Disa mjekë mendojnë se kodimi elektronik po merr përparësi ndaj kontaktit njerëzor.

Teknologjitë e reja kanë ndihmuar mjekët të diagnostikojnë dhe trajtojnë njerëzit më shpejt, duke i liruar ata të shpenzojnë më shumë kohë në rastet e tyre më komplekse. Por shumë mjekë argumentojnë se disa përparime teknologjike kanë pasur efektin e kundërt dhe në fakt po u kushtojnë atyre kohën e përballjes me pacientët e tyre.

Si të dhënat elektronike të shëndetit (EHR) Programi hyn në një fazë të re këtë vit, pak mjekë argumentojnë kundër përfitimeve të tij afatgjata për përmirësimin e shëndetit, duke pranuar se EHR e bën më të lehtë për njerëzit e autorizuar qasjen në informacionin shëndetësor të pacientit. Ndarja e tij në bashkëpunim për të përmirësuar bashkëpunimin midis profesionistëve të shumtë mjekësorë është një qëllim i vlefshëm, thonë ata.

Por tani, në një periudhë rregulloresh në rritje, disa mjekë argumentojnë se kodimi elektronik dhe marrja e shënimeve po rritet në prioritet mbi kontaktin njerëzor. Debati ishte objekt i një panel diskutimi ekspertësh Të enjten në mëngjes në Boston, Mass.

“Në këtë pikë në kohë, shumë mjekë po shpenzojnë shumë kohë duke u marrë me dokumente në vend të pacientëve, dhe ne kemi arritur një pikë kthese,” thotë për Healthline Dr. Paul Weygandt, moderator i panelit.

Shihni 5 mitet më të mëdha rreth ligjit të kujdesit të përballueshëm »

Weygandt është nënkryetar i shërbimeve të mjekëve në Nuance, i cili prodhon softuer që lejon mjekët të ndërveprojnë me EHR. Qëllimi i panelit ishte që mjekët të flisnin për mënyrat se si mund të largoheshin nga tastiera dhe të kthehen në dhomën e provimit.

Dr. John Halamka, shefi i informacionit në Qendrën Mjekësore Beth Israel Deaconess në Boston, beson se teknologjia ka potencial të jashtëzakonshëm për përmirësimin e kujdesit ndaj pacientit dhe si një mjek praktikues e ka vendosur atë në mënyra të jashtëzakonshme në spitalin e tij. Mjekët e dhomave të urgjencës në Beth Israel madje përdorin Google Glass kur shikon pacientë.

Kur një mjek hyn në dhomën e provimit, Google Glass skanon një barkod në mur. Menjëherë, informacioni mjekësor i pacientit shfaqet në vijën e shikimit të mjekut dhe ai ose ajo mund t’i referohet atij gjatë ekzaminimit dhe bisedës me pacientin.

Halamka, i cili gjithashtu shërben në bordin këshillues mjekësor të Healthline, thotë se shumë aspekte të teknologjisë rrisin sigurinë dhe reduktojnë kohën e shpenzuar për detyrat administrative.

Ai nuk pajtohet me një pikëpamje “dënimi dhe zymtësie” se si teknologjia do të ndryshojë kujdesin shëndetësor, por, thotë ai, kur bëhet fjalë për EHR, “Ne jemi në epokën e dyplanëve. Ne nuk e kemi shpikur ende motorin reaktiv, por nuk jemi as në epokën e vëllezërve Wright.”

Lexo më shumë: Thika e zgjuar kirurgjikale zbulon qelizat e kancerit në sekonda »

Teknologjia i ka sjellë industrisë së kujdesit shëndetësor mjete të reja të pabesueshme diagnostikuese. Por industria mbetet shumë prapa segmenteve të tjera të ekonomisë amerikane kur bëhet fjalë për shfrytëzimin e fuqisë së epokës dixhitale.

Halamka krahason prenotimin e një fluturimi, hoteli dhe makine me qira (“Ka pesë minuta në Orbitz,” thotë ai) me caktimin e tre takimeve me mjekë për një prind të moshuar të sëmurë kronik (që kërkon “tre orë telefonata, e-mail, fakse , dhe sinjalet e tymit”).

Kur babai i tij po vdiste në njësinë e kujdesit intensiv të një spitali në Los Anxhelos, mjekët kishin mjaft të dhëna të detajuara. Por kuptimi i tij doli i vështirë. “Askush nuk mund të më tregonte se si ishte babai im,” thotë Halamka.

Megjithatë, kur gruaja e Halamkës së fundmi u diagnostikua me kancer gjiri, ai kishte në dorë – si drejtor IT në një spital të madh – të dhëna nga 10,000 pacientë me diagnoza të ngjashme. Ai përdori informacionin për të ndihmuar në përcaktimin e kursit më të mirë të trajtimit për të. Por jo të gjithë e kanë atë lloj aksesi, thotë ai.

Dr. Steven Stack, një ish-kryetar i Shoqatës Amerikane të Mjekësisë (AMA), thotë për Healthline se ai zgjodhi të ulet në panelin e Bostonit sepse mjekët janë të pakënaqur me mjedisin aktual. Nëse njerëzit që ofrojnë kujdes të drejtpërdrejtë ndaj pacientit mbeten të pakënaqur, rezultatet mund të jenë katastrofike, thotë ai.

Një studim i fundit nga Rand Corp. dhe AMA tregoi se 80 për qind e mjekëve besojnë se marrëdhëniet e mira me pacientët ushqejnë përmbushjen e tyre. Por koha e fytyrës po bëhet e pakët, thanë mjekët.

Disa faktorë kanë krijuar një mjedis stresues. Sistemi ndërkombëtar i kodimit për kushtet shëndetësore, i njohur si ICD-9, po përditësohet për herë të parë në më shumë se 30 vjet.

Mjekët tani do të duhet të jenë edhe më specifik kur kodojnë për kushtet mjekësore. Në vend që të zgjidhni nga 14,000 kode, do të jenë 68,000. Kjo do të jetë një dhimbje koke për mjekët që ta kuptojnë, thotë Stack. Ai ka frikë se nëse kompanitë e sigurimeve përcaktojnë se kodimi është i pasaktë dhe fillojnë të refuzojnë pagesën, kjo mund të çojë në probleme të tjera serioze.

“Unë nuk jam nostalgjik pasi ndryshimi po ndodh, sepse ai çon në përparim në shumë mënyra,” thotë ai. “Por ditët kur një pacient shkon të vizitojë një mjek dhe të dy kanë një partneritet intim, ku diskutojnë rreziqet dhe përfitimet, dhe gjërat me vlerë në këmbim të shërbimeve të ofruara … kanë avulluar dhe janë pothuajse të gjitha, por janë zhdukur.”

Ndërtoni rekordin tuaj personal shëndetësor në internet »

Disa spitale kanë filluar të eksperimentojnë me teknologjinë që ofron kohë virtuale të fytyrës kur përndryshe do të ishte e pamundur.

Dr. Peter Rasmussen, drejtor mjekësor i shëndetit në distancë për Klinikën e Cleveland, thotë për Healthline se sistemi i tij shëndetësor po gjen mënyra për të “prekur” pacientët pa u futur as për një vizitë. Pacientët po shohin mjekët në televizorët e tyre në shtëpi (përmes linjave kabllore) dhe madje edhe në kioska publike me ekrane me definicion të lartë.

Rasmussen shpreson se teknologjia video do të ndihmojë gjithashtu Klinikën Cleveland të përdorë më mirë burimet në 14 dhomat e saj të urgjencës. Nëse pacientët vijnë në një ER pa mjek të disponueshëm menjëherë, një mjek në një vend tjetër mund të jetë në gjendje ta “shohë” pacientin nga distanca.

Ai parashikon përdorimin e teknologjisë video për të shitur një paketë shërbimesh tek paguesit. Ndoshta një sigurues do të ishte i gatshëm të paguante për një vit shërbime video-teknologjie për dikë që vuan nga një gjendje si sëmundja e Parkinsonit ose dhimbje kronike, thotë ai.

Shumica e njerëzve pajtohen se angazhimi i pacientëve është qëllimi përfundimtar, thotë Halamka. “Me kalimin e kohës, shpresojmë, ne mund t’i kthejmë të dhënat në njohuri dhe mençuri.”