Mamogram Call Back – jo një gjë aq e keqe

Duke kaluar një sekondë, ose kujtim, mamografi sepse një gjetje e dyshimtë është një ngjarje që prodhon ankth që shumë gra e kanë përjetuar. Por një studim i ri tregon se qendrat e gjirit me një shkallë të ulët të tërheqjes mund të mungojnë shumë raste të kancerit të gjirit.

studim, botuar më 3 prill 2018, në revistë Radiologjiau përpoq të vendoste një shkallë minimale të tërheqjes për gjoksin depistimi i kancerit qendrat. Kjo është një normë që balancon zbulimin e hershëm të kancerit pa i bezdisur në mënyrë të panevojshme një numër të madh grash ose pa humbur dollarë të kujdesit shëndetësor. Ndërsa programet e shqyrtimit të kancerit të gjirit në Shtetet e Bashkuara vendosin në mënyrë rutinore normat maksimale të rikujtimit (përqindja e rikujtimeve që një program depistues nuk dëshiron të tejkalojë), studimi sugjeron fuqimisht që programet gjithashtu duhet të vendosin dhe t’u përmbahen normave minimale të tërheqjes për të siguruar që kanceri nuk është ‘ t humbur.

“Ka pasur mjaft debate për të kuptuar nëse normat e rikujtimit ndryshojnë vërtet me kanceret klinikisht të rëndësishme,” thotë autori kryesor i studimit. Elizabeth S. Burnside, MD, profesor i radiologjisë nga Shkolla e Mjekësisë dhe Shëndetit Publik të Universitetit të Wisconsin në Madison, Wisconsin. “Kjo është hera e parë që tregohet se normat e tërheqjes kanë vërtet rëndësi dhe mund të bini shumë poshtë. Kur uleni shumë, vlera e shqyrtimit të kancerit të gjirit zvogëlohet sepse ju mungojnë kanceret.”

Mamografia kujton: Gjetja e ekuilibrit midis shumë dhe shumë pak

Normat maksimale të tërheqjes bazohen në të dhënat që tregojnë ulje të përfitimit në krahasim me dëmet e mundshme që lidhen me tërheqjen mamografia, të tilla si kostot e lidhura me testimin shtesë dhe ankthin për gruan. Qendrat e shqyrtimit synojnë të shmangin marrjen e numrit të rezultateve të testeve pozitive false (kur ekzaminimi fillestar sugjeron kancer, por testimi pasues vërteton se nuk ka kancer) tejkalojnë përfitimet e gjetjes së hershme të kancerit. Por ka shumë më pak informacion nëse ka vlerë për të vendosur një normë minimale të tërheqjes. Në Shtetet e Bashkuara, nuk ka kërkesa të detyrueshme për normat e zbulimit të kancerit dhe normat e tërheqjes.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,587FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles