Të jetosh në një lagje ‘më të gjelbër’ mund të rrisë funksionin njohës

A mund të rrisë fuqinë e trurit të jetosh në një lagje me shumë pemë dhe shkurre? Një e re studim i publikuar në revistë Rrjeti JAMA i hapur zbuloi se rritja e hapësirës së gjelbër në zonat e banuara mund të ndihmojë në përmirësimin e funksionit të njohjes tek gratë e moshës së mesme dhe se lidhja mund të shpjegohet me një reduktim të depresionit, i cili është gjithashtu një faktor rreziku për çmenduri.

Studiuesit supozojnë se ekspozimi ndaj hapësirës së gjelbër mund të ndihmojë trurin duke përmirësuar rikuperimin nga stresi dhe lodhja mendore, duke reduktuar ekspozimin ndaj ndotjes së ajrit dhe duke rritur mundësitë për aktivitet fizik dhe lidhje sociale, thotë autori kryesor. Marcia Pescador Jimenez, PhD, asistent profesor i epidemiologjisë në Shkollën e Shëndetit Publik të Universitetit të Bostonit në Massachusetts. “Ky studim është ndër të paktët që ofron prova se hapësira e gjelbër mund të përfitojë funksionin njohës te njerëzit e moshuar,” thotë ajo.

Të jetosh në një zonë më të gjelbër të lidhur me funksion të përmirësuar njohës, por jo me kujtesë

Hetuesit përdorën Indeksi i diferencës së normalizuar të vegjetacionit (NDVI) për të vlerësuar hapësirën e gjelbër. Kjo metrikë e bazuar në imazhe satelitore mund të tregojë dendësinë e pemëve dhe pyjeve në një zonë të caktuar.

13,594 pjesëmarrësit ishin pjesë e Studimit të Shëndetit të Infermierëve 2, një nga studimet më të mëdha për të ekzaminuar faktorët e rrezikut për sëmundjet kronike tek gratë amerikane. Subjektet ishin mesatarisht 61 vjeç dhe 98 për qind ishin të bardhë. Hetuesit përdorën një nëngrup të pjesëmarrësve që kishin përfunduar një vlerësim njohës në internet që mati shpejtësinë psikomotore, vëmendjen, të mësuarit dhe kujtesën e punës midis 2014 dhe 2016.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,587FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles