Çështjet e zemrës që janë një efekt anësor i Herceptinës mund të reduktohen

spot_img

Një ilaç kritik për kancerin e gjirit HER2-pozitiv

Rreth 20 deri në 25 për qind e grave të diagnostikuara me kancer gjiri kanë Kanceri HER2 pozitiv. Herceptin konsiderohet trajtimi standard i artë për kancerin e gjirit HER2 pozitiv. Hulumtimi i mëparshëm i publikuar në New England Journal of Medicine tregoi se shtimi i Herceptin në trajtimin standard të kimioterapisë çoi në një rrezik të reduktuar 52 për qind të përsëritjes dhe një përmirësim 33 për qind të mbijetesës.

Por rreth një në katër gra të trajtuara me Herceptin zhvillojnë probleme të zemrës dhe disa gra duhet të ndërpresin ose ndërpresin trajtimin nëse funksioni i zemrës bie shumë. Gjatë trajtimit me Herceptin, i cili rekomandohet për një vit, toksiciteti mund të shkaktojë që zemra të dobësohet shumë për të pompuar gjakun. Të gjithë pacientët që marrin Herceptin i nënshtrohen testeve të rregullta kardiake, si p.sh ekokardiogramapër të kërkuar dëmtime të mundshme të zemrës.

“Në mënyrë tipike me trajtimi i kancerit të gjirit, kaq shumë gra përjetojnë njëfarë rënie në funksionin e zemrës,” thotë Dr. Guglin. “Zemra bëhet disi më e dobët. Ndonjëherë shoqërohet me simptomat e dështimit të zemrës. Por më shpesh, është një rënie në fraksionin e derdhjes, që është një masë e funksionit kardiak.

Nëse testet tregojnë funksion të reduktuar të zemrës, “mjekët priren të ndalojnë Herceptin dhe të mos e rifillojnë atë derisa kontrolli tjetër të tregojë se zemra është shëruar. Është një ankth i madh për këto gra sepse çdo tre muaj duhet të kalojnë një lloj testi kardiak dhe nëse konstatohet dëmtim, duhet të ndalojnë këtë trajtim jetëshpëtues”.

Të ngjashme: Si të menaxhoni efektet anësore të trajtimit të avancuar të kancerit të gjirit

Pacientët e trajtuar më parë me përfitim të kimioterapisë

Vendi 167 studim përfshiu 468 pacientë me kancer të gjirit HER2 pozitiv që filluan trajtimin me Herceptin. Të gjithë pacientët kishin funksion normal të zemrës dhe nuk merrnin frenues ACE (enzima konvertuese të angiotenzinës) ose beta-bllokues – të dyja barnat e zemrës – në kohën e regjistrimit në studim. Gjysma e pjesëmarrësve në studim kishin marrë tashmë antraciklina ose po merrnin antraciklina njëkohësisht me Herceptin. 468 pacientët u caktuan më pas në një nga tre regjimet: marrjen Zestril (lizinopril)i cili është një frenues ACE, Coreg (carvedilol), i cili është një beta-bllokues, ose një placebo. Pjesëmarrësit në studim, mosha mesatare e të cilëve ishte 51 vjeç, u ndoqën për dy vjet.

Studimi tregoi se asnjëra Zestril as Coreg parandaloi dëmtimin e zemrës tek pacientët që merrnin vetëm Herceptin. Por në pacientët që merrnin gjithashtu antraciklina si Adriamicina, ilaçet reduktuan rrezikun e dëmtimit të zemrës. Në këta pacientë, shkalla e ngjarjeve kardiake në grupin e placebos ishte 47 përqind, krahasuar me 37 përqind në pacientët që merrnin ACE frenuesit dhe 31 për qind në pacientët që marrin beta bllokues.

“Të dhënat treguan qartë se, për pacientët me kancer të gjirit HER2-pozitiv që marrin të dyja antraciklinat dhe Herceptin, shtimi i një frenuesi ACE ose një beta-bllokues në regjimin e trajtimit mund të kompensojë ndjeshëm mundësinë e problemeve të zemrës,” thotë Guglin.

Gjetjet sugjerojnë se dëmtimi i zemrës ka të ngjarë të fillojë me terapinë me antraciklinë dhe përkeqësohet nga terapia me Herceptin, shpjegon Guglin.

“Antraciklinat bëjnë disa dëmtime delikate në muskujt e zemrës,” thotë Guglin. “Të gjithë këta pacientë në studim janë kontrolluar përpara se të fillonin me Herceptin; ato përfshiheshin vetëm nëse funksioni i tyre kardiak ishte normal. Natyrisht, nëse vendosni Herceptin në krye të dëmtimit para-ekzistues të zemrës, ai shfaqet papritmas.”

Studimi mund të ndryshojë mënyrën se si trajtohen gratë duke ecur përpara

Është zhgënjyese që shtimi i barnave kardiake nuk ndihmoi në parandalimin e dëmtimit të zemrës tek pacientët që marrin vetëm Herceptin, thotë Bonnie Ky, MD, një asistent profesor i mjekësisë në Universitetin e Pensilvanisë në Filadelfia. Por hulumtimi tregon për një mënyrë për të reduktuar dëmtimin e zemrës duke i lejuar pacientët të përdorin Herceptin, i cili është dëshmuar të jetë një ilaç që shpëton jetën.

Kur Herceptin doli në treg në 1998 “ishte një hit,” thotë Dr. Ky. “Për gratë që kanë këtë kancer të gjirit HER2 pozitiv, Herceptin është një çelës për mbijetesën afatgjatë dhe mirëqenien afatgjatë. Kështu që ju urreni t’i ekspozoni ata ndaj diçkaje që ndërpret trajtimin e tyre.”

Rezultatet e studimit kanë potencialin të ndryshojnë standardin e kujdesit për pacientët me kancer të gjirit HER2 pozitiv, thotë Guglin. Vitet e fundit, onkologët kanë hezituar të rekomandojnë kimioterapinë me bazë antraciklina për shkak të njohjes në rritje se ilaçet janë të lidhura me dëmtimin e zemrës.

“Përfundimi më i rëndësishëm është se ju mund të trajtoni pacientët me antraciklina fillimisht dhe më pas Herceptin,” thotë ajo. “Ky është algoritmi më efektiv për kancerin e gjirit. Ju mund të jeni më efektiv në parandalimin e dëmtimit kardiak me cilindo nga këto medikamente kardiake. Këto [heart medications] janë jashtëzakonisht të vendosura dhe të disponueshme. Shumica e praktikuesve janë të kënaqur me to.”

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles