A mund të hani shumë peshk të rrisë rrezikun e zhvillimit të melanomës?

Ngrënia e sasive më të mëdha të peshkut, duke përfshirë ton dhe peshk jo të skuqur, mund të lidhet me një rrezik më të lartë të zhvillimit malinj. melanoma, sipas një studimi të ri. Të hulumtim, i publikuar më 9 qershor në Shkaqet dhe Kontrolli i Kanceritndoqi gati gjysmë milioni njerëz për një mesatare prej 15 vjetësh dhe zbuloi se konsumimi më i lartë total i peshkut lidhej me një incidencë më të lartë të vdekjes. kanceri i lëkurës.

“Ky studim është i rëndësishëm sepse është shumë i madh dhe është i mundshëm nga dizajni, që do të thotë se marrja e peshkut është vlerësuar përpara zhvillimit të kancerit,” tha autori. Eunyoung Cho, ScDprofesor i asociuar i dermatologjisë dhe epidemiologjisë në Universitetin Brown në Providence, Rhode Island, në një lëshim.

Sipas Shoqata Amerikane e Kancerit (ACS). Pothuajse të gjitha vdekjet për shkak të kancerit të lëkurës janë nga melanoma – vlerësohet se 7,650 amerikanë do të vdesin nga kanceri i lëkurës në vitin 2022, sipas Shoqata e Akademisë Amerikane të Dermatologjisë (AAD).

Është e rëndësishme të theksohet se autorët e studimit nuk i shohin gjetjet si një arsye për të shmangur ngrënien e peshkut, dhe si ACS ashtu edhe AAD pajtohen se mënyra më e rëndësishme për të reduktuar rrezikun e kancerit të lëkurës është të kufizoni ekspozimin tuaj në diell dhe të shmangni shtretërit për rrezitje.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,582FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles