Kanadezët tregojnë interes të lartë për udhëtimet ndërkombëtare në 2021

spot_img

Ekonomia e vizitorëve pa humbje të paprecedentë në vitin 2020 dhe turizmi vazhdon të jetë sektori më i kërcënuar në ekonominë kanadeze për shkak të natyrës së tij të shërbimit dhe varësisë aktuale nga turistët e huaj.

Ndërsa rimëkëmbja parashikohet të zgjasë me vite, kanadezët mund të luajnë një rol kritik në forcimin e ekonomisë së turizmit, krijimin e vendeve të punës dhe mbështetjen e bizneseve lokale duke mbajtur dollarët e tyre turistikë në Kanada. Megjithatë, të dhënat e kërkimit zbulojnë se kanadezët po tregojnë një interes të lartë për udhëtimet ndërkombëtare këtë vit, nëse janë të sigurt për ta bërë këtë.

“Ne e kuptojmë se të gjithë janë të etur për një kohë pushimesh shumë të nevojshme dhe po u bëjmë thirrje kanadezëve që të planifikojnë udhëtimin e tyre të ardhshëm brenda Kanadasë,” thotë Marsha Walden, Presidente dhe Shef Ekzekutiv, Destinacioni Kanada.

“Ne të gjithë jemi me fat që jetojmë në këtë vend tepër të bukur dhe të larmishëm me përvoja të lë pa frymë nga bregu në breg në breg – tani është koha për të planifikuar të eksplorojmë oborret tona kur është e sigurt për ta bërë këtë. Kjo është mënyra se si secili kanadez mund ta shijojë vendin tonë, duke ndihmuar në mënyrë domethënëse qindra mijëra njerëz, mjetet e jetesës së të cilëve përmirësojnë cilësinë e jetës sonë në Kanada.”

Nëse kanadezët zhvendosin dy të tretat e shpenzimeve të tyre të planifikuara për udhëtimet ndërkombëtare të kohës së lirë drejt turizmit vendas, kjo do të kompensojë mungesën e vlerësuar prej 19 miliardë dollarësh me të cilën përballet aktualisht ekonomia jonë e vizitorëve, do të ndihmojë në ruajtjen e 150,000 vendeve të punës dhe përshpejtimin e rimëkëmbjes me një vit.

Një në çdo 10 vende pune kanadeze është e lidhur me turizmin dhe lufta aktuale me të cilën përballet ekonomia e vizitorëve krijon një efekt të valëzuar në të gjithë tregun e punës, duke ndikuar në cilësinë e jetës dhe mirëqenien e të gjithë kanadezëve. Gratë, emigrantët dhe të rinjtë, të cilët përbëjnë motorin e ekonomisë së vizitorëve, janë goditur më rëndë nga ndikimi i COVID-19 për shkak të reduktimit të operacioneve, mbylljes së bizneseve dhe humbjes së vendeve të punës.

“Ekonomia e vizitorëve të Kanadasë nuk është vetëm një shtyllë kryesore e ekonomisë së vendit tonë, ajo është kritike për cilësinë e jetës sonë kolektive. Të gjithëve na mungojnë restorantet tona të preferuara, galeritë tona të artit dhe festivalet tona muzikore dhe kulturore. Ne të gjithë mbështetemi në linjat ajrore që na lidhin me miqtë, familjen dhe kolegët e biznesit dhe sjellin produktet e botës në pragun tonë. Është shkatërruese të humbasësh kaq shumë biznese dhe shërbime në komunitetet tona,” shton Walden. “Kanadezët kanë fuqinë ta ndryshojnë këtë duke shpenzuar buxhetin e tyre të udhëtimit në Kanada.”

Krahas rënies së shpejtë të turizmit, pandemia COVID-19 ndaloi ngjarjet e biznesit, argëtimin dhe festivalet; ndikimi i kombinuar rezultoi në humbje masive në të ardhurat e hoteleve, me të dhënat që tregojnë se qytetet e mëdha janë goditur më rëndë. Hotelet në qendër të qytetit të Montrealit, Torontos dhe Vankuverit shënuan zërat më të ulët të çdo rajoni në Kanada, me të ardhurat që ranë rreth 79 për qind vitin e kaluar, një humbje prej 2.3 miliardë dollarësh në të tre qytetet.

Pikat kryesore:

  • Nëse kanadezët zhvendosin dy të tretat e shpenzimeve të tyre të planifikuara për udhëtimet ndërkombëtare të kohës së lirë drejt turizmit vendas, kjo do të kompensojë mungesën e vlerësuar prej 19 miliardë dollarësh me të cilën përballet aktualisht ekonomia jonë e vizitorëve, do të ndihmojë në ruajtjen e 150,000 vendeve të punës dhe përshpejtimin e rimëkëmbjes me një vit.
  • Situata aktuale me të cilën përballet sektori i turizmit është më e keqja e parë ndonjëherë, më e tmerrshme se ndikimi i përjetuar pas 11 shtatorit, SARS dhe krizës ekonomike të vitit 2008 së bashku.
  • Një në 10 vende pune kanadeze është e lidhur me turizmin (9.8%), me ndërmarrjet e vogla dhe të mesme që përbëjnë 99 për qind të bizneseve në sektorin e turizmit të Kanadasë, duke ndikuar në jetesën kanadeze.
  • Pavarësisht shenjave fillestare të rimëkëmbjes, bizneset turistike vazhduan të përballen me stres të konsiderueshëm financiar që rezultoi në mbyllje të bizneseve, disa përgjithmonë, gjatë gjithë vitit. Kjo rezultoi në një rënie prej 9 për qind të bizneseve aktive nga janari në nëntor 2020 – rënia më e madhe nga të gjithë sektorët e biznesit.
  • Normat e papunësisë në sektorin e turizmit mbetën më të lartat nga çdo sektor, 6.6 për qind mbi normën kombëtare në fund të 2020. Humbja e stafit bazë do të pengojë aftësinë e bizneseve për t’u rritur në mënyrë efikase, duke ndikuar më tej në rimëkëmbjen.
  • Nga prilli deri në nëntor 2020, të ardhurat nga transporti ajror i pasagjerëve ranë, duke rënë 91 për qind dhe të ardhurat nga akomodimi ranë me 71 për qind.
  • Pavarësisht rritjes së parashikuar, parashikimet aktuale për vitin 2021 ende e vendosin turizmin dhe rritjen e vendeve të punës në Kanada më shumë se 30 për qind nën nivelet e vitit 2019.
  • Ndërsa ende e rëndësishme, humbja e vendeve të punës u minimizua nga iniciativat e Qeverisë së Kanadasë. Programet si Subvencioni i Pagave Emergjente Kanadeze (CEWS) parandaluan humbjen e 131,100 vendeve të tjera të punës vetëm në Akomodim dhe Ushqim dhe Pije (në kulmin e saj në gusht 2020), dhe 264,000 vende pune në sektorët e informacionit, kulturës dhe rekreacionit (në kulmin e saj në korrik 2020). Programe të reja shtesë si Programi i Disponueshmërisë së Kredive të Sektorëve të Shumë të Ndikuar (HASCAP) janë lëshuar gjithashtu.

Për të mësuar më shumë, ju lutemi shikoni Rishikimi i Turizmit: Ekonomia e Vizitorëve të Kanadasë Një vit në Pandeminë Globale raporti këtu.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles