Të paktën 1 në 7 njerëz në mbarë botën kanë pasur sëmundjen Lyme

Sëmundja Lyme e lindur nga rriqrat po bëhet gjithnjë e më e zakonshme dhe një studim sugjeron se më shumë se 1 në 7 njerëz në mbarë botën janë aktualisht të infektuar ose kanë pasur më parë këtë sëmundje.

Për studimin, studiuesit ekzaminuan të dhënat e grumbulluara nga 89 studime të publikuara më parë të prevalencës së sëmundjes Lyme që, të kombinuara, përfshinin më shumë se 158,000 pjesëmarrës në mbarë botën. Këto studime shikuan të dhënat nga testet e gjakut për të parë se sa shpesh njerëzit infektoheshin Borrelia burgdorferi (Bb), bakteret që shkaktojnë Sëmundja Lyme. Testet e gjakut tregojnë antitrupa ndaj infeksionit Bb kur njerëzit aktualisht kanë sëmundjen Lyme ose e kanë pasur atë në të kaluarën.

Në përgjithësi, 14.5 përqind e popullsisë globale aktualisht ka sëmundjen Lyme ose ka qenë e infektuar më parë, zbuloi analiza e të dhënave nga viti 2001 deri në vitin 2021. Në mbarë botën prevalenca e sëmundjes Lyme ishte gjithashtu dukshëm më i lartë gjatë dekadës së dytë të periudhës së studimit.

Tre rajonet me seroprevalencën më të lartë të raportuar ishin Evropa Qendrore (21 përqind), Azia Lindore (16 përqind) dhe Evropa Perëndimore (13.5 përqind). Në anën tjetër të shkallës, rajonet me seroprevalencën më të ulët të raportuar ishin Karaibet (2 përqind), Azia Jugore (3 përqind) dhe Oqeania (afërsisht 5.5 përqind).

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,585FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles