Rezultatet e sondazhit të GBTA tregojnë se kur do të rifillojnë udhëtimet e biznesit

spot_img

Ndërsa shenjat e rimëkëmbjes vazhdojnë në sektorin e udhëtimeve të biznesit, profesionistët e prokurimit të udhëtimit po i japin përparësi shëndetit dhe sigurisë së punonjësve sipas një sondazhi të ri të publikuar sot nga Shoqata Globale e Udhëtimit të Biznesit (GBTA).

Mbi gjysma e blerësve të udhëtimit raportojnë se kompania e tyre ka ndryshuar politikën e udhëtimit dhe 70% i karakterizojnë ndryshimet e politikave si ‘disi’ ose ‘shumë’. Kur u pyetën se çfarë ndryshimesh janë bërë në programin e udhëtimit për shkak të pandemisë, duke vendosur rregulla të reja për miratimin para udhëtimit (53%), duke pasur komunikime ose informime më të shpeshta ose të detajuara para udhëtimit (35%), duke mbledhur informacion shëndetësor nga udhëtarët e punonjësve ( dmth, ekspozimi ndaj virusit ose kushte paraekzistuese (24%) dhe sqarimi ose ndryshimi i rregullave për kreditet e biletave/biletat e papërdorura (22%) citohen më shpesh.

Udhëzimet dhe standardet konsistente vazhdojnë të jenë jashtëzakonisht të rëndësishme në të gjitha vertikalet në industrinë e udhëtimeve të biznesit, megjithatë ka nevoja për më shumë komunikim të protokolleve të sigurisë. Ndërsa shumica e kompanive GBTA (68%) thonë se kanë informacion të mjaftueshëm mbi praktikat e pastrimit dhe kanalizimeve të furnizuesve, një e katërta thonë se do të donin akoma më shumë (24%). Për më tepër, gjysma (49%) mendojnë se kanë informacion të mjaftueshëm në lidhje me ndryshimet operacionale, siç janë procedurat e ricaktimit të fluturimit ose check-in, por një e treta (37%) thonë se do të donin më shumë informacion.

Pavarësisht rritjes së shkallës së infeksionit në disa pjesë të botës, kompanitë janë ende duke konsideruar një kthim në udhëtim. Gjysma (49%) po mendojnë të rifillojnë të gjitha udhëtimet (pavarësisht nga vendi apo rajoni) në të ardhmen e afërt, megjithëse aktualisht nuk kanë plane të përcaktuara. Vetëm një në pesë (18%) kompani anëtare të GBTA raportojnë se nuk planifikojnë të rifillojnë të gjitha udhëtimet në të ardhmen e afërt.
Rajoni/Shteti

Planifikoni të rifilloni udhëtimin në të ardhmen e afërt

(1-3 muaj)

Marrja në konsideratë e rifillimit të udhëtimit në të ardhmen e afërt, por pa plane të përcaktuara

Mos planifikoni të rifilloni udhëtimin në të ardhmen e afërt

Jo i sigurt

Kinë

10%

32%

38%

21%

Hong Kongu

9%

32%

37%

21%

Tajvani

10%

31%

35%

24%

Azia Paqësori

(minus Kinën, Hong Kongun dhe Tajvanin)

11%

36%

33%

20%

Evropë

17%

42%

23%

18%

Amerika Latine

8%

37%

35%

21%

Shtetet e Bashkuara

24%

41%

21%

14%

Kanadaja

22%

39%

22%

17%

Lindja e Mesme/Afrika

11%

34%

34%

21%

Të gjitha udhëtimet ndërkombëtare

10%

43%

29%

18%

Të gjitha udhëtimet e brendshme

34%

40%

12%

13%

Të gjitha udhëtimet

14%

49%

18%

19%

Udhëtim biznesi të brendshëm dhe thelbësor ka të ngjarë të rifilloni së pari. Ndër të anketuarit që raportojnë se kompania e tyre ka anuluar të paktën disa udhëtimet e brendshme të biznesit, katër në dhjetë (44%) presin që udhëtimet e brendshme të rifillojnë në 2-3 muajt e ardhshëm. Një në tre pret që udhëtimet e brendshme të rifillojnë në 6-8 muajt e ardhshëm (34%) ose janë të pasigurt (15%). Anëtarët e GBTA në Evropë (77%) kanë më shumë gjasa se anëtarët në Amerikën e Veriut (37%) të presin që udhëtimet e biznesit vendas të kthehen në 2-3 muajt e ardhshëm.

Ndër kompanitë GBTA që kanë anuluar të paktën disa udhëtimet ndërkombëtare të biznesit, një në dhjetë (16%) pret që udhëtimet ndërkombëtare të rifillojnë në 2-3 muajt e ardhshëm. Dy në pesë presin që udhëtimet ndërkombëtare të rifillojnë në 6-8 muajt e ardhshëm (40%) dhe një në katër janë të pasigurt (25%) se kur do të rifillojnë udhëtimet ndërkombëtare. Kompanitë GBTA me bazë në Evropë (33%) kanë më shumë gjasa të presin që udhëtimet ndërkombëtare të biznesit të rifillojnë në 2-3 muajt e ardhshëm sesa anëtarët me bazë në Amerikën e Veriut (13%).

Kthimi në udhëtim nga perspektiva e furnizuesit ndjek një ndarje të ngjashme gjeografike, me më shumë furnizues udhëtimesh dhe kompani të menaxhimit të udhëtimit (TMC) në Evropë raportimi një rritje të rezervimeve (50%) se në SHBA (27%).

“Rimëkëmbja e ngadaltë e udhëtimeve të biznesit vazhdon me një ngritje të dukshme në Evropë. Rimëkëmbja e SHBA-së ka mbetur kryesisht statike, ndoshta në përputhje me rastet e reja të COVID-19 që dominojnë titujt tanë, duke ngadalësuar progresin”, tha Drejtori Ekzekutiv i GBTA, Dave Hilfman

“GBTA po vazhdon të mbështesë anëtarët për të futur masa të qëndrueshme të shëndetit dhe sigurisë për çdo vertikale udhëtimi, një kërkesë kyçe për të mundësuar rifillimin e programeve të udhëtimit. Siç e kemi parë nga rezultatet e sondazhit, blerësit u është dashur të përshtaten me kërkesat në ndryshim, duke ndryshuar ndjeshëm politikën e udhëtimit për të reflektuar rritjen e nevojshme në protokollet e shëndetit dhe sigurisë. GBTA po punon me anëtarët tanë blerës për të ndihmuar në lundrimin në normën e re dhe rrugën drejt rimëkëmbjes.”

Kur u pyetën se si COVID-19 kishte ndikuar në organizatat e tyre, 81% e furnizuesve të udhëtimeve kanë pushuar nga puna punonjës dhe 78% kanë reduktuar ose pushuar nga puna. Gjysma (53%) e kompanive që kanë larguar nga puna punonjësit kanë kthyer një pjesë ose të gjithë stafin për të punuar në disa cilësi.

Shumica e të anketuarve mendojnë se industria e udhëtimeve për biznes ka përjetuar më të keqen përsa i përket fluturimet e anuluara (73%) dhe pezullimi i funksionimit të hotelit (66%). Megjithatë, një në katër beson më e keqja nuk ka ardhur ende për sa i përket pushimeve nga puna/lidhjet nga puna dhe humbjes së të ardhurave (44% secila).

Sondazhi i kryer nga GBTA është numri 9thsondazhi i anëtarësimit për të matur efektet e Coronavirus në udhëtimet e biznesit. Sondazhi u zhvillua nga 7-13 korrik 2020 dhe mori 2,167 përgjigje nga kompanitë anëtare në mbarë botën. Shikoni të gjitha rezultatet e sondazhit këtu.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,871FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles