Studiuesit thonë se mund të jenë në gjendje të identifikojnë njerëzit me sklerozë të shumëfishtë, të cilët kanë më shumë gjasa të zhvillojnë sëmundje të mëlçisë pas marrjes së medikamenteve me bazë interferoni.

Dëmtimi serioz i mëlçisë është një rrezik për njerëzit me sklerozë të shumëfishtë (MS) të cilët po e trajtojnë sëmundjen e tyre me medikamente të miratuara nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA).

Por hulumtimet e fundit ka gjetur një mënyrë për të identifikuar njerëzit që mund të përjetojnë rritje të aktivitetit të enzimave të mëlçisë nëse marrin një interferon beta.

Në vitet 1990, kishte tre terapi modifikuese të sëmundjes (DMT) për njerëzit me MS të quajtura injeksione ABC: dy interferon beta, Avonex dhe Betaseron, dhe një acetat glatiramer, Copaxone.

Sot, ka 17 DMT të miratuara nga FDA për të trajtuar MS.

Pesë prej tyre janë medikamente me bazë interferoni që jepen përmes injeksioneve. Opsionet e tjera jepen me gojë ose intravenoz (IV). Të gjitha vijnë me efekte anësore.

DMT-të janë krijuar për të ngadalësuar përparimin, për të zvogëluar numrin e rikthimeve, për të zvogëluar intensitetin e rikthimeve dhe për të kufizuar lezionet e trurit.

Ato gjithashtu mund të parandalojnë një sulm të dytë klinik pas një episodi fillestar.

DMT-të ndryshojnë në forcë dhe rezultate. Sa më i fortë të jetë ilaçi, aq më të këqija janë efektet anësore dhe rreziqet.

Kompania bioteknologjike Biogen hoqi vullnetarisht ilaçin e MS Zinbryta nga tregu shqetësimet u ngritën për dëmtimin e mëlçisë.

Njerëzit që marrin Novantrone monitorohen për sëmundje të zemrës.

Lemtrada, e marrë përmes një IV, mund të prodhojë rreziqe serioze për shëndetin. Zakonisht përshkruhet vetëm pasi janë provuar dy ndërhyrje të tjera, por nuk kanë funksionuar.

Provat klinike për Tysabri zbuluan se pacientët mund zhvillohen leukoencefalopati multifokale progresive (PML), një infeksion viral shpesh fatal i trurit.

Gilenia mund të shkaktojë ënjtje prapa syve, probleme të mëlçisë dhe PML, por së fundmi ai u bë trajtimi i parë modifikues i sëmundjes i miratuar nga FDA për MS-në pediatrike.

Aubagio, një trajtim oral, ka efektet anësore të zakonshme që përfshijnë rrallimin e flokëve, dhimbje koke dhe potencialin për dëmtim të rëndë të mëlçisë.

Përparimet po i bëjnë këto trajtime më të sigurta për njerëzit me MS.

Ekspertët mund të matin një biomarker për praninë e antitrupave të virusit JC për të parandaluar PML.

Përveç kësaj, studiuesit kanë gjetur një variant gjenetik, afër një gjeni të quajtur faktori rregullues i interferonit 6 (IRF6) që mund të ndihmojë në parashikimin e dëmtimit të mëlçisë tek njerëzit që përdorin terapi me interferon-beta.

Interferonet janë një DMT të përshkruar zakonisht për njerëzit me MS. Ata kanë treguar një shkallë suksesi deri në 38 për qind në parandalimin dhe shkurtimin e recidivave si dhe reduktimin e lezioneve të reja të trurit.

Ata janë treguar gjithashtu se ngadalësojnë përparimin e sëmundjes dhe humbjen njohëse.

Megjithatë, ato nuk e ngadalësojnë përparimin e aftësisë së kufizuar.

Betat e interferonit aktual të miratuar nga FDA përfshijnë Avonex, Betaseron, Rebif, Extavia dhe së fundmi, Plegridi, një peginterferon.

Këto barna janë krijuar për të inkurajuar reagimin natyral të trupit për aktivizimin e interferoneve (proteinave) për të luftuar infeksionin viral dhe inflamacionin. Interferonet përdoren për të trajtuar kancerin, infeksionet virale dhe MS.

“Dihet se interferoni beta mund të rrisë aktivitetin e enzimës së mëlçisë,” tha Kathy Costello, një mjeke infermiere në Qendrën e Sklerozës së Shumëfishtë Johns Hopkins dhe zëvendëspresidente e asociuar e aksesit në kujdesin shëndetësor për Shoqërinë Kombëtare të Sklerozës së Shumëfishtë. “Kjo nuk është shumë e pazakontë. Ajo që është e pazakontë janë efektet e rënda.

“Ky hulumtim i ri sugjeron se ka njerëz me karakteristika gjenomike që do t’i bëjnë ata më të prirur të kenë enzimat e mëlçisë kur u jepen interferone,” shpjegoi Costello. “Një pacient mund të jetë i prirur drejt dëmtimit të mëlçisë nëse merr një interferon, por jo një lloj tjetër të DMT, edhe nëse alternativa mund të dihet se shkakton një rritje të aktivitetit të enzimës së mëlçisë.

“Ky është një studim i rëndësishëm,” tha Costello për Healthline. “Nuk jam në dijeni të të tjerëve që i kanë vërtetuar këto rezultate të rëndësishme. Është informacion i dobishëm.”

Njerëzit me MS kanë mundësi kur bëhet fjalë për DMT-të nëse tregojnë një tendencë ndaj dëmtimit të mëlçisë gjatë marrjes së interferoneve.

Ka DMT të tjera që mund të mos shkaktojnë probleme të tilla. Disa trajtime mund të rezultojnë në një rritje të aktivitetit të enzimës së mëlçisë, por jo të shkaktojnë dëmtim ose sëmundje të mëlçisë.

“Kjo është e rëndësishme për strategjinë e mjekut/pacientit. Njohja e kësaj mund të informojë vendimmarrjen e përbashkët për rrezikun dhe të nxisë bisedën rreth opsioneve të tjera për DMT-të, “tha Costello. “Mund të jetë në gjendje të parandalojë dëmtimin e mëlçisë të shkaktuar nga ilaçet (DILI) në pacientët në rrezik. Ndoshta ata janë të monitoruar më nga afër.”

Healthline u takua me Dr. Jaime Imitola, drejtor i Klinikës Multidisiplinore Progresive të Sklerozës së Shumëfishtë dhe Programit të Kërkimeve Përkthimore në Qendrën Mjekësore Wexner në Universitetin Shtetëror të Ohajos.

“Kjo është punë shumë e rëndësishme,” tha Imitola.

Ai vuri në dukje se Nature Genetics Journal, e cila botoi këtë studim, përfaqëson kërkime me cilësi të lartë.

“Është e qartë se jo çdo pacient do të përgjigjet në të njëjtën mënyrë [to interferons]”, tha Imitola. “Disa pacientë do të kenë prirjen për të pasur rezultate më të mira se të tjerët.

“Efektshmëria e këtyre DMT-ve qëndron në aftësinë e ilaçit për të krijuar një përgjigje ndaj interferoneve,” shpjegoi ai.

Studiuesit po kërkojnë mënyra për të ndihmuar në mbrojtjen e njerëzve me MS nga aktiviteti i enzimës së mëlçisë të lidhur me interferonin.

Një studim Kohët e fundit ka analizuar konsumin e peshkut dhe vajit të ullirit dhe efektin e tyre në aktivitetin e enzimave të mëlçisë.

Ekspertët zbuluan se aktiviteti i enzimës së mëlçisë ndryshoi pas gjashtë muajve të konsumimit të vajit të peshkut dhe nëntë muajve të konsumimit të vajit të ullirit.

Ata që konsumuan vajrat treguan një ulje të aktivitetit të ATPazës mitokondriale dhe një rritje të rrjedhshmërisë së membranës, duke kundërshtuar efektet e interferoneve.

Rezultatet treguan një ndryshim të dukshëm në pjesëmarrësit që konsumonin vaj në krahasim me grupin e kontrollit.

Një raporti i rastit, botuar kohët e fundit në Terapitë plotësuese në mjekësi, prezantoi gjetjet se mjekësia bimore kineze mund të ndihmojë në kundërshtimin e efekteve të dëmtimit të mëlçisë me bazë interferoni.

Raporti thoshte se interferonet ndikojnë negativisht në qi-në e një personi, duke hedhur poshtë ekuilibrin yin-yang të një personi.

Në mjekësinë kineze, kjo gjendje quhet mungesë yin e veshkave. Në mënyrë tipike, simptomat e këtij lloji të mungesës së qi përfshijnë lodhjen, marramendjen, oreksin e dobët, barkun e zgjatur pas ngrënies, diarrenë dhe dobësinë e muskujve.

Këto simptoma mund të gjenden edhe tek njerëzit që marrin interferone.

Pacienti në këtë rast studimi pa rezultate pas dy javësh dhe përjetoi një përmirësim 50 për qind në shëndetin e tyre.

Hulumtimi sugjeron që mjekësia kineze nuk e shëron MS-në, por mund të ofrojë një trajtim të mundshëm plotësues ndaj mjekësisë perëndimore.

“Interferonet janë përdorur më gjatë se çdo DMT tjetër dhe ende konsiderohen të sigurt,” përfundoi Imitola, “por disa njerëz do të kenë ndjeshmëri për shkak të këtij gjeni”.

Imitola sugjeron që pacientët të vlerësohen rregullisht, veçanërisht ata me interferone që janë në rrezik.

Shënim i redaktorit: Caroline Craven është një eksperte pacientësh që jeton me MS. Blogu i saj i vlerësuar me çmime është GirlwithMS.com, dhe ajo mund të gjendet në Cicëroj.