se ndjenin vetminë “shumë të ditës dje” në sondazhin më të fundit.

Të rriturit më të rinj mund të priren të mbështeten më shumë në marrëdhëniet ndërpersonale për të menaxhuar stresin dhe për të marrë mbështetje emocionale, kështu që është e mundur që izolimi i bllokimeve pandemike u ka shkaktuar atyre një dëm të rëndë, thotë Emily Lindsay, PhD, një asistent profesor kërkimor në psikologji në Universitetin e Pitsburgut, i cili nuk ishte i përfshirë në sondazhin e ri. “Është gjithashtu e mundur që ata ta kenë pasur më të vështirë riintegrimin pas pandemisë nëse humbën mundësinë për të ndërtuar një rrjet social mbështetës gjatë ditëve të pandemisë,” shton Dr. Lindsay.

Ka gjithashtu të ngjarë që njerëzit më të pasur të kenë më shumë një tampon financiar për t’u marrë me humbjet e mundshme të vendeve të punës gjatë pandemisë dhe që njerëzit me të ardhura më të ulëta mund të kenë përjetuar më shumë përçarje në jetën e tyre ndërsa bota mbyllet, thotë Lindsay. “Njerëzit me të ardhura më të ulëta priren të jenë në rrezik më të lartë për problemet e shëndetit mendor dhe fizik në përgjithësi për shkak të ngarkesës më të lartë të stresit dhe më pak burimeve për të përballuar stresorët; vetmia mund të shoqërohet me këtë”, shton Lindsay.

Të rriturit më të rinj dhe me të ardhura më të ulëta po ecin më mirë tani sesa në kulmin e pandemisë, por ende mbeten prapa të rriturve të tjerë. Në dhjetor 2020, për shembull, 38 përqind e të rriturve nën 30 vjeç dhe 42 përqind e njerëzve me të ardhura vjetore të familjes nën 24,000 dollarë thanë se ndjenin vetminë “shumë të ditës dje”.

Të jesh më i vjetër dhe të kesh më shumë burime mund të ofrojë një tampon kundër vetmisë

Në të kundërt, të rriturit më të moshuar dhe më të pasur ishin më pak të prirur për të raportuar vetminë sesa të rriturit në përgjithësi gjatë gjithë pandemisë. Dhe në sondazhin më të fundit, 13 për qind e të rriturve 65 vjeç e lart dhe 10 për qind e njerëzve me të ardhura vjetore familjare mbi 180,000 dollarë thanë se ndjenin vetminë “shumë të ditës dje”.

Vetmia mund të ndikojë në shëndetin mendor në përgjithësi, sugjerojnë gjithashtu rezultatet e sondazhit të ri. Krahasuar me të rriturit që nuk raportuan se kishin përjetuar vetminë, ata që e kishin përjetuar kishin shumë më shumë gjasa të ishin në depresion dhe të përjetonin emocione si zemërimi, trishtimi dhe shqetësimi një ditë para se të anketoheshin. Në të kundërt, ata që nuk raportuan vetminë kishin shumë më shumë gjasa të raportonin se kishin përjetuar lumturi dhe kënaqësi një ditë më parë.

Si ndikon vetmia në trup

Ndjenja e vetmisë gjithashtu mund të ndikojë në shëndetin fizikthotë Guohua Li, MD, DrPH, një profesor i epidemiologjisë në Shkollën e Shëndetit Publik Mailman të Universitetit të Kolumbisë në New York City, i cili nuk ishte i përfshirë në sondazhin e ri. “Vetmia mund të kontribuojë në një sërë problemesh të shëndetit fizik dhe mendortë tilla si sëmundjet kardiovaskulare, çrregullimet e përdorimit të substancave, depresioni dhe vetëvrasja”, thotë Dr. Li.

Nëse ka një të mirë të pandemisë, mund të jetë që shumë njerëz dolën më të përqendruar në edukimin e lidhjeve të tyre sociale si rezultat i vetmisë që ndjenin gjatë bllokimeve, thotë Carla Perissinotto, MDnjë profesor i mjekësisë në Universitetin e Kalifornisë në San Francisko, i cili nuk ishte i përfshirë në sondazhin e ri.

Sipas Shoqata Amerikane e Psikologjisë.

“Ne të gjithë duhet të jemi proaktivë për shëndetin tonë social, ashtu siç duhet të jemi proaktivë në të gjitha aspektet e jetës sonë për të jetuar jetë të shëndetshme,” thotë Dr. Perissinotto.

Exit mobile version