Trodelvy i miratuar nga FDA për të trajtuar kancerin e gjirit HR-pozitiv/HER2-negativ

Pacientët me nëntipin më të zakonshëm të kancerit të gjirit kanë një mundësi të re trajtimi. Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA) ka zgjeruar miratimin e saj për ilaçin onkologjik sacituzumab govitecan (Trodelvy) për të përfshirë receptorin e avancuar të hormoneve (HR)-pozitiv, receptorin e faktorit të rritjes epidermale të njeriut 2 (HER2)-negativ (HR-pozitiv/HER2-negativ).

FDA miratoi Trodelvy për të rriturit me kancer të avancuar të gjirit HR-pozitiv/HER2-negativ që nuk mund të hiqet plotësisht me operacion dhe që nuk është zhdukur nga kimioterapia ose terapia endokrine që është krijuar për të ndërhyrë me hormonet që nxisin rritjen e tumorit, sipas te Shkencat e Galaaditkompania që zhvilloi ilaçin.

Tumoret HR-pozitive/HER2-negative janë nëntipi më i zakonshëm i kancerit të gjirit, sipas Instituti Kombëtar i Kancerit (NCI). Pothuajse të gjithë pacientët mbijetojnë të paktën pesë vjet kur ky lloj kanceri i gjirit kapet shumë herët, dhe më shumë se 90 për qind e tyre jetojnë kaq gjatë kur tumoret janë përhapur vetëm në disa inde përreth pranë gjirit, sipas NCI.

Por shanset e mbijetesës pesëvjeçare bien në rreth 32 për qind për pacientët me tumore që kanë metastazuar, ose janë përhapur në inde dhe organe më të largëta, sipas NCI.

“Trodelvy me siguri do të ndryshojë peizazhin e trajtimit” për kancerin e avancuar të gjirit HR-pozitiv/HER2-negativ, thotë Kiven Erique Lukong, PhD, një profesor dhe studiues i kancerit të gjirit në Kolegjin e Mjekësisë të Universitetit të Saskatchewan në Kanada, i cili nuk ishte i përfshirë në provat për miratimin e ri. “Do të përfitojë pacientët me metastaza, të cilët kanë ezauruar të gjitha opsionet e mëparshme të trajtimit, përfshirë kirurgjinë.”

Trodelvy mbush një boshllëk të rëndësishëm në trajtimin e kancerit të gjirit, thonë ekspertët

Trodelvy mund të ndihmojë në ndalimin e rritjes së tumorit, duke lehtësuar simptomat për të siguruar një cilësi më të mirë të jetës dhe gjithashtu zgjat kohën e mbijetesës për disa pacientë, thotë Shpresoj Rugo, MDprofesor i mjekësisë dhe drejtor i edukimit të onkologjisë së gjirit dhe provave klinike në Qendrën Gjithëpërfshirëse të Kancerit të Universitetit të Kalifornisë në San Francisko.

“Na mbarojnë opsionet e trajtimit shumë kohë përpara se shumë pacientë të jenë gati të ndalojnë terapinë – ata ende kanë cilësi të mirë të jetës dhe funksionin e organeve,” thotë Dr. Rugo, autori kryesor i një sprove klinike kryesore që FDA shqyrtoi përpara se të miratonte Trodelvy për njerëzit me Kanceri i avancuar i gjirit HR-pozitiv/HER2-negativ.

Trodelvy është në një familje ilaçesh të njohura si konjugatët antitrupa-ilaçe. Ai përfshin një ilaç kundër kancerit, si dhe një antitrup që lufton një antigjen, ose toksinë në sistemin imunitar, që mund të luajë një rol në disa forma të kancerit.

FDA miratoi Trodelvy në 2020 për kancerin e gjirit trefishtë negativ, i cili përfshin tumore që nuk kanë estrogjenit ose progesterone receptorët dhe prodhojnë pak ose aspak proteinë HER2.

Trodelvy dha rezultate më të mira se kimioterapia vetëm

Studiuesit më pas filluan të shikojnë zbatimin e tij ndaj të tjerëve llojet e kancerit të gjiritdhe prezantoi rezultatet paraprake të fazës së vonë nga vazhdimi Prova TROPiCS-02 në qershor në konferencën e vitit 2022 të Shoqata Amerikane e Onkologjisë Klinike (ASCO). Të gjithë 543 pacientët në provë kishin kancer të gjirit të avancuar HR-pozitiv/HER2-negativ dhe kishin provuar tashmë kurse të shumta kimioterapie, si dhe terapi hormonale dhe lloje të tjera të synuara. barnat e kancerit.

Shkencëtarët caktuan rastësisht pacientët që të merrnin kimioterapi ose Trodelvy dhe të vazhdonin trajtimin derisa efektet anësore e bënin të pamundur trajtimin e mëtejshëm ose tumoret filluan të përhapeshin përsëri. Koha mesatare pa rritjen e tumorit – që do të thotë se kjo periudhë ishte më e shkurtër për gjysmën e pacientëve dhe më e gjatë për gjysmën tjetër – ishte 5.5 muaj me Trodelvy dhe 4 muaj me kimioterapi, sipas rezultateve të provës së ndërmjetme që nga janari 2022.

Me Trodelvy, 46 për qind e pacientëve nuk kishin përparim të tumorit në gjashtë muaj dhe 21 për qind nuk kishin ende rritje të tumorit në 12 muaj, zbuloi kjo analizë e përkohshme. Për krahasim, 30 përqind e pacientëve me kimioterapi nuk kishin progresion të kancerit në gjashtë muaj, dhe 7 përqind nuk kishin ende rritje të tumorit në 12 muaj.

Rezultatet shtesë nga ky testim u prezantuan në shtator në Kongresi ESMO 2022 tregoi një avantazh të qartë mbijetese me Trodelvy. Kjo analizë, e bazuar në rezultatet e ndërmjetme që nga korriku 2022, zbuloi se njerëzit mbijetuan një mesatare prej 14.4 muajsh në Trodelvy, krahasuar me 11.2 muaj në kimioterapi.

Shumica e pacientëve përjetuan efekte anësore, të cilat ndikuan në 74 përqind të atyre në Trodelvy dhe 60 përqind të njerëzve në kimioterapi sipas rezultateve të paraqitura në ASCO. Neutropenia, ose nivelet e rrezikshme të ulëta të qelizave të bardha të gjakut, ishte efekti anësor serioz më i zakonshëm, duke prekur 51 për qind të pacientëve me Trodelvy, e ndjekur nga diarreja, e cila preku 10 për qind të këtyre pacientëve. Kishte gjithashtu një vdekje të lidhur me trajtimin në grupin Trodelvy.

Për shkak të rreziqeve të tij nga neutropenia dhe diarreja, Trodelvy mbart një të ashtuquajtur Paralajmërimi i kutisë së zezë, më i rreptë i FDA-së.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,757FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles