Cilat janë efektet afatshkurtra dhe afatgjata të mëmësisë në shëndetin fizik dhe mendor të një gruaje?

Dashuria, shqetësimi, krenaria dhe lodhja – çdo nënë do t’ju thotë se amësia është një akt i vazhdueshëm mashtrimi. Të kullon një sekondë dhe të mbush me gëzim tjetrin. Trupi juaj kalon nëpër ndryshime të jashtëzakonshme gjatë shtatzënisë. Pastaj, pasi fëmija të lindë, ju nuk keni fjetur mjaftueshëm për të paktën – mirë, do të flini kur fëmija të jetë në kolegj, apo jo?

Studime të shumta tregojnë se profilet shëndetësore të nënave janë të ndryshme nga ato të grave që nuk kanë lindur. Mëmësia sjell disa përfitime të papritura shëndetësore, si dhe disa rreziqe befasuese – dhe ndonjëherë, të kesh një fëmijë mund të jetë krejtësisht e çuditshme.

Rreziku i reduktuar i kancerit të gjirit

Në planin afatgjatë, të kesh fëmijë mund të sjellë përfitime të rëndësishme shëndetësore. Sipas Instituti Kombëtar i Kancerit (NCI), gratë që kanë fëmijë kanë më pak gjasa të zhvillojnë kancer gjiri. Të qenit shtatzënë zvogëlon ekspozimin ndaj disa hormoneve që kanë qenë të lidhura me kancerin e gjirit. (Kjo ka të bëjë me faktin se menstruacionet ndalojnë ndërsa një grua është shtatzënë.) NCI raporton gjithashtu se ushqyerja me gji mund të zvogëlojë rrezikun e kancerit të gjirit, sepse “pjekja” nëpër të cilën kalojnë qelizat e gjirit për të prodhuar qumësht mund të parandalojë që qelizat të bëhen kancerogjene.

Rreziku i reduktuar i sëmundjeve kardiovaskulare

Një tjetër avantazh shëndetësor për nënat që ushqejnë me gji është ulja e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare. Një pjesë të madhe Studimi i vitit 2009 tregoi se nënat që ushqeheshin me gji për të paktën 12 muaj në jetën e tyre kishin një rrezik më të ulët të sëmundjeve kardiovaskulare, presionit të lartë të gjakut, kolesterolit të lartë dhe diabetit sesa ato që nuk kishin ushqyer kurrë me gji.

Lexo më shumë rreth të ushqyerit për gratë shtatzëna »

Një tru më i madh?

Sigurisht, ju mund të përjetoni një paqartësi mendore në muajt e parë me një të porsalindur (një gjendje e quajtur ndonjëherë “truri i nënës”), por kërkime në Kanada te nënat e minjve tregon se truri juaj mund të rritet me secilin fëmijë. Hipokampusi, një pjesë e trurit përgjegjëse për kujtesën hapësinore dhe mësimin, në fakt rritet në madhësi gjatë shtatzënisë dhe amësisë.

Një jetë më të gjatë

Të kesh fëmijë mund të çojë në një jetë më të gjatë. A Studim australian 2012 ndoqi popullsinë e një qyteti të vogël rural për më shumë se 16 vjet. Studimi tregoi se, pavarësisht nga një rritje e lehtë e rrezikut për të qenë mbipeshë, të paturit e diabetit ose hipertensionit, gratë që kishin lindur kishin një rrezik të reduktuar të vdekjes gjatë rrjedhës së studimit.

Hulumtimi tregoi një rrezik edhe më të ulët të vdekjes tek gratë që kishin më shumë se katër fëmijë. Arsyet për këtë efekt nuk janë kuptuar plotësisht, por studime të tjera (në Izraeli dhe Norvegjia) kanë treguar rezultate të ngjashme.

Shtatzënia me të vërtetë ndryshon këmbët e grave. Një studim i vitit 2013 tregoi se gratë shtatzëna humbën lartësinë e harkut të këmbës dhe ngurtësinë, duke rezultuar në rritjen e gjatësisë së këmbës. Pra, po, nënat e reja meritojnë pak blerje këpucësh!

Një rrezik më i lartë i stresit

Një nga rreziqet shëndetësore të lidhura me amësinë është stresi. Nënat shpesh e vlerësojnë shëndetin e tyre si më keq dhe nivelet e tyre të lodhjes më të larta sesa gratë pa fëmijë. Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse ata janë prindër të vetëm. Megjithatë, situata është më e ndërlikuar nga sa duket në shikim të parë. Po, ndërlikimet e prindërimit e bëjnë jetën të duket më stresuese, por biologjia u jep nënave një nxitje kimike për të ndihmuar në përballimin e këtij stresi.

Oksitocina është një proteinë që ndihmon në lëshimin e qumështit gjatë ushqyerjes me gji dhe në stimulimin e kontraktimeve gjatë lindjes. Ndonjëherë i quajtur “hormoni i dashurisë”, dihet se promovon sjellje të butë si te burrat ashtu edhe te gratë. Nënat (dhe baballarët!) kanë nivele më të larta të oksitocinës, e cila shtyp kortizolin, një hormon që çlirohet në situata stresuese. Pra, po, jeta mund të jetë stresuese me fëmijët, por nënat kanë mekanizma të integruar të përballimit.

Vizitoni Qendrën e Menaxhimit të Stresit të Healthline »

Një rrezik më i lartë i obezitetit

Një tjetër rrezik për shëndetin për të qenë nënë është potenciali për shtim në peshë. A Studimi i vitit 2005 i botuar në Mjekësia parandaluese arriti në përfundimin se për çdo fëmijë që kishte një grua, rreziku i saj për obezitet u rrit me 7 për qind. Gjetja e kohës për stërvitje dhe ushqim të duhur mund të jetë e vështirë për nënat, por ia vlen ta provoni. Një raport i fundit në Pediatria tregoi se nivelet e aktivitetit të parashkollorëve lidheshin drejtpërdrejt me nivelet e aktivitetit fizik të nënave të tyre. Fëmijët vërtet adoptojnë zakonet tuaja të mira.

Këmbët më të mëdha

Mëmësia mund t’i bëjë gjëra të çuditshme trupit tuaj. Është shumë e zakonshme që nënat e reja të ankohen se duhet të blejnë këpucë të reja. Nuk është thjesht një dëshirë për të blerë. Shtatzënia me të vërtetë ndryshon këmbët e grave. Një studim i vitit 2013 tregoi se gratë shtatzëna humbën lartësinë e harkut të këmbës dhe ngurtësinë, duke rezultuar në rritjen e gjatësisë së këmbës. Pra, po, nënat e reja vërtet meritojnë pak blerje këpucësh!

Zbuloni se çfarë po shkakton dhimbjen në këmbë »

ADN-ja e mbetur

Për disa gra me kushte kronike autoimune si artriti reumatoid, ekziston disa dëshmi se shtatzënia mund të zvogëlojë simptomat e atyre kushteve. Kjo mund të jetë për shkak të “mikrokimerizmit fetal-nënë”.

Mikrokimerizmi është një gjendje në të cilën një nënë ruan një pjesë të ADN-së së fëmijëve që lindi. Po, kjo do të thotë që shumë nëna kanë disa qeliza nga fëmijët e tyre të ngulitura në të gjithë trupin e tyre. Prania e këtyre qelizave fetale tek nëna mund të mbrojë edhe nga disa lloje kanceri, duke përfshirë kancerin e gjirit.

Mësoni më shumë: Çfarë duhet të dini për kancerin e gjirit? »

Megjithatë, në rastin e sëmundjeve të tjera autoimune, si lupusi dhe spondiliti ankilozant, simptomat në fakt mund të përkeqësohen për shkak të pranisë së kësaj ADN-je “të huaj”. Në disa gra, një sëmundje autoimune si tiroiditi i Hashimotos ose sëmundja Graves mund të shkaktohet menjëherë pas lindjes, ndoshta sepse trupi i nënës po sulmon qelizat e fetusit strehuar në tiroiden e saj.

Asgjë nuk është më e ngushtë se lidhja mes nënës dhe fëmijës. Aq shumë sa një nënë ruan një pjesë të fëmijës së saj brenda saj gjatë gjithë jetës së saj! Kjo lidhje vjen me përfitime dhe rreziqe shëndetësore, por pyesni çdo nënë dhe ajo do t’ju thotë se ia vlen.