Osteoartriti: Lajme që mund t’i përdorni nga EULAR 2022

spot_img

Osteoartriti (OA) është çrregullimi më i zakonshëm i kyçeve në Shtetet e Bashkuara, duke prekur më shumë se 32.5 milionë të rritur amerikanë, sipas Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve. Ndryshe nga artriti reumatoid,. OA nuk është një sëmundje autoimune; është një problem mekanik që shfaqet kur kërci mbrojtës që mbron fundin e kockave konsumohet, duke shkaktuar dhimbje, ngurtësi, ënjtje dhe humbje të fleksibilitetit. Tre studime të reja për OA që u prezantuan në takimin e sivjetshëm të Aleanca Evropiane e Shoqatave për Reumatologji kanë gjetur lidhje interesante midis OA dhe sëmundjeve të tjera, si dhe me obezitetin dhe indeksi i masës trupore (BMI) nivelet.

Marrëdhëniet kryesore rreth osteoartritit

Njerëzit me OA kanë një rrezik më të lartë të një sërë sëmundjesh shoqëruese

Cfare ka te re Një studim i publikuar në prill 2022 në Analet e Mjekësisë Familjare, paraqitur nga studiuesi kryesor Anne Kamps, një kandidat për doktoraturë në Qendrën Mjekësore të Universitetit Erasmus në Holandë, shikoi nëse pacientët me OA ishin më të prirur të vuanin nga sëmundjet shoqëruese kur një ose më shumë sëmundje bashkëjetonin me sëmundjen parësore. Njerëzit me OA të gjurit treguan lidhje pozitive me obezitetin, fibromialgjipolimialgjia, abuzimi me drogën dhe artrit rheumatoid, ndër të tjera kushtet. Njerëzit me OA të hipit treguan lidhje pozitive me polimialgjinë, fibromialgjinë, hernien e diskut të shtyllës kurrizore, sëmundjen tromboembolike, abuzimin me alkoolin dhe më shumë.

Hulumtimi zbuloi se pacientët që kishin tashmë OA kishin gjithashtu një rrezik më të lartë të komorbiditetit më pas sesa ata të së njëjtës moshë dhe seks pa një diagnozë paraprake të OA. Megjithatë, studimi nuk ishte krijuar për të përcaktuar nëse ato lidhje ishin shkakësore apo rastësore.

Detajet e Kërkimit Ekipi hulumtues kreu një studim grupor, duke analizuar të dhënat nga baza e të dhënave e Informacionit të Kujdesit Parësor të Integruar, një bazë të dhënash elektronike të të dhënave shëndetësore të të dhënave mjekësore nga 2.5 milionë pacientë në Holandë. Popullata e studimit përbëhej nga pacientë të moshës 18 vjeç e lart në rrezik për të zhvilluar OA dhe 58 sëmundje të parazgjedhura afatgjata.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,875FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles