Home Shëndeti Në provë, vaksina RSV shfaqet për të mbrojtur foshnjat dhe të rriturit...

Në provë, vaksina RSV shfaqet për të mbrojtur foshnjat dhe të rriturit e moshuar

0

Pas më shumë se gjysmë shekulli përpjekje, shkencëtarët duket se po i afrohen vaksinave të para kundër virusi sincicial i frymëmarrjes (RSV)një infeksion i zakonshëm që mund të çojë në komplikime të rrezikshme në foshnjat dhe të moshuarit.

Kohët e fundit, një kandidat për vaksinë e zhvilluar nga Pfizer u zbulua se ishte shumë efektive në mbrojtjen e të porsalindurve dhe të moshuarve nga sëmundjet serioze në të dhënat e provës në fazën e vonë të publikuar më 5 prill.

Gjetjet, të paraqitura në New England Journal of Medicine (NEJM)tregoi se foshnjat e lindura nga nënat që kishin marrë vaksinën gjatë shtatzënisë kishin shumë më pak gjasa të zhvillonin sëmundje të rënda të traktit të poshtëm të frymëmarrjes të lidhura me RSV si p.sh. pneumoni dhe bronkiolitit. Vaksina ishte 82 për qind efektive gjatë 90 ditëve të para të jetës së foshnjave dhe 69 për qind gjatë 6 muajve të parë.

Në një të veçantë hetim në NEJM midis të rriturve të moshës 60 vjeç e lart, vaksina rezultoi të jetë deri në 86 për qind efektive kundër sëmundjeve të traktit të poshtëm të frymëmarrjes të lidhura me RSV.

“RSV është një nga shkaqet më të zakonshme të shtrimit në spital midis foshnjave dhe fëmijëve të vegjël, si dhe një shkak i rëndësishëm i shtrimit në spital dhe vdekjeve midis individëve 60 vjeç e lart,” thotë. Yvonne Maldonado, MD, një profesor i shëndetit global dhe sëmundjeve infektive në Universitetin Stanford në Kaliforni, i cili nuk ishte i përfshirë në hulumtim. “Aktualisht nuk ka asnjë vaksinë në dispozicion për këtë infeksion të rëndësishëm.”

Çfarë është virusi sincicial i frymëmarrjes (RSV)?

RSV është një virus i përhapur i frymëmarrjes që infekton hundën, fytin, mushkëritë dhe rrugët e frymëmarrjes. Pothuajse të gjithë foshnjat marrin RSV të paktën një herë para moshës 2 vjeçare, sipas Fondacioni Kombëtar për Sëmundjet Infektive. Ndërsa shumica e fëmijëve më të rritur, të rriturve dhe adoleshentëve shërohen brenda një deri në dy javë pas infeksionit, grupe të caktuara përballen me një rrezik më të lartë të sëmundjes së rëndë, duke përfshirë foshnjat e parakohshme dhe foshnjat nën 6 muajsh, individët me sëmundje kronike të zemrës ose mushkërive, individët me imunitet të kompromentuar dhe të rriturit e moshës 65 vjeç e lart.

“RSV mund të shkaktojë simptoma të rrugëve të sipërme të frymëmarrjes, por infeksionet më të rënda shkaktojnë inflamacion të rrugëve të frymëmarrjes dhe pneumoni, të cilat mund të çojnë në shkëmbim të dobët të oksigjenit, veçanërisht te të porsalindurit, foshnjat dhe fëmijët e tjerë të vegjël”, thotë Dr. Maldonado.

Në lidhje me të moshuarit, Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve vlerëson se çdo vit ndërmjet 60,000 dhe 160,000 të moshuar në Shtetet e Bashkuara shtrohen në spital dhe 6,000 deri në 10,000 prej tyre vdesin për shkak të infeksionit RSV.

Në vitin 2022, virusi goditet më fort se në shumicën e viteve, duke i sëmurë të dyja foshnjat dhe të rriturit dhe tendosjen e sistemeve spitalore në të gjithë vendin.

Kur do të miratohet vaksina e parë RSV?

Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) aktualisht po shqyrton të dhënat e paraqitura nga Pfizer për të vaksina e nënës dhe xhiruar për të rriturit e moshuar. Vendimi për vaksinën e nënës pritet në gusht, ndërsa FDA mund të shpallë një vendim për vaksinën për të moshuarit në maj.

Në maj, kompania e barnave GlaxoSmithKline (GSK) po pret gjithashtu një vendim të FDA në kandidatin e saj për vaksinën RSV për të rriturit 60 vjeç e lart.

“Një vaksinë e nënës me efikasitet të lartë që mund të ndihmojë në mbrojtjen e foshnjave nga lindja mund të zvogëlojë ndjeshëm barrën e RSV të rëndë tek të porsalindurit deri në moshën 6 muajshe dhe, nëse miratohet nga autoritetet rregullatore, ka të ngjarë të ketë një ndikim të rëndësishëm në sëmundjet në SHBA dhe globalisht”, tha autori i studimit Eric AF Simões, MD, një profesor klinik i pediatrisë dhe sëmundjeve infektive në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Kolorados në Aurora, në një Njoftimi për shtyp. Miratimi i FDA i vaksinës për të moshuarit do të ndihmonte në mënyrë të ngjashme në adresimin e barrës thelbësore të sëmundjes RSV tek të rriturit e moshuar.

Çfarë treguan rezultatet e provës së vaksinës Pfizer RSV

Për hulumtimin e vaksinës së nënës, rreth 3,700 pjesëmarrëse shtatzëna morën vaksinën dhe një numër i ngjashëm morën një placebo. Studiuesit ndoqën rreth 3600 foshnja nga nënat e vaksinuara dhe një numër të krahasueshëm foshnjash nga nënat që morën një placebo.

Në mbrojtjen kundër sëmundjeve të rënda të traktit të poshtëm të frymëmarrjes të lidhura me RSV, injektimi ishte 81.8 përqind efektiv brenda 90 ditëve pas lindjes dhe 69.4 përqind efektiv brenda 180 ditëve pas lindjes. Studimi vuri në dukje se nuk ishte efektiv në parandalimin e rasteve jo të rënda të virusit.

Analiza e vaksinës tek të moshuarit u bazua në rezultatet nga rreth 17,000 pjesëmarrës që morën vaksinën dhe 17,000 të tjerë që morën një placebo. Në të rriturit e moshës 60 vjeç e lart, injektimi rezultoi të ishte 66.7 përqind efektiv kundër sëmundjes së traktit të poshtëm të frymëmarrjes të lidhur me RSV te pjesëmarrësit me dy ose më shumë shenja ose simptoma virusi dhe 85.7 përqind efektive kundër sëmundjes së traktit të poshtëm të frymëmarrjes të lidhur me RSV në ata me tre. ose më shumë shenja ose simptoma.

Asnjë shqetësim sigurie nuk u identifikua në asnjërën prej provave.

Vaksina Pfizer RSV do të ishte e para që do të mbronte si foshnjat ashtu edhe të rriturit

Ndjekja nga RRUGËnjë organizatë jofitimprurëse globale e shëndetit publik, tregon se 11 vaksina RSV janë duke u studiuar në mënyrë aktive në provat në SHBA.

“Ndërsa ka disa vaksina të tjera RSV në prova klinike për gratë shtatzëna, foshnjat ose njerëzit 60 vjeç e lart, kjo vaksinë [from Pfizer] është i vetmi që ka përfunduar provat klinike në gratë shtatzëna dhe personat 60 vjeç e lart që janë gati për t’u dorëzuar në FDA”, thotë Maldonado.

Megjithëse ende nuk ka vaksinë për të mbrojtur foshnjat, Maldonado thekson se një antitrup monoklonal i miratuar nga FDA për RSV i quajtur palivizumab (Synagis)nga prodhuesi i drogës Sobika qenë i disponueshëm për të parandaluar shtrimet e lidhura me RSV tek foshnjat me rrezik të lartë që nga viti 1998. Një tjetër trajtim i antitrupave RSV për foshnjat dhe të porsalindurit i quajtur nirsevimab, duke u zhvilluar së bashku nga Sanofi dhe AstraZeneca, aktualisht po konsiderohet për miratim nga FDA.

Trajtimet e antitrupave monoklonale, megjithatë, nuk janë të njëjta me vaksinat, sipas UCDavis Health. Ndërsa ato mund të neutralizojnë një virus, ato shpesh janë efektive vetëm për disa muaj. Një vaksinë, nga ana tjetër, zakonisht ofron mbrojtje të konsiderueshme për një periudhë shumë më të gjatë dhe mund të parandalojë që infeksioni të ndodhë fare.

Exit mobile version