Orilissa për dhimbje periodike: A duhet të merrni parasysh ilaçin e ri të endometriozës?

Dhimbja e endometriozës ka qenë e vështirë për t’u trajtuar

Një sëmundje kronike në të cilën indet e ngjashme me endometriumin rriten jashtë mitrës, endometrioza ende nuk ka shërim; mund të menaxhohet vetëm. Gratë me endometriozë shpesh vuajnë nga të rënda dhimbje menstruale dhe gjakderdhje të rëndë që tejkalon normalen parehati menstruale. Në fakt, simptomat e endometriozës shpesh përshkallëzohen në një nivel që e bën të pamundur funksionimin e përditshëm, sipas Fondacioni i Endometriozës i Amerikës.

Rreth 1 në 10 gra amerikane të moshës riprodhuese janë të prekura nga endometrioza, sipas Kolegji Amerikan i Obstetërve dhe Gjinekologëve (ACOG).

A është Orilissa Përgjigja për të përfunduar lehtësimin e dhimbjeve menstruale?

A mund të ndihmojë ky ilaç i ri? Lajmi i mirë: Po, mundet. “Elagolix mbyll ciklin hormonal në mënyrë që ju të mos keni menstruacione. Ju vë në një formë të menopauza kështu që ju nuk keni gjakderdhje dhe lezionet e endometriozës nuk shtohen dhe rrjedhin gjak gjithashtu”, thotë Leena Nathan, MDnjë asistent profesor klinik në departamentin e Shëndetit të UCLA të obstetrikës dhe gjinekologjisë.

LIDHUR: Çfarë është endometrioza e zorrëve?

Përdorimi i barit të ri të endometriozës mund të jetë i kufizuar në kohë

Prodhuesi rekomandon vetëm deri në dy vjet përdorim për shkak të shqetësimit për humbjen e kockave. Studime shtesë duhet të bëhen për të parë nëse mund të përdoret në mënyrë të sigurt për një kohë më të gjatë.

Orilissa vs. Kontraceptivët Oralë për Menaxhimin e Dhimbjes Endo

Kontraceptivët oralë, ose pilula kontraceptive, arrijnë të njëjtin qëllim: mbylljen e ciklit menstrual. (Orilissa nuk është e përshtatshme për gratë që dëshirojnë mbeteni shtatzënë gjatë marrjes së drogës.) Dhe pilula nuk mbart kërcënimin e humbje kockore. Pra, pse të zgjidhni Orilissa/elagolix?

“Disa pacientë nuk i tolerojnë mirë pilulat kontraceptive dhe duan alternativa të tjera. Ata mund të provojnë Orilissa-n dhe të shohin nëse ndihen ndryshe”, thotë Dr. Nathan. “Në mendjen time, fillimisht do të përdorja pilula kontraceptive të vazhdueshme dhe nëse pacienti ka gjakderdhje ose dhimbje të vazhdueshme, më pas do të provoja [the new drug] si një metodë ndoshta më efektive.”

LIDHUR: Opsionet e kontrollit të lindjes dhe kontracepsionit: Një udhëzues A-to-Z

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,585FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles