Pavarësisht rrezikut për komplikime, gratë me IBD mund të kenë ende një shtatzëni të shëndetshme

Kontrolli i inflamacionit është kritik

Terapitë si biologjike mund të zvogëlojnë në mënyrë drastike numrin e shpërthimeve që një person ka dhe janë të sigurta për t’u përdorur gjatë shtatzënisë, thotë Jessica Philpott, MD, PhDnjë gastroenterolog në Institutin e Sëmundjeve Digjestive dhe Kirurgjisë të Klinikës Cleveland, i cili nuk ishte i përfshirë në hulumtim.

“Në fillimin e këtyre 20 viteve, ne nuk ishim aq të sigurt. Por sa më shumë të dhëna të kemi, aq më komode [we are with] menaxhimin e sëmundjes me medikamente gjatë shtatzënisë”, thotë ajo.

Për ilaçet biologjike, të cilat janë terapi proteinike, mjekët “janë jashtëzakonisht të rehatshëm dhe ata janë të nevojshëm për të menaxhuar sëmundjen gjatë shtatzënisë”, thotë Dr. Philpott, duke shtuar se shumica e njerëzve qëndrojnë në biologjikë gjatë gjithë shtatzënisë, megjithëse disa zgjedhin të ndërpresin trajtimin.

“Ekziston ende ky rrezik i rritur vazhdimisht i rezultateve obstetrike tek gratë me IBD, pavarësisht se ekzistojnë këto terapi të reja, kështu që ne duhet të fillojmë të eksplorojmë çdo pengesë për përdorimin e biologjisë gjatë shtatzënisë, me qëllimin e zhvillimit të ndërhyrjeve të synuara për të zbutur këto rezultate,” thotë Dua. . “Nëse përdoren biologjikë, atëherë ne duhet të eksplorojmë nëse ka një arsye tjetër përveç aktivitetit të sëmundjes që mund të shkaktojë këto rezultate të pafavorshme.”

A është e sigurt të kesh një fëmijë?

Sipas Klinika IBD e Universitetit të AlbertësIBD joaktive zakonisht nuk ndikon në aftësinë e një gruaje për të mbeteni shtatzënëdhe sëmundja aktive mund të ulë shanset tuaja, por vetëm pak.

“Hulumtimi që kemi është i rrallë, por njerëzit që kanë IBD kanë përgjithësisht të njëjtat shkallë konceptimi si popullata e përgjithshme,” thotë Dua.

Sipas Philpott, një nëngrup i pacientëve me UC që kanë pasur Kirurgjia e anastomozës ileoanale — ose operacioni me qese J — mund ta ketë më të vështirë për të mbetur shtatzënë natyrshëm brenda një viti nga përpjekjet dhe ka më shumë gjasa të kërkojë ndihmë riprodhuese si p.sh. fertilizimi in vitro (IVF).

“Lajmi i mirë është se një studim tregoi se pacientët me IBD që i nënshtrohen IVF kanë po aq gjasa për të mbetur shtatzënë sa njerëzit që nuk kanë IBD, “thotë ajo.

studim, i publikuar në vitin 2015 në Gastroenterologjia Klinike dhe Hepatologjia, më shumë se gjysma e njerëzve me CD që iu nënshtruan IVF-së kishin një operacion të mëparshëm për CD. Rreth 35 për qind e pacientëve me UC e bënë këtë. Pavarësisht se kishin IBD dhe operacione të lidhura me IBD, studiuesit zbuluan se shkalla e konceptimit përmes IVF ishte e njëjtë tek njerëzit që kishin IBD dhe ata që nuk e kishin.

Nëse planifikoni të mbeteni shtatzënë, merrni nën kontroll IBD-në tuaj përpara se të mbeteni shtatzënë

Nuk është gjithmonë e mundur të parashikohet se kur do të mbeteni shtatzënë, por nëse planifikoni të keni një fëmijë, Dua thotë se është e rëndësishme të takoheni me gastroenterologun tuaj para kohe për të siguruar që IBD juaj të menaxhohet mirë.

“Bazuar në gjetjet e hulumtimit tonë dhe asaj që është treguar në hulumtimet e mëparshme, është me të vërtetë sëmundja aktive gjatë shtatzënisë ose konceptimit ajo që është më shqetësuese,” shpjegon ajo. Gjëja më e mirë që mund të bëni është të përpiqeni të zvogëloni aktivitetin e sëmundjes, ose të zvogëloni simptomat tuaja.

“Aktiviteti i sëmundjes në ngjizje ka një efekt në aktivitetin e sëmundjes gjatë shtatzënisë,” thotë Dua. “Nëse jeni në falje gjatë konceptimit, ka më shumë gjasa të mbeteni në falje gjatë shtatzënisë.”

Përkundrazi, nëse keni një shpërthim gjatë konceptimit, ka më shumë gjasa të keni shpërthime gjatë shtatzënisë, të cilat mund të shkaktojnë komplikime. Gjatë një shpërthimi, kur IBD konsiderohet aktive, sistemi tretës nuk mund të absorbojë siç duhet lëndët ushqyese, gjë që mund të shkaktojë kequshqyerje në një fetus në rritje, thotë Philpott.

Megjithatë, është absolutisht e mundur të keni një shtatzëni të shëndetshme kur keni IBD. “Ne vetëm duhet t’i monitorojmë ata dhe të kujdesemi për këta pacientë ashtu siç e meritojnë,” thotë ajo.

Është gjithashtu e rëndësishme që ekipet e kujdesit për IBD të punojnë me ekipin e obstetrikës për të menaxhuar shtatzëninë dhe lindjen. Seksionet cezariane ka të ngjarë të mbipërdoren te njerëzit me IBD, vëren Dua.

Aktiv sëmundje perianalenë të cilën sfinkteri anal është dëmtuar nga inflamacioni, ulceratose fistulat, është zakonisht arsyeja e vetme e lidhur me IBD a C-seksioni konsiderohet e nevojshme. Njerëzit që kanë një qese J mund të kërkojnë gjithashtu një seksion cezarian.

“Për shumë gra me IBD, lindja vaginale është në të vërtetë e përshtatshme, kështu që shumë nga kjo do të bazohet në një bisedë midis pacientit dhe mjekut,” thotë Dua.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,585FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles