Një opsion kontracepsioni urgjent: Metoda Yuzpe përdor pilula kontraceptive

Nëse jeni të shqetësuar për një shtatzëni të padëshiruar menjëherë pas seksit të pambrojtur, mund të përdorni me siguri pilulat ekzistuese të kontrollit të lindjes si kontracepsion urgjent (EC) menjëherë, thonë disa ekspertë të shëndetit riprodhues.

Në atë që njihet si metoda Yuzpe, ju merrni dy doza (pilula) të një kombinimi estrogjenit dhe progestinit kontraceptiv oral, 12 orë diferencë, thotë Michele Bosworth, MD. Ajo ishte bashkëautore e një artikulli në lidhje me praktikën e botuar në vitin 2014 në revistë Mjek i familjes amerikane ndërsa punonte për departamentin e mjekësisë familjare në Qendrën e Shkencave Shëndetësore të Universitetit të Teksasit. “Kjo është një metodë e përshtatshme për pacientët që të përdorin pilulat që tashmë i kanë,” thotë ajo.

Të dyja dozat e pilulave duhet të merren sa më shpejt që të jetë e mundur, në mënyrë ideale brenda 72 orëve (tri ditë) pas seksit të pambrojtur, dhe jo më vonë se 120 orë (5 ditë) pas seksit të pambrojtur, thotë Sarah Diemert, një mjeke infermiere dhe drejtoreshë e mjekësisë. standardet, integrimin dhe vlerësimin për Federata e Planifikuar Prindërore e Amerikës.

Zvogëloni rrezikun e shtatzënisë së paplanifikuar

“Pilula kontraceptive urgjente funksionojnë duke vonuar ose parandaluar ovulimin,” thotë Diemert. “Përdorimi i saktë i kontracepsionit urgjent pas seksit të pambrojtur ul gjasat për të mbetur shtatzënë.”

Previous article
Next article

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,592FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles