Shumë të moshuar mund të anashkalojnë vitaminën D dhe suplementet e kalciumit, thonë ekspertët

Një grup me ndikim ekspertësh mjekësorë thonë se shumica e të rriturve nuk duhet të shqetësojnë marrjen e dozave të ulëta vitaminë D dhe kalcium për të parandaluar frakturat dhe rëniet. Kjo është sipas rekomandimet e publikuara të martën, 17 prill 2018, në Gazeta e Shoqatës Mjekësore Amerikane.

Suplementimi i vitaminës D u zbulua se kishte rezultate jo mbresëlënëse në parandalimin e rënieve, sipas rishikimit të hulumtimit, dhe doza të larta të vitaminës D u lidhën madje me shkallë më të lartë të rrëzimeve.

Por grupi gjeti gjithashtu prova se ushtrimet mund të ndihmojnë në parandalimin e rënieve që çojnë në fraktura të kockave tek njerëzit e moshës 65 vjeç e lart, dhe se strategjitë e parandalimit të rënies – të tilla si shqyrtimi i shikimit dhe vlerësimi i ecjes – mund të zvogëlojnë gjithashtu rrezikun.

Rekomandimet u drejtohen vetëm të rriturve “që banojnë në komunitet”, të cilët nuk jetojnë në shtëpi pleqsh apo institucione të tjera; të cilët nuk kanë tashmë prova se kanë një çrregullim kockor, si p.sh osteoporoza, osteopeni (shpesh një pararendës i osteoporozës), ose mungesa e vitaminës D; ose që nuk janë në rrezik më të lartë për çrregullime të kockave. Raporti u lëshua nga Task Forca me ndikim në Shërbimet Parandaluese të SHBA, një panel i pavarur ekspertësh që studiojnë parandalimin e sëmundjeve dhe bëjnë rekomandime bazuar në ato prova.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,582FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles